duszone - 2857 przepisów (strona:106/191)

Zielone risotto z kurczakiem, groszkiem i cukinią 370

Kurczaka oraz cukinię pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ząbkiem czosnku oraz sosem sojowym. Usmażyć na oliwie z oliwek.  Następnie dodać cukinię i dusić kilka minut aż zmięknie... ... po czym dodać groszek. Kurczaka i warzywa połączyć z ryżem. Risotto zdjąć z palnika, dodać masło, parmezan i porządnie wymieszać. Jeść od razu! Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Khai Yat Sai - tajski omlet z nadzieniem 186

oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek, pomidora, paprykę i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy 15 minut pod przykryciem, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawiamy na bok. 2. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżkę mleka i szczyptę

Tajskie smaki
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 234

smażymy je na  średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy

Symfonia Smaków
Soczewicowy pasztet ze śliwką 199

słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno) w wodzie, według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, kurkumą i majerankiem. Dusimy kilka minut, aż zmięknie. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną porządnie odcedzamy (muszą być dość suche) i blenderujemy na gładką masę, dodajemy cebulę, odrobinę soli i pieprzu i ponownie blenderujemy

Mango Papaja
JESIENNA CIECIERZYCA Z DYNIĄ I PATISONEM. 200

oleju i szklę na nim cebulę, po czym dodaję marchewkę, ziemniaki i dynię, chwilę podsmażam i podlewam winem.  Gdy to wyparuje w połowie, dolewam bulion, przykrywam pokrywką i duszę około 5 minut, dodając następnie patisona.Wrzucam ziele, pieprz i liść laurowy. Całość trzymam na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucam ciecierzycę, dodaję koncentrat.  Zagotowuję, doprawiam

W kuchni Karmel-itki
Biały Kamień z Salento 139

miesiącach eksploatacji, ja jeszcze nie miałam potrzeby niczego dokręcać w naczyniach Ballarini, a uwierzcie nie oszczędzam ich wcale i non stop coś w nich jak nie gotuję, to smażę, duszę, karmelizuję. Rączki w linii Salento Whitestone są silikonowo - bakelitowe, co daje wrażenie lekkiej lepkości, dzięki czemu pewnie leży w dłoni.. Powłoka Keravis White Stone, a to znaczy wysoki stopień

Blondynka Gotuje
Wątróbka z drobiu po hiszpańsku 161

cząstki. Cebulę kroimy na plasterki i smażymy. Wyjmujemy wątróbkę z mleka , oczyszczamy z błon , posypujemy mąką i smażymy z obu stron, dodajemy cebulę, czosnek , pomidory i wino oraz przyprawy. Dusimy 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody

Gorący kąsek
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 296

Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie

OstryKęs
Nepalskie pierożki gotowane na parze 200

drobną kostkę, grzyby moczymy. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem na oleju, dodajemy mięso. Dodajemy grzyby, kiełki, pędy bambusa, cebulkę dymkę, szczypiorek. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i sosy. Wszystko dusimy pod przykryciem 10-15 min. Następnie zagniatamy ciasto. Obie mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli oraz wodę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką

Zainspiruj się kuchnią
Papier ryżowy/ awokado/ kapusta pak choi 165

chili - łyżka sosu z tamaryndowca - ząbek czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - awokado - natka pietruszki lub kolendra Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj posiekaną kapustę, czosnek, przyprawy i sos sojowy. Duś 12-15 minut. Sos musi się zredukować.  Papier ryżowy zmocz wodą na środku ułóż kawałek świeżego awokado i kapustę. Posyp pietruszką.  Złóż papier w kopertę.  Podawaj

SMYKWKUCHNI
Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach 166

kurczaka i cukinię w kostkę. Na oliwie podsmażamy czosnek razem z kurczakiem, pokrojoną w kostkę zieloną papryką i słodką papryką. Po 2 minutach dodajemy cukinię oraz passatę i dusimy przez 10 minut, doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe z razowym pieczywem

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą 214

jeszcze kilka pieczarek * oliwa lub masło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę, zalałam śmietaną i dusiłam mieszając przez chwilę. Makaron ugotowany al dente rozłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia, skropiłam oliwą i wymieszałam, po czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego

Zdrowa Kuchnia Sowy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 140

chwili wyciśnięty czosnek, ok. łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, 1/3 łyżeczki chilli w proszku (nie miałam świeżego), 1/3 łyżeczki curry, a także kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami soli morskiej (sn), dodałam pokrojone suszone pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem ma ona smak słony

Zdrowa Kuchnia Sowy
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 215

litra wina, dodajemy podsmażony boczek, gałązki tymianku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz rozmaryn. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod lekko uchyloną pokrywką dusimy królika ok.2h. Po mniej więcej 1 godzinie odwracamy delikatnie kawałki mięsa na drugą stronę. Mieszamy rzadko i bardzo ostrożnie, tylko po to by nic nie przywierało do dna. Ostrożnie wyjmujemy

Smaczne Zdrowe
Kurczak w cieście francuskim 198

stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki, dusić ok. 5 min na małym ogniu, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt. Kolejno układać na środku filet z kurczaka

Z miłości do słodkości