fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:63/187)

Lemon curd 166

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny i zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;)  Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu.  Inspiracja przepisem Moje

Krakowskie smaki Ani
Zielona szarlotka 152

pyszną szarlotkę, prawdziwie wiosenną. Wyszła naprawdę bardzo fajna, nie za słodka, krucha i mocno jabłkowa. Fajnego kwaskowego smaczku dodaje jej kisiel połączony z pianą z białek. Składniki:  (na większą blaszkę) Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła roślinnego 6 żółtek Pianka z białek: 6 białek szczypta soli 4 opakowania kisielu jabłkowego

Moje pyszne gotowanie
Dżem z pomidorów i chilli 161

chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją, ja wymyśliłam ser feta pieczony w cieście filo z dżemem pomidorowym a Wy jak byście zjedli taki dżem? Dżem z pomidorów i chilli na 4 słoiczki ok. 200 ml przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Proste ciasto dyniowe 173

jeszcze na Farmę Dyń w Warszawie, w tym roku jedynie obadaliśmy teren, ale powiem Wam, że to bardzo fajne i przyjazne dzieciom miejsce, także za rok o nim na pewno przypomnę w okolicach września. Sami też się tam wtedy wybierzemy.  Ciasto dyniowe (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) 2 szkl. miąższu z dyni (startego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Shrek 107

Pyszne, galaretkowe i pięknie zielone ciasto, prawdziwy Shrek w całej krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości! Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec mieszania wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa I:   budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotować, dodać budynie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb firmowy 141

można użyć maszyny chlebowej. Czegokolwiek, aby wyrobić. Jak dla mnie to i w betoniarce możecie to zrobić :) I wyrobione ciasto przekładamy (najlepiej mokrymi dłońmi) do foremki. Ja swoją keksówkę wykładam papierem do pieczenia i lekko spryskuję olejem (mamy taki fajny olej w sprayu). I zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin (lub dłużej - w zależności od temperatury). Aż wypełni formę(...)cieplej i mniej przeciągów tym szybciej. Ale minimalny czas to 12 godzin. Chociaż zdarzało się (przy niższych temperaturach lub przeciągach), że musiałem i ok. 24 godziny poczekać aż ciasto wyrośnie. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. A podstawową zaletą tego chleba jest to, że właściwie

Marder&Marder Manufacture
Szokoladowy biszkopt ze czornymi jagōdkōma (Czekoladowy biszkopt z czarną porzeczką) 115

kōntrast czowiek lepi czuje wszyske smaki. I jak łostatnio na zygrōdce [5] u Teściowyj jołd [6] żech sie te czorne jagōdki, to mie tak prziszła chyńć [7] na take ciasto: Co potrza? Biszkopt: 5 jajec 4 łeżki [8] mōnki pszynny 1 łeżki mōnki kartołflany [9] 2 łeżki kakao 5 łeżek cukru 2 łyżeczka proszku do pieczynia Środek: 1 kg czornych(...)zarozki [37] posmarujcie boki kryjmōm, to niy wypłynie Wōm ta masa ze środka- keby niy chciała stwardnōńć. [38] Łozsmarujcie [39] sie fajnie ta kryjma, mogecie jeszcze na gōrze sie zrobić jake wzorki, abo posypać szokoladōm. Dejcie te ciasto jeszcze do lodōwki, a potyn to już yno smacznego       [1] ō- samogłoska w wymowie między

Chop w kuchni
ciasto kawowe z mlekiem w proszku i galaretką :-) 135

mimo że jest już po świętach, to jednak śnieg cieszy niesamowicie. Za dwa dni Sylwester, mam nadzieję że arsenał fajerwerkowy już przygotowany, że szampan kupiony i że będziecie się fajnie bawić.  Ja nie wybieram się nigdzie...chociaż nie...spędzę sylwestra w Gdyni, Krakowie lub Wrocławiu, zależy na jaki kanał przełączę :-) Ale myślę, że będzie ok, muzyka, coś dobrego(...)nadzieję, że będzie dla mnie duuużo lepszy niż ten, który mija,i Wam również życzę tego samego. Ale dość wstępu, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne ciasto. Jest to ciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe rogaliki z wiśniami 106

przepisie Pauliny z bloga Kotlet.tv . Jeżeli ktoś jeszcze tego bloga nie poznał to go Wam polecam. Ciekawe filmiki są fajnym poradnikiem kulinarnym dla początkujących i tych wprawionych w gotowanie również:) Sama często chętnie je oglądam:) Składniki na ciasto: 700 g mąki pszennej; 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych; 320 g mleka; 2 duże jajka; 40 g oleju

In my kitchen
Kruchy ananasowiec 244

pomysł jest bardzo prosty: spód, stężały jogurt, a na to galaretka z owocami (cóż prostszego można wymyślić) to jest to ciasto niesamowicie orzeźwiające, zaskakujące i powalające na kolana. Dodatkowym plusem jest to, że można je robić cały rok. Latem fajnie orzeźwia i ochładza, natomiast zimą przypomina o słonecznych dniach lata i zdecydowanie "ogrzewa" wspomnieniami chłodne wieczory. Oprócz tego jest bardzo(...)wykorzystujemy i brudzimy, to tak naprawdę nie ma rzeczy którą można by tu popsuć - nic nam się nie zwarzy, nic się nie przypali, nic nie opadnie... po prostu to ciasto samo się robi :) A jakie minusy ma ten ananasowiec? Zdecydowanie za szybko znika ;) Jeśli ktoś nie wierzy to polecam zrobić, a gwarantuję że zniknie szybciej niż się tego spodziewamy. :) Składniki

Jedzeniomania
Ciasto orzechowe z figami i serkiem mascarpone 157

cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki Dodatkowo: 5 sztuk fig 2 łyżki dżemu z fig Zaczniemy od ciasta orzechowego. W miseczce ucieramy cukier wraz z masłem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie nie będziemy w stanie go fajnie połączyć z cukrem. Gdy masło i cukier zaczynają mieć gęstą konsystencję, dodajemy do nich żółtka i ucieramy do połączenia

mecooks
Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 143

Wiadomo, że pracy i czasu wymagają, ale po ugotowaniu szybko z talerza znikają.   Ciasto na jogurcie naturalnym 0% przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam.  Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku.  Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które

Moniki Smakołyki
Brioszka (brioche) 126

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie(...)cukier i 2 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, trochę masła i jajko. Ciasto wyrobić dodając po trochu resztę masła i jajka. Ciasto wyrobić, można dodać jeszcze trochę mąki ale ciasto powinno być w miarę rzadkie. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce

Mama Gotuje
Pieczone pączki z malinową posypką 185

takie zrobić? Mnie coś wczoraj podkusiło, chociaż nie mam maszyny do pieczenia tych małych słodkości, postanowiłam wykonać coś bardzo podobnego. Ciasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych, fajna alternatywa dla tradycyjnych ciężkostrawnych pączków, wypróbujcie! Przedstawiam Wam Pieczone Pączki z malinowymi cukiereczkami."Składniki:jajko3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukrułyżka rozpuszczonego(...)mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy masło i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko przesypujemy do 'mokrych' składników i mieszamy dodając ekstrakt waniliowy.Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny (chyba, ze posiadacie foremki do donatów itd) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 10-12 minut.W tym czasie do młynka wrzucamy

Słodkie Przyjemności
Sernik złota rosa (sernik z rosą) 130

znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli chodzi o smak, to wg mnie(...)budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka Olejek waniliowy lub cytrynowy Wykonanie: Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. CIASTO: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 małe jajko 10 dag margaryny, roztopić 1 czubata łyżka smalcu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto

psgotujemy