podsmażyłam z tą cebulą wątróbkę, nie soląc jej, aby nie była twarda. Kiedy już jest dostatecznie usmażona, zmniejszam płomień, wlewam ostrożnie piwo. Dodaję sól, pieprz, liść laurowy i duszę pod przykryciem, aby płyn nie wyparował, około 10-15 minut. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oliwy, jak na opakowaniu podano, przecedzam go. Odkrywam pokrywkę, mieszam
W kuchni Karmel-itkibyłam najstarsza! Dzieci mnie wyparły. Zdjęcia też nie wyszły zbyt ładne, ale cóż. Ważne iż są! Zapraszam wszystkich, warto! Niesamowicie jest zobaczyć, jak powstają prawdziwe cukierki. Z sercem. Z duszą. A jak smakują! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem. Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut. Następnie przecedzam przez sito, przecieram maliny. Ponownie filtruję sok przez drobne sitko,a na końcu dodatkowo przez gazę. Odfiltrowany sok zagotowuję raz jeszcze, dodaję
W kuchni Karmel-itkicharakter i optymistyczną, słoneczną barwę. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. /autorski;/ 500g malin żółtych 1-2 galaretki cytrynowe 1-2 szklanki cukru Maliny, uprzednio oczyszczone i przebrane, zasypuję cukrem i duszę na średnim ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gotującej się pulpy wrzucam galaretki i energicznie mieszam do ponownego zawrzenia, po czym zmniejszam ogień. Wciąż mieszając czekam
W kuchni Karmel-itkismażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy
W kuchni Karmel-itkiWszystkich Świętych to czas dla mnie bardzo ważny. Nastrój, jaki panuje w tym okresie, pozwala mi odetchnąć. Od całego zgiełku. Zagłębiam się wtedy w swoje wnętrze, duszę i umysł. Analizuję, myślę, poznaję samą siebie. To czas tylko dla mnie. Spotykamy się z przekonaniem, że panuje i ogarnia w te dni ludzi wszechobecny smutek. Cóż, uważam
W kuchni Karmel-itkiśliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę
W kuchni Karmel-itkiplastry, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkioliwy 2 łyżki masła Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula nie powinna się zarumienić). Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić. Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo
W kuchni Karmel-itkijest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć, a jest zbyt gęsty - dolewamy mleka. Do gotującego się sosu wrzucam pojedynczo pulpeciki. Doprowadzam do ponownego zagotowania. Duszę całość jakieś 20-30 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas gotowania mięso puści soki oraz tłuszcz. Sos, w zależności od rodzaju
W kuchni Karmel-itkikardamonu Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam. Gotowałam, aż wino w połowie się zredukowało. Następnie dodałam daktyle przepołowione i pozbawione pestek. Dusiłam wszystko razem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie rozkręciłam gaz na maksa i mieszając, podgrzewała, aż daktyle rozmiękną, a płyn w większości wyparuje, zostawiając tylko gęsty sos. Podałam
W kuchni Karmel-itkicebuli, dorzucam rodzynki i całość zalewam sokiem pomarańczowym tak, by zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być gęsty i aromatyczny. Jeśli chcemy go przechowywać bądź zostawić
W kuchni Karmel-itkiSmażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz z mlekiem i solą oraz pieprzem, dodaję również koperek. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka **** Tło zdjęć: cerata Lola Cabane Loco ze sklepu Kolorowy Kufer
W kuchni Karmel-itkimielone. Całość smażę, dodając proszki smakowe z zupek. Kiedy mięso jest dostatecznie usmażone, dodaję makaron. Zalewam całość wodą (ok. 2 szklanki), aby makaron ja wpił i zmiękł tym samym. Duszę do miękkości i redukcji płynów. Następnie dorzucam pomidory i ogórka oraz pietruszkę. Chwilę podduszam. Podaję na gorąco. SMACZNEGO ! Pozdrawiam Was w ten zaśnieżony dzień. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisamym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. * Mała wskazówka: Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki
W kuchni Karmel-itki