duszone - 2857 przepisów (strona:127/191)

Kurczak w sosie słodko- kwaśnym 1176

kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki) i smażymy na oleju sezamowym kilka minut. Usmażone kawałki kurczaka wrzucamy do Woka z warzywami. Dusimy całość jeszcze 5-6 minut, dodajemy szczypior i gotowe. Podajemy z makaronem. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5-10 minut aż zmięknie. Doprawiamy łyżką sosu teryiaki. Dodajemy szczypior i gotowe. Smacznego

Mango Papaja
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 282

sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz i dusimy na małym ogniu 15 minut, aż sos zgęstnie, podajemy z ryżem, natką pietruszki. Smacznego. The post Klopsiki w pikantnym sosie lutenica appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki inaczej ;) 395

drobno posiekaną, podsmażoną cebulką . Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy i zagęszczamy mąką. Gołąbki podajemy polane

Czerwona Porzeczka
Bardzo dietetyczny krem z zielonego groszku 187

garnka wrzucić łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną dymkę oraz czosnek. Poddusić z odrobiną wody. Dodać posiekaną marchewkę. Wymieszać, przyprawić. Dodać groszek i około pół litra zimnej wody. Całość dusić pod przykryciem przez około 5-7 minut, do miękkości groszku. Ciepłą zupę zmiksować na gładko. Posypać świeżymi ziołami bądź w wersji nie dietetycznej podawać z grzankami czosnkowymi . Obowiązkowo z czarnym, świeżo

Magiczne Życie Marty
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym 375

małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobię oleju, tylko tyle, żeby patelnia pokryła się tłuszczem. Smażyć pulpeciki z obu stron na rumiano. Do podsmażonych pulpetów wlać śmietankę, wsypać koperek i dusić pod przykryciem, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z dowolną kaszą. Ja wybrałam jęczmienną. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kurczak balti z chlebem pita 404

mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Posmażyć całość do czasu, aż przyprawy zaczną się przypiekać, ale nie za długo, by kurczak nie był suchy. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą. Smacznego! Chlebki pita Składniki: 1 i 1/4 szklanki letniej

Obiad za dychę
Paprykowe risotto 169

dwie szklanki wody bądź bulionu.  Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę.  Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości.  Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco

Ze smakiem i z pasją
Sos pomidorowy z kiełbasą i warzywami (do ryżu i makaronu) 267

podsmażyć na oleju. W tym czasie pokroić w kosteczkę wszystkie pozostałe warzywa i dodać do podsmażonej cebuli i kiełbasy. Następnie dodać pomidory z puszki i wszystko razem dusić do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlać wodą. Posiekać oregano i dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Szybki bigos z piersią z kurczaka 273

Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).   Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości kapusty

Ze smakiem i z pasją
Szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym 347

niewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia. Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i dusić razem do miękkości. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku, wymieszać i skropić oliwą. Gotowe

Ze smakiem i z pasją
Omlet z warzywami i otrębami 173

żółtej papryki 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) mały pomidor przyprawy: sól, pieprz garść kiełków brokuła Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć). Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą, dodać otręby i wlać na patelnię.  Przykryć pokrywką

Ze smakiem i z pasją
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 233

dnie garnka (grzyby najlepiej wcześniej wyciągnąć i drobno pokroić). Dolać bulion warzywny i doprawić do smaku. Sos zabielić kremówką i zagęścić jedną pełną łyżką krupczatki. Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki. Placuszki: Kaszę ugotować i odsączyć. Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać. Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek

Ze smakiem i z pasją
Pikantne burrito z ziołami / tortilla z mięsem (kat. mięso) 253

mielony pieprz do smaku olej do podsmażenia cebulki  Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się zarumieni dodaj posiekany lub starty czosnek i mięso. Duś pod przykryciem. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Przecier wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj z farszem. Gdy papryka zmięknie, odsącz fasolkę

Ze smakiem i z pasją
Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów 253

pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli.  Następnie wlać passatę pomidorową, dodać posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty.  Dusić razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Ja podałam z pęczakiem marki Kupiec, ale danie jest na tyle syte, że następnym razem zjemy bez dodatków. Polecam :) Przepis

Ze smakiem i z pasją
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 196

polską kuchnię barokową - indonezyjską. Mnogość przypraw, sprowadzanych właśnie z okolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir.  Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy

Przepisy Aleksandry