duszone - 2857 przepisów (strona:115/191)

Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 491

pozbyłem się tych rzeczy z mojego jadłospisu to co jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :)  Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami

All My Fit Life
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 553

dodajemy kukurydzę, posiekane ząbki czosnku oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką oregano i zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami kolendry oraz kminu. Dusimy razem do odparowania większości soku z pomidorów i postania gęstego sosu. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzamy i ugniatamy ze śmietaną na gładkie puree. Dodajemy łyżeczkę oregano oraz granulowany czosnek i gałkę muszkatołową

Ratunku obiad
Lasagne 194

oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu. W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Do małego rondelka o grubym dnie wkładamy masło pokrojone w kosteczkę, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, i doprawiamy do smaku

W mojej holenderskiej kuchni
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 246

boczek z cebulką i jeszcze chwilkę gotuję. Doprawiam solą i pieprzem - w zasadzie to tylko pieprzem. Rada : Jeśli nie mam młodej kapusty to używam starszej, trzeba tylko trochę dłużej dusić a do doprawienia użyć dodatkowo cukru

Mechanik w kuchni
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 347

jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków

Słodkości i nie tylko
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 251

kolejny sięgnęłam po przepis siostry Anieli ponieważ lubię stare sprawdzone przepisy takie można by rzec z „duszą”. Jak stwierdza siostra Aniela   u niej w domu ta szarlotka była pieczona więc przepis wypróbowany. Również i ja po upieczeniu tej szarlotki stwierdzam że jest wyśmienita, w mojej szarlotce wprowadziłam delikatną zmianę, jabłka starłam na tarce nie szatkowałam jak poleca siostra Aniela

RAROSSA
JABŁECZNIK NA ZIMNO 226

jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obra ć  pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą miętkę, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia

RAROSSA
CIASTO Z GRUSZKAMI KARMELIZOWANYMI 183

przekrajmy na pół usuwamy gniazda nasienne . Rozgrzewam masło, do rozpuszczonego masła dodajmy cukier przyprawy korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce  dusić około 5 minut, aż ładnie się  przyrumienią.  Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta  zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić

RAROSSA
USZKA WIGILIJNE 234

PRZYGOTOWANIE Farsz Grzyby płuczemy następnie  zalewamy letnią przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy

RAROSSA
Kawarma 224

cebulę, potem dodać pół szklanki wody. Następnie przełożyć do cebuli i pora mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili oraz sól i pieprz.  Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie

Fabryka pomysłów
WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ 237

połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody, wlewam  do rondla z pozostałymi składnikami i zagotowuję, często mieszając. Jeśli sos wyjedzie zbyt gęsty, dodać nieco wrzątku. Wsypuję majeranek,  chwilę duszę razem. Podawaję z ugotowaną na sypko kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Francuska zapiekanka cebulowa 163

oleju do uzyskania jasnobrązowego koloru. Następnie zalewamy je wodą, tak aby pokryła całość i dosypujemy ok. 4 łyżeczki zawartości większej saszetki pomysłu na , kurkumę oraz zioła prowansalskie. Dusimy pod przykryciem, dopóki ilość wody nie zredukuje się do minimum, wtedy dodajemy połowę zawartości mniejszej saszetki pomysłu na i mieszamy. Zdejmujemy cebulę z ognia, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odkładamy

Weganizm infantylny
Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem 166

pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawami, ziołami oraz mąką. Rozgrzać olej, przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać mięso, pokrojoną w plasterki bądź słupki marchewkę, podlać szklanką wody i dusić całość aż do miękkości mięsa. Wrzucić groszek, zagotować. Podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Zielone babeczki z pecorino 151

oliwie obsmażamy posiekany czosnek, gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy do czosnku różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę cukinię, mieszamy, obsmażamy, a po 2 minutach wlewamy wodę, dusimy, aż warzywa będą miękkie, do farsz dodajemy przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, oregano i doprawiamy do smaku, po 2 minutach gasimy płomień. Gotowe ciasto na babeczki smarujemy sosem pecorino - na każdą

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti na piwie 261

czosnek (wyciśnięty), dodajemy pokrojoną w krostę cebulę (obsmażamy ok 5 min). Następnie dodajemy pomidory, piwo, cały pęczek bazylii, oregano ( pęczek albo 2 łyżeczki z opakowania), posiekaną papryczkę piri piri. Dusimy ok 1,5h na wolnym ogniu tak, żeby cała woda z pomidorów i piwo wyparowało, a żeby powstała konsystencja sosu. Po ok 1h doprawiamy solą i pieprzem

Niezły Młynek