Makaron w sosie w towarzystwie kurczaka, pieczarek i oliwek 237oraz sól z pieprzem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć aż kurczak i pieczarki będą miękkie. Następnie dodać słodką śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilę jeszcze dusić i dokładnie mieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować aldente i osączyć z wody, wrzucić do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać na talerze
Monia miesza i gotuje
Makaron chow mein z kurczakiem i grzybkami mun 251minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac na talerze
Monia miesza i gotuje
Makaron z tuńczykiem i kaparami 268zalewy. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać osączonego tuńczyka i kapary. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Chwilę jeszcze dusić aby składniki sie połączyły. Makaron ugotwać al dente i osączyć. Wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze
Monia miesza i gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym 358ziołową. Ręce zwilżyć we wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć i podawać polany sosem, można też makaron wrzucić
Monia miesza i gotuje
Schab zapiekany z jabłkami 211patelnię wrzucić jabłka i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać wszystkie przyprawy i wlać wino. Dokładnie wymieszać aby smaki sie wymieszały a następnie dodać zarumienione mięso. Wszystko chwilkę razem dusić mieszając aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać słodką śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Ja swoje mięsko podałam
Monia miesza i gotuje
Cieciorka z warzywami 221warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupkie. Następnie dodać osączoną cieciorkę i pędy bambusa. Wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym-ja dałam ok 5 łyżek. Jeszcze chwilkę wszystko razem dusić i gotowe. Podawać na ciepło
Monia miesza i gotuje
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym 221rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory razem z sosem z puszki oraz bulion i dusimy ok15 min pod przykryciem. 5 minut przed końcem dodajemy przyprawy. Na talerz nakładamy garść rukoli, następnie przestudzony makaron, sos z krewetkami i plasterek cytryny z natką pietruszki. Bon Appetit
Pudełko rozmaitości
Bitki wieprzowe 210trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy kostki rosołowe). 5. Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie. 6. Dusimy około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie
Fabryka pomysłów
Tarta z musem/ dżemem dyniowym 235stopni. Dynię i brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka Cytrynę przekroić na pół, wycisnąć z niej sok do garnka. Zalać wodą, do połowy poziomu owoców. Dusić na wolnym ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować je. Następnie chwilę jeszcze gotować, dodać cukier do smaku, galaretki cytrynowe. Gotowy mus wylać na ostygnięty
Fabryka pomysłów
Zapiekane muszle 8127odrobinie oleju. Dodać mięso, smażyć do czasu, gdy nie będzie surowe. Posolić i popieprzyć do smaku. Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano. Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać
Fabryka pomysłów
Jesienny kociołek, czyli leczo 201chwilę smażymy. Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy i pieprzymy do smaku, doprawiamy słodką i ostrą papryką w proszku. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy całość. Dodajemy paprykę i cukinię. Dusimy do miękkości kilka minut. Smacznego
Fabryka pomysłów
Wieprzowina w pięciu smakach 402odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu. Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki i dodać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego
Fabryka pomysłów
Chłopski garnek 284pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć. Zalać bulionem. Całość doprawić do smaku papryką i ziołami. Pod koniec duszenia dodać jogurt naturalny, gotować do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Makaron z kurczakiem na włoską nutę 426pierś z kurczaka, marchewkę i cukinię w kostkę, a czosnek posiekać. Warzywa i mięso podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć. Gdy będą już miękkie dodać pomidory z puszce. Dusić do rozpadnięcia. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową oraz doprawić przyprawą włoską. Na koniec dodać ugotowany makaron. Wszystko wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka po francusku 422zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów