sera Lazur; sól, pieprz, cukier. Sos pomidorowy: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek a także oregano. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy
Miksturownikkostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy pieczarki, cukinie; później cebulę i bakłażana. Podpiekamy wszystko przez kilka minut. Podlewamy wodą z makaronu i dusimy do 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy pieprzem i solą - z tą ostatnią należy uważać ponieważ bakłażan był już solony. W razie potrzeby dosypujemy troszkę cukru - gdyby było zakwaśne. Dodajemy
Miksturowniklepiej :) Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. Obraną marchewkę tniemy w pół talarki. Podsmażamy cebulkę, marchewkę i kurczaka. Gdy kurczak się zarumieni podlewamy go 300 ml bulionu i dusimy około 25 min. Kuskus zalewamy pozostałym gorącym bulionem. Na półmisek wykładamy kaszkę kuskus, a na środek wykładamy mięso. Podajemy na ciepło. Polecam z sałatką z świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebulki
Miksturownikkostkę. Do wysokiej patelni o grubym dnie wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy następnie dodajemy warzywa, grzyby i przyprawy i wszystko razem smażymy, aż mięso się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy do momentu kiedy warzywa i mięso będą miękkie. Smacznego
Miksturownikdrobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy
Miksturownikłyżki mąki; jajko; woda; 1/2 łyżeczki kurkumy; sól; szczypta suszonego lubczyku; 2 łyżki drobno startego sera żółtego. Oczyszczone grzyby kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Na masełku dusimy grzyby z cebulką. Gdy grzyby zmiękną dodajemy odrobinę zmiażdżonego czosnku, mieszamy chwilkę i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy kluseczki: do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, kurkumę
MiksturownikFotoalfabet blogerów: B jak brzoza... Moje ukochane drzewo, jego szum przynosi ukojenie, oczyszcza umysł i duszę... Na starość zamieszkam w małym drewnianym domku pośród brzeziny. Będę zbierać zioła i grzyby... I umrę tam, leżąc w hamaku, słuchając szumu brzozy i śpiewu ptaków
Miksturownikrównież przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 - 70 min. Podajemy z kuskusem i posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego!!! insertCookd("521688e394a1cb6315f9b5fab1fd673e
Miksturownikoliwek; sól, pieprz, ok. 1 l bulionu warzywnego; Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kaszę gotujemy. I mieszamy z grzybami. Kapustę gotujemy w całości. Ściągamy z główki pojedyncze liście, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu
Miksturownikliście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać
Monia miesza i gotujeinne przyprawy * 500 g pieczarek * 2 cebule * czosnek * śmietana 18% * przyprawy Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebule posiekałam. Cebulę zeszkliłam na rozgrzanym oleju, wrzuciłam pieczarki, przyprawiłam i dusiłam aż do odparowania. Na końcu dodałam wyciśnięty czosnek i śmietanę. Seler i ser starłam na tarce z dużymi oczkami, dodałam jajka, mąkę i przyprawy. Masa wydała mi się
Zdrowa Kuchnia Sowypieprz, tymianek olej winogronowy Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym
Zdrowa Kuchnia Sowyniewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego było najwięcej, bo najbardziej lubię) i półplasterki pora (o), odrobinę soli i trochę zimnej wody (sł) i chwilę dusiłam pod przykryciem. Następnie odkryłam, dodałam sok z cytryny (k), sypnęłam z lekka lubczyku i tymianku (o), mielonego kminku (sł), chwilkę odparowałam, a na koniec dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o). Warzywa
Zdrowa Kuchnia Sowysię ryż na łyżkę oliwy wrzuciłam pokrojony szpinak i paprykę (sł). Po chwili dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o), lekko posoliłam (sn), dorzuciłam pokrojonego pomidora (k), szczyptę lubczyku (g) i dusiłam przez chwilę. A potem dodałam mleczko kokosowe (sł) i na końcu ryż i szczyptę papryki ostrej (o). I przystąpiłam do próbowania ciekawa, jak zwykle w takiej sytuacji
Zdrowa Kuchnia Sowymiękkości. W międzyczasie na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam pokrojoną cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku (o). Po chwili dorzuciłam cukinię (sł), szczyptę bazylii (o) i soli (sn) i dusiłam ok. 10 min. Dodałam pokrojone pomidor (k), chwilę znów poddusiłam, a na końcu szczyptę lubczyku i tymianku (g). Połączyłam z bulionem (bulionu nie było dużo ok. 300 ml + jarzyny
Zdrowa Kuchnia Sowy