duszone - 2857 przepisów (strona:133/191)

Pieczony łosoś z winnymi warzywami 189

koperkiem i pieprzem ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce.   Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut.   Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut.   Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Kurczak po madagaskarsku 324

patelni.  Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut.  Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką

Pasja Smaku
Spaghetti bolognese po mojemu 259

łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością

Pasja Smaku
Gołąbki golaski 382

manną, jajka i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać.  Formować kotleciki, każdy obsmażyć na oleju, przełożyć do brytfanki. Zalać 1,5 szkl. ciepłej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Dusić przez 1,5 godziny w 180 st.C.  Podawać z sosem pomidorowym.  przed pieczeniem po upieczeniu

Pasja Smaku
Chińskie pierożki 172

nakładać farsz. Brzegi składać do góry i zlepiać.  Pierożki smażyć w woku na niewielkiej ilości oleju, a gdy nabiorą koloru podlać wodą z sosem sojowym i przykryć pokrywką. Dusić max. 10 minut.  Podawać z sosem sojowym. insertCookd("02b9e4035c9d78bb5688baeada9babe9

Pasja Smaku
Curry z kurczakiem i kalafiorem 195

dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami.  Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas.  Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi papryczkami chili. Podawać z ryżem. insertCookd("6ca8cb30b0cade5bc473050c972a46aa

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 185

obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Wykonanie: Sos: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i razem dusić jeszcze przez kilka minut. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pieczarki i cebulę, gotować przez kilka minut. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku

Pasja Smaku
Makaron po azjatycku 185

wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze przez 2 minuty stale mieszając. 5. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z mięsem i warzywami. insertCookd("d59b7b0b958af3947ecabc9ca3eca439

Pasja Smaku
Jesienna kartoflanka 163

natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o wielkości 1 cm. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dodać liść laurowy. Dusić przez minutę, mieszać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone ziemniaki i wlać bulion. Zagotować i dodać mrożone warzywa, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut

Pasja Smaku
Pappardelle z łososiem i pomidorami 205

posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić, a następnie dodać pokrojonego w dużą kostkę łososia. Smażyć przez 2-3 minuty i zalać pomidorami z puszki. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać makaron i posiekane listki bazylii, dobrze wymieszać

Pasja Smaku
Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 251

będzie już gotowy, dodać kurki i cebulę oraz wino. Smażyć przez chwilę, aż w większości odparuje i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusić, aż sos zgęstnieje.  Sos wymieszać z makaronem i podawać od razu

Pasja Smaku
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 320

osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać.  Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem

Z miłości do słodkości
Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak 405

osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim.  Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki

Z miłości do słodkości
RATATOUILLE 219

cząstki (w zależności od wielkości każdy plaster kroimy na 4, 6 lub więcej części). Pod koniec dodajemy umytą, przekrojoną na pół i pokrojoną w plastry cukinię (ze skórą) i dusimy chwilę aż zmięknie. Na końcu dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli-do smaku.  Można serwować jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Oliwy

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM Z CUKINII 210

migdałów lub pestki dyni. Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić na grubsze plastry i smażyć na oliwie z oliwek razem z czosnkiem ok.30 minut na małym ogniu. Dodać bulion i dusić dalej ok.10 minut. Następnie dodać liście bazylii, starty parmezan i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać

Smaczne Zdrowe