pieprzem. ..Kubki" z cukinii napełnić z lekką górką farszem. Ustawić w średnim garnku obok siebie . Obsypać wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą. Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii. Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zagotować. Podawać cukinię w sosie. Można dodatkowo podać ziemniaki
Buniabaje w kuchnitłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę i smażymy na złoto. Kroimy na ćwiartki pomidorki i razem z posiekanymi ziołami dodajemy do cebuli. Zalewamy bulionem i dusimy na małym gazie 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na warzywach układamy rybę i podgrzewamy kilka minut tak by była ciepła i przeszła jednocześnie smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami
Buniabaje w kuchniprzez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć
Buniabaje w kuchnisekund. Dołożyć skrzydełka i niech się obsmażą lekko z jednej i drugiej strony. Dorzucić obie drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę
Buniabaje w kuchniktóra została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPokroić koperek. W garnuszku roztopić masło. Wrzucić koperek i chwilę smażyć. Zasypać mąką -wymieszać. Dolewać powoli wywar z gotowania zmieszany ze śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Włożyć pulpety w chwilę dusić. Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i cukrem. Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami z wody i surówką. * Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej
Buniabaje w kuchniRozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym z wywarem z gotowania grzybów i śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku maggi w płynie. Włożyć pulpety do sosu i dusić parę minut. Pulpety podawać z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną na sypko i surówką. * Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy
Buniabaje w kuchninietypowy sposób. Na pewno też tak macie, że kotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek do II Dania. Czytaj
Buniabaje w kuchnipewna kruchości ligawy którą kupiłam bo to różnie bywa - wygląda super , a potem ,,guma". Postanowiłam nie ryzykować. Zamiast zrazów zawijanych zrobiłam małe zraziki , które wcześniej zamarynowałam, a potem dusiłam bez soli i doprawiłam nią dopiero na końcu. Nuta tymianku uzupełniła aromat. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPotem to już jest młody groszek , który trzeba wyłuskać ze strąków. Ja lubię taki , który da się zjeść cały. . Gotuje go albo na parze , albo w osolonej wodzie , albo duszę na zrumienionym maśle z koperkiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnismażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe. Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić
Buniabaje w kuchnirumiano z obu stron. Zdjąć kiełbaski z patelni . Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki. Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie. Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki. * Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju
Buniabaje w kuchnisoczyste . Włożyć do garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane i pokrojone w plasterki jabłko i śliwkę ( owoce wcześniej pozbawić pestek ). Zalać wodą i dusić na małym gazie ok.1 godziny . Wyjąć mięso i trzymać w cieple .Sos przetrzeć lub zmiksować blenderem . Doprawić maggi . Podałam z małymi kluseczkami śląskimi i sałatą
Buniabaje w kuchniPotrawa akurat na jesienną porę. Za oknem szaruga. Jesiennych warzyw jeszcze dostatek. Wszystko w jednym garnku doprawione aromatycznymi przyprawami korzennymi. Dusi się powoli oddając wszystkie smaki i przechodząc aromatem przypraw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby - wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , przecier i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło. Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce
Buniabaje w kuchni