Mięciutkie, cynamonowe bułeczki drożdżowe w kształcie wianuszków. Bardzo fajnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Zwłaszcza tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, gdy ciasto aż samo rozpływa się w ustach. Tak jak inne drożdżowce, można je przechowywać przez kilka dni, a żeby wrócić znów do tej miękkości jaka była na początku wystarczy włożyć je na minutę do mikrofalówki lub rozgrzanego piekarnika
Simply FoodPuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam
Mania Wypiekaniasię wielkie rysiowanie - oj chciałam napisać gotowanie :-)musiałam się nim nacieszyć dlatego przez kilka dni nie pisałam ale przynajmniej zdołałam zgromadzić kilka fajnych przepisów przez ten czas. W końcu zrobiłam zdjęcia jednemu z najpyszniejszych i najdziwniejszych ciast jakie upiekłam ale to nie dziś. Dziś będzie klasyka - paprykarz szczeciński - może szczeciński to on tak na prawdę nie jest - bardziej lubelski
sierotka maRysia w kuchniowoce, a potem wrzucajcie je do szklanek z wodą zamiast tradycyjnych kostek lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasami tak lubię, maxi zamienić na mini, zwłaszcza jeśli chodzi o wszelakie ciasta. Pracy tylko trochę więcej, ale za to efekt końcowy jest ekhmm... nieskromnie powiem - FAJNY :)Tym razem padło na sernik ze snickersami, z przepisu z jedynego słusznego miejsca w sieci: http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-snickersSernik jako sernik, czyli w tortownicy, robiłam już jakiś czas temu (dowód rzeczowy w postaci zdjęcia
bistro mamaDziś coś, co możemy przygotować z dziećmi i dla dzieci :) Z córką zrobiłam takie fajne kruche korzenne ciasteczka. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania jeśli się ciasto będzie kleić) 1 kostka margaryny 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki śmietany 1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika 1 płaska łyżka cynamonu odrobina soli Sposób wykonania: 1. Mąkę, cukier
Kuchnia domowa Animinut aby chałka nasiąkła. Na koniec wierzch posypujemy łyżką imbiru oraz 2 łyżkami brązowego cukru, w ten sposób po zapieczeniu powstanie fajny kolor i taka delikatna skorupka. Pudding pieczemy 45 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zetnie i trochę urośnie. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić na około 10 minut, a potem już tylko się zajadać
upichcicTarta to moje ulubione ciasto. Piekę je z różnymi dodatkami: owocami, serem , kremami, musem. Ostatnio również w wersji bezglutenowej. Tarta serowo- wiśniowa to fajne połączenie kruchego spodu, słodkawego sera i kwaśnych wiśni, które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY: SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe jajka 1/2 szklanki mielonych
WYSPA SZCZĘSLIWAobroty, dodawać po jednym jajku, zmiksować. Wyłączyć mikser, przesiać mąkę ze zmielonymi migdałami (te grubiej zmielone migdały też dodać, będą fajnie chrupać) i proszkiem do pieczenia, dodać barwnik, dodać alkohol oraz krople. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec na najniższej półce w 160 st. przez
moj przepis naTłusty czwartek już za kilka dni. Wśród różnych propozycji, które Wam zaserwowaliśmy mamy jeszcze jeden fajny przepis, który przypadnie Wam do gustu. Szybki w przygotowaniu i na pewno wyjdzie :) Składniki: skórka z jednej pomarańczy 220 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy 100 g masła 180 g mąki pszennej szczypta soli 4 jajka olej do smażenia cukier(...)średnim rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, szczyptą soli i masłem. Kiedy nastąpi moment wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, mieszając energicznym ruchem gotujemy jeszcze 1 minutę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy robotem kuchennym i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Jak ciasto będzie dość luźne to napełniamy nim szprycę z karbowaną końcówką. Tniemy papier pergaminowy
Niezły MłynekJest to jeden z przepisów, który przychodzi mi do głowy gdy myślę o szybkim cieście. Ja używam do jego wykonania jogurtu naturalnego, ale możecie użyć też jogurtu smakowego i wtedy powstanie nowy ciekawy smak babki. Przepis jest też o tyle fajny, że zazwyczaj mamy w domu wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania, także sprawdzi się również, gdy niespodziewanie mają
Mania WypiekaniaOłłłłłł maaaaaj gaaaaszzz!!! Taka była reakcja na to ciasto czekoladowe. Okrzyk przyniesiony prosto z kina z filmu SING. Oł maj gasz, jaka to fajna bajka jest :) Bo ja ostatnimi czasy to tylko bajki w kinie oglądam i psioczę do koleżanki (też matki), że nie pamiętam kiedy coś strasznego, poważnego i dobrego w kinie obejrzałam. A ona mi mówi(...)małego w wielkim kinowym fotelu, tych komentarzy 'szłodkich", chowania się w szalik, kiedy się boją i ocierania pierwszych łez, kiedy się wzruszają (choć Frankowi się jeszcze nie zdarzyło). Zostawiam ciasto, które jest: szybkie, niezawodne i bardzo dobre. Można je piec w papilotkach do muffinek (wtedy jakieś 20-25 minut), w tortownicy, w keksówce, w normalnej blaszce. Zapewniam, że wyjdzie
bistro mamawystarczy je wystudzić i najlepiej schować na noc do lodówki, a na drugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia! A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru
Kto ugości moich gości?proszę się nie krzywić, że kto to ma o tej porze roku maliny. A tu was zaskoczę, do tego ciasta nadają się tylko i wyłącznie maliny mrożone. Cierpkość tego owocu połączona z pyszną pianką z bitej śmietany i migdałami fajnie się komponuje. Polecam do niedzielnej kawy na osłodę w oczekiwaniu na prawdziwe owoce. Niestety tak strasznie pośpieszyłam się z wyłożeniem
ciastkarnia na kruchym spodzie