duszone - 2857 przepisów (strona:148/191)

Zmiany. 180

półtalarki. Podsmażyłam je na maśle. Kiedy się zrumieniła, dodałam szynkę. Przesmażyłam ją, po czym dodałam koncentrat pomidorowy. Kiedy zaczął bulgotać, wrzuciłam kostkę mięsną, dolałam odrobinę wody. Przykryłam i dusiłam ok. 10 minut na średnim ogniu. Nadaje się do pieczywa, ryżu bądź ziemniaków. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Rozgrzewanie w sierpniu. 142

kapustę pekińską. Fasolkę szparagową zblanszowałam. Następnie rozrobiłam przyprawę według opisu na opakowaniu. Dosypałam przyprawy i wymieszałam. Zalałam tym warzywa, które zdążyły puścić już sok. Porządnie wymieszałam, dosypałam kukurydzy i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękły. Podałam z pieczywem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Zrol(adk)owany. 185

mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki topione rozpuściłam w 1/2 szklanki wody. Doprawiłam "maggi", zalałam roladki. Dusiłam około 10 minut na wolnym ogniu

W kuchni Karmel-itki
Jesienna samotnia. 247

oliwie.  Czosnek, obraną cebulę bardzo drobno posiekałam. Zmiksowałam  z pomidorami wraz z zalewą. Na maśle podsmażyłam cynamon, chili, tymianek. Do smażących się przypraw, wlałam zmiksowane pomidory i dusiłam ok. 7 minut. Następnie doprawiłam "jarzynką". Całością zalałam skrzydełka, po czym  poddusiłam je z sosem przez ok. 15 - 20 minut na niezbyt mocnym ogniu. Podałam ze świeżym pieczywem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Inny sposób na roladki. Niczym kebab! 320

przyprawą. Na każdy schab położyłam 2 plastry sera i ciasno zawinęłam. Usmażyłam na maśle. Kiedy nabrały złocistego koloru odpowiednio przypieczonego mięsa, podlałam je niewielką ilością wody, przykryłam pokrywką i dusiłam ok.15 minut na niewielkim ogniu. Taka wersja roladek świetnie pasuje do frytek ;] SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Lubię...ŚWIĄTECZNĄ KARKÓWKĘ W WINOGRONACH Z WINEM. 184

lodówce. Cebulę pokroiłam w półplasterki. Zeszkliłam na maśle. Chwileczkę podsmażyłam z obu stron karkówkę. Po czym wlałam wino. Poddusiłam 10 minut pod przykryciem i dorzuciłam winogrona. Dosypałam majeranku. Całość dusiłam ok. godziny na średnim ogniu. Ciekawie pasuje do kaszy. (wybaczcie mi jakość zdjęć - robione aparatem kompaktowym, niestety) SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 190

śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się nie zważyła, sól, pieprz, zioła i poczekałam aż zgęstnieje, co chwilę mieszając. Wtedy dodałam usmażone gołąbki i dusiłam razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ I PIWEM NA MAKARONIE 222

podsmażyłam z tą cebulą wątróbkę, nie soląc jej, aby nie była twarda. Kiedy już jest dostatecznie usmażona, zmniejszam płomień, wlewam ostrożnie piwo.  Dodaję sól, pieprz, liść laurowy i duszę pod przykryciem, aby płyn nie wyparował,  około 10-15 minut. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oliwy, jak na opakowaniu podano, przecedzam go. Odkrywam pokrywkę, mieszam

W kuchni Karmel-itki
Magia ręcznie robionych cukierków. 157

byłam najstarsza! Dzieci mnie wyparły. Zdjęcia też nie wyszły zbyt ładne, ale cóż. Ważne iż są! Zapraszam wszystkich, warto! Niesamowicie jest zobaczyć, jak powstają prawdziwe cukierki. Z sercem. Z duszą. A jak smakują!   Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Gdzie maliny rządzą.. Domowy SOK MALINOWY. 147

cukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem.  Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut.  Następnie przecedzam przez sito, przecieram maliny. Ponownie filtruję sok przez drobne sitko,a na końcu dodatkowo przez gazę.  Odfiltrowany sok zagotowuję raz jeszcze, dodaję

W kuchni Karmel-itki
W spiżarni. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. 524

charakter i optymistyczną, słoneczną barwę. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. /autorski;/ 500g malin żółtych 1-2 galaretki cytrynowe 1-2 szklanki cukru Maliny, uprzednio oczyszczone i przebrane, zasypuję cukrem i duszę na średnim ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gotującej się pulpy wrzucam galaretki i energicznie mieszam do  ponownego zawrzenia, po czym zmniejszam ogień. Wciąż mieszając czekam

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 170

smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej  w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 263

Wszystkich Świętych  to czas dla mnie bardzo ważny. Nastrój, jaki panuje w tym okresie, pozwala mi odetchnąć. Od całego zgiełku.   Zagłębiam się wtedy w swoje wnętrze, duszę i umysł. Analizuję, myślę, poznaję samą siebie. To czas tylko dla mnie.    Spotykamy się z przekonaniem, że panuje i ogarnia w te dni ludzi wszechobecny smutek. Cóż, uważam

W kuchni Karmel-itki
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 179

śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę

W kuchni Karmel-itki