duszone - 2857 przepisów (strona:102/191)

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light 213

grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie całego pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy soczewicę i dolewamy bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Zupę przyprawiamy i miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 183

małym ogniu, żeby się nie zważyła Gdy będzie już letnia dodajemy do niej pulpeciki z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Mięso dusimy około 15 minut, jeśli sos  będzie za gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną wody.  Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 196

zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy pokrojony rabarbar i imbir.  Dusimy na małym ogniu, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości

Kulinarne przygody Gatity
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 157

drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym  ogniu przez 10 minut.  Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy. Rybę solimy i pieprzymy, obtaczamy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z sosem szparagowym 193

końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy  10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al  dente, według przepisu producenta. Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Kurki w sosie śmietanowym 220

kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się nie zważyła. Kurki dusimy przez około 30 minut, pod koniec przyprawiamy. Po zdjęciu z kuchenki dodajemy posiekany koperek i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Curry z ziemniakami i fasolką 214

przyprawami. Jeśli fasolka jest za długa możemy ją przeciąć na pół. Do warzyw dodajemy bulion i jogurt, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok  z cytryny i sól do smaku, mieszamy i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 253

momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni. Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 172

kroimy na pół i wyjmujemy z niego miąższ. Czosnek obieramy i miażdżymy. Warzywa wkładamy do garnuszka, dodajemy wszystkie przyprawy, delikatnie miksujemy i dusimy na małym ogniu przez 25 minut

Kulinarne przygody Gatity
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym 219

minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się. Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnuszka, podlewamy jedną łyżka wody i dusimy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Trwa to około 15 minut. Owoce odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do miski wkładamy mascarpone, serek jogurtowy, cukier i dodajemy esencję. Wszystko razem

Kulinarne przygody Gatity
Grillowany łosoś z kaszą gryczaną z karmelizowaną gruszką oraz orzechami i brokuł na parze 273

cebulę i gruszkę. Smażymy chwilkę aż wszystko zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy miód. Całość karmelizujemy na wolnym ogniu kilka minut, dodajemy sok z 1/4 limonki i dusimy. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, ości i brzuszków. Filet dzielimy na dwie części i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z 1/4 limonki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy filet

Mango Papaja
Jesienny chutney dyniowo-rokitnikowy 209

łyżki oleju.  W oddzielnym garnuszku gotujemy umyty rokitnik, aż puści sok. Po około 8 minutach przecieramy wszystko przez sito. Dodajemy do dyni, kiedy będzie już miękka. Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie. Na tarce ucieramy imbir, a w moździerzu ucieramy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon i gałkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy

Sajkofanka smaku
Dyniowe ciasto z orzechami 224

oleju szczypta soli szklanka łuskanych orzechów włoskich  PRZYGOTOWANIE   Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy  i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól. Olej miksujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka z pianką 159

ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałą część masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier. Na upieczony spód nakładamy jabłka, przykrywamy ubitą pianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Salonik smaków
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 558

minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Przyszła kolej na budyń. W tym przepisie

Kolizje Smaków