duszone - 2857 przepisów (strona:135/191)

Tarta z jabłkami 224

rondla i zagotowuję, w między czasie obieram jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło. Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę

Mechanik w kuchni
Królik w sosie własnym 212

rozgrzane masło (może być z margaryną) kładę królika i obsmażam z każdej strony. W między czasie podgrzewam ok litr bulionu. Kiedy mięso jest już obsmażone zalewam je bulionem i duszę ok 45 minut do godziny. Proponuję się nie śpieszyć, kilka minut dłużej na spokojniejszym ogniu wyjdzie tylko na lepsze. Krojenie gotowego królika proponuję przekazać w męskie ręce z powodu jednej

Mechanik w kuchni
Potrawka z kurczaka na pikantnie 1217

tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło. Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki. Całość podlewam rosołem i duszę. Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję do potrawki, chwilę gotuję. W tym czasie przygotowuję mąkę do zagęszczenia - w połowie szklanki wody mieszam

Mechanik w kuchni
Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą 162

smaku wędzony boczek Przygotowanie: Łyżkę miodu przekładamy na patelnię i zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy we wrzącym miodzie, dodajemy na patelnię pokrojoną kaszankę obraną z osłonek, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Przygotujemy ciasto: Ja ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces 214

Powiem szczerze, że do zrobienia tego wybornego deseru natchnęło mnie zdjęcie Dusi i Jej crumble z rabarbarem. Ja i rabarbar nie lubimy się zbytnio, wiec użyłam samych truskawek, a do kruszonki dodałam zmielone orzechy laskowe. Deser wyszedł super truper! Dla mnie najlepszy na ciepło. Z reguły dodaję jeszcze sos waniliowy, ale tym razem nie zrobiłam bo chęć spałaszowania truskawek wzięła

Mia Cucina Sofieta
Jesienny makaron z dynią 158

smaki się połączą. Na osobnej patelni smażymy pokrojony w paseczki szpek. Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiła się dynia, dodajemy pokrojoną rukolę i delikatnie mieszamy, aż dyniowy sosik całkowicie otuli makaronik. Na sam koniec posypujemy szpekowymi chipsami). Polecam serdecznie, bo pyszne!!  Tym wpisem dołączam do durszkalowej akcji

Mia Cucina Sofieta
Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni 204

pieprz, do smaku olej do smażenia szybko umyć i osuszyć grzybki, pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzybki, posolić, podsmażyć ok 5 minut, dodać wody i dusić ok 20 min, aż grzybki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. W tak zwanym miedzy czasie, w głębokim tłuszczu usmażyć pokrojony w kosteczkę bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze

Mia Cucina Sofieta
Risotto z kwiatami cukini 234

potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki. Na oleju podsmażamy ½ cebulki pokrojonej w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i prążki kwiatów. Dusimy około 5 minut.  Pamiętamy, że cukinie powinny pozostać chrupkie. W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy olej rzepakowy, a następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy

Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 172

ostateczności gorąca wodą i warzywko) sól/pieprz/natka pietruszki do smaku Wykonanie: Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę i cały ząbek czosnku. Dusimy na średnim ogniu, aż zmikną, a cebulka stanie się złocista, wyjmujemy czosnek.  Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 220

przez 10 min w wodzie. Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do dekoracji. Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy

Mia Cucina Sofieta
Tarta z porem i szpekiem 225

mnie Celebro France semi dry) 4 jajka 70 gr startego żółtego sera ( u mnie ementaler) 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz Pory myjemy i kroimy na kawałki. Następnie dusimy do miękkości na łyżce tłuszczu. Do miekkich porów dodajemy pokrojony na małe kawałeczki szpek. W przypadku boczku, należy najpierw podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów

Mia Cucina Sofieta
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 239

wodę, w której się gotowała. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy odcedzoną cime di rapa, dusimy do połączenia się smaków. Wyjmujemy czosnek. Orechiette gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, w tej samej wodzie, w której uprzednio gotowała się cime di rapa.  Odcedzamy i wrzucamy

Mia Cucina Sofieta
Dietetyczny kurczak curry 8672

gazie dalsze 3  min. Mieszamy od czasu do czasu. Do pieczarek dodajemy kurczaka- mieszamy gotując około 5 min, po tym czasie dodajemy curry, pieprz I pomidory z puszki. " dusimy" na średnim ogniu około 10 min. Doprawiamy do smaku solą I gotowe :) Proste I szybkie- do tego ryż. Smacznego

Smaki Edyty
1. Jesień na talerzu! 196

Dynię dokładnie myjemy, obieramy ją ze skóry, oddzielamy miąższ i pestki i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy ok.1/4 szklanki zimnej wody i umieszczamy w nim pokrojoną dynię –dusimy ją pod przykryciem aż do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Od boczku oddzielamy skórę i kroimy go na bardzo drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni rumienimy czosnek i dodajemy

Symfonia Smaków
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 187

ziarna ryżu, mieszamy całość i chwilę zostawiamy na małym ogniu. Kolejno do składników dodajemy partiami białe wino, bardzo często mieszając. Po wylaniu całej ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, jednak cały czas je doglądamy i co jakiś czas mieszamy.  Natkę pietruszki siekamy drobno, sok z pomarańczy wyciskamy. W miseczce łączymy posiekaną natkę oraz

Symfonia Smaków