duszone - 2857 przepisów (strona:98/191)

Ravioli ze szpinakiem 267

odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta

Słodkości i nie tylko
Kluski śląskie z żeberkami 273

podałam je z żeberkami. Zaczynamy.    Składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana + łyżeczka mąki ziemniaczanej zółtko 1 łyżka oliwy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu , dusimy ziemniaki i studzimy. Ostudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery równe części. Z jednej części wyciągamy ziemniaki, na puste miejsce nasypujemy mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko, oliwę i ziemniaki wcześniej

Smaki Edyty
94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 173

chłodzenia (;) W tym czasie czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cząstki czosnku aż do ozłocenia, dodajemy gniazda szpinaku, podlewamy jedną łyżką wody i dusimy chwilę aż do rozmrożenia i podgrzania. Szpinak doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.  Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Pomidorki koktajlowe

Symfonia Smaków
Pierogi z kapustą i grzybami 181

żółtko WYKONANIE Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste. Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości. Grzyby zalewamy wodą moczymy, a potem gotujemy ok . 1 godz. Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min.. Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone

W kuchennym oknie Ewy
Penne pełnoziarniste z kurczakiem w sosie śmietanowo - paprykowym 349

kremówka czosnek niedźwiedzi  Skworcu odrobina masła  Wykonanie: Makaron oczy wiście gotujemy w osolonej wodzie. Ćwiartkę z kurczaka obsmażyłam na maśle, po czym podlałam odrobiną wody, przykryłam i dusiłam kilkanaście minut. Kiedy mięso było już miękkie i ładnie odchodziło od kości, obrałam je i podzieliłam na mniejsze kawałki. Doprawiłam przyprawami, wyłożyłam na nie ugotowany makaron, przesmażyłam wszystko kilka sekund

Blondynka Gotuje
Zielone warzywne curry 210

wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Chow mein 379

olejem, i podsmażamy kurczaka, dodajemy czosnek posiekany drobno z cebulą. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy makaron z warzywami. Wlewamy sos z 1/3 szklanki wody i dusimy 2-3 minuty.  Smacznego

Niezły Młynek
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 338

cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący, ścieramy na tarce pół kuli

Poezja smaku
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 406

chcemy przecież, żeby potem nie było ich widać na talerzu, prawda? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Pokrojone na cząstki grzyby dorzucamy na patelnię i dusimy. Grzyby wydzielą z siebie sok, można podlać 3-4 łyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu

PastelFood
Pasta pieczarkowa z tofu (ok. 110 kcal/100 g) 198

łyżka) masła 50 g tofu wędzonego 270 g pieczarek (lepiej więcej niż mniej, żeby tofu za bardzo nie przebiło smaku) sól, pieprz Przygotowanie:   1. Kroimy pieczarki i dusimy je na maśle. Czekamy aż ostygną. 2. Pieczarki przekładamy do garnuszka lub innego naczynia, dodajemy pokrojone tofu, sól, pieprz. 3. Miksujemy na gładko za pomocą blendera. 4. Próbujemy, w razie potrzeby

Malowane smakiem
Makaron z gorgonzolą i brie 199

natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę. Myjemy grzyby i kroimy na ćwiartki. Do śmietany dodajemy grzyby,  doprawiamy sola I pieprzem- dusimy od zagotowania na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 10 min. W międzyczasie grillujemy frankfurterki. Po tym czasie odstawiamy z gazu- dodajemy pokrojony ser, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy natkę

Smaki Edyty
Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass 188

mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 6 minut. 3. Mule posypujemy grubo posiekaną kolendrą, dokładnie mieszamy i podajemy jeszcze parujące - najlepiej w garnku, w którym były przygotowane. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcji

Tajskie smaki
Makaron z kapustą i pieczarkami 244

drobno kroimy. Wody nie wylewamy, dodamy ją później do kapusty. W międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną

Kulinarne przygody Gatity
Klasyk, czyli ruskie pierogi 257

gotujemy wodę z 1 łyżeczka soli, gotujemy pierogi od momentu wypłynięcia ok. 2-3 minut. Do okraszenia pierogów wykorzystujemy wytopione wcześniej skwarki, do których dodajemy pokrojoną drobno cebule i dusimy 10 minut, dalej na wolnym ogniu. U nas  w domu pierogi podaję ze skwarkami i cebulą, polane śmietaną i maggi

Kulinarne przygody Gatity
Szybki sos pomidorowy do makaronu 251

plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku na oliwie, po chwili dorzucamy startą na grubej tarce marchewkę. Po 3 minutach dodajemy przecier, pomidory pelati i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez parę minut, aż wszystkie aromaty się połączą

Kulinarne przygody Gatity