duszone - 2857 przepisów (strona:120/191)

Spaghetti alla Norma 130

poprzek na kawałki wielkości palca. Na rozgrzanej oliwie usmażyć bakłażany, pod koniec posypując oregano. Powinny zrumienić się z każdej strony. Zmniejszyć ogień na średni i dodać ocet oraz passatę. Dusić około 15 minut i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać. Spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać

wyzwania kuchenne
Meksykańskie burrito 163

dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku

wyzwania kuchenne
Makaron z owocami morza 140

czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego pietruszkę, doprawić do smaku i chwilę jeszcze poddusić. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie

wyzwania kuchenne
Zupa rybna z pomidorami 219

oliwie. Marchewkę , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pomidory i paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Rybę dodać do cebuli, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Następnie dorzucić pokrojone warzywa, poddusić jeszcze kilka minut, wlać 3 szklanki wody i passatę. Wymieszać, i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku i podawać

wyzwania kuchenne
Caponata 191

posiekać. Gdy kawałki bakłażana się przyrumienią, dodać czosnek, cebulę i pietruszkę i smażyć jeszcze kilka minut. Dorzucić oliwki, kapary i ocet. Po wyparowaniu octu dodać grubo posiekane pomidory i dusić na małym ogniu do miękkości, około 15 minut. Spróbować przed podaniem i w razie konieczności doprawić solą, pieprzem i octem

wyzwania kuchenne
Makaron w sosie puttanesca 155

pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapary, czosnek i anchois drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać anchois i czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić pomidory. Wymieszać i dusić na małym ogniu około 5 minut. Do sosu dodać kapary i całe oliwki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odcedzony makaron wymieszać z sosem i podawać

wyzwania kuchenne
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 230

łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki na złoty kolor. Trzy łyżeczki miodu rozpuścić w białym winie i taką mieszankę wlać na patelnię z mięsem. Doprawić solą i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. Po tym czasie wyciągnąć polędwiczki na talerz, a do sosu dodać musztardę i śmietankę. Dokładnie wymieszać i zagotować. Polędwiczki podawać

wyzwania kuchenne
Strudel z kapustą i grzybami 93

maśle, dodać borowiki i całość smażyć kilka minut. Kapustę przelać zimną wodą i odsączyć. Posiekać i dodać razem z żurawiną do grzybów i cebuli. Zalać wszystko bulionem i dusić na średnim ogniu około 20 minut, aż bulion wyparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec doprawić pieprzem i solą, dodać ewentualnie 1 łyżeczkę cukru. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć jeszcze

wyzwania kuchenne
Spaghetti alla bolognese 121

czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami. Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią

wyzwania kuchenne
Tajska zupa kokosowa z kurczakiem (Tom Kha Gai) 182

wodzie, następnie gotować 10 minut. Kurczaka i gotowe grzyby pokroić w paski. Do garnka wlać połowę mleka kokosowego, zagotować. Dodać pastę Tom Kha, dokładnie wymieszać. Wrzucić paski kurczaka i dusić na małym ogniu kilka minut. Następnie wlać resztę mleka i 200 ml wody, gotować około 10 minut. Wrzucić grzyby, wymieszać i doprawić startym imbirem i sokiem z limonki. Gotową zupę

wyzwania kuchenne
Pivovar u Fleku 163

piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na oliwie (niestety). Dodałam pokrojoną cebulę oraz paprykę i majeranek. Podlałam ćwiartką piwa, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem ponad 30 min. Sos zagęściłam pokruszoną kromką razowego chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia dopełniły  b ramborové knedlíky Czeskie knedle mogą występować

bastalena
Prosiaczek w koronie #1 158

cebula 4-6 plastrów żółtego sera przyprawy do smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę w piórka. Cebulę zeszkliłam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie wrzuciłam pieczarki i dusiłam do odparowania wody. Przyprawiłam.  Na usmażoną karkówkę nałożyłam porcję warzyw, przykryłam plastrami żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera

bastalena
U Zorby 147

oliwie podsmażyłam w kolejności pora, cebulę, jabłko i marchew. Całość ok. 20min., w międzyczasie podlewając nieco wodą. Na koniec dodałam przyprawy i koncentrat pomidorowy. Po mniej więcej 10min. wspólnego duszenia zdjęłam z ognia.  Czas na dorsza. Misio go wyfiletował. Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząst ki, oprószyłam przyprawą do ryb, mąką i w takiej postaci wrzucałam

bastalena
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 267

łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu warzywnego oliwa do smażenia Zaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami.  Zalałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zaprawiłam koncentratem pomidorowym i smażyłam chwilkę. Farsz wyłożyłam na upieczone chaczapuri.  A teraz leżę i kwiczę, bo takie dobre było

bastalena
Stary człowiek, a może... 178

obtoczyłam w mące i dołożyłam do cebuli. Smażyłam, aż zmiękło.   Ryż wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko zbrązowiał zalałam go szklanką rosołu. Po chwili dorzuciłam warzywa i dusiłam na małym ogniu, aż ryż wchłonął rosół, a warzywa zmiękły. Doprawiłam kminkiem (ostatnio nie mogę się bez niego obejść

bastalena