duszone - 2857 przepisów (strona:95/191)

Leczo 142

półksiężyce, piersi kurczaka w większą kostkę, a  parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut

Aga w kuchni
Zapiekanka z makaronem i szpinakiem 424

czosnkiem Kamis. Przygotowanie:       Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy umyte liście szpinaku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki). Dusimy ok. 3 minutki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym

Aga w kuchni
Makaron w sosie pomidorowym 164

wodzie al dente. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy fasolkę. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość na patelni. Posypujemy rukolą na talerzu

Aga w kuchni
Gulasz 185

rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy zimną wodą (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy kostkę wołową. Sos zaciągamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Dodajemy koncentrat i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy, aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy chilli, słodką paprykę i zioła.  Naczynie można kupić tutaj w sklepie Emako.pl

Aga w kuchni
Tagliatelle z pieczarkami 145

hartujemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu oraz kryminałkiem i smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki w plasterki i dusimy na małym ogniu, aż do odparowania wody z pieczarek. Zalewamy śmietanką 36 % i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy zioła prowansalskie, sól i biały pieprz. Mieszamy makaron

Aga w kuchni
Grillowane pieczarki 205

tuż przy kapeluszu. Nóżki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż odparowania wody z pieczarek. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy natkę pietruszki. Takim farszem faszerujemy kapelusze pieczarek i grillujemy je na ruszcie ok. 15-20 minut

Aga w kuchni
Penne z bakłażanem 167

kostkę i przyprawionego tymiankiem, przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w kosteczkę i posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut i dodajemy do kurczaka. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i makaron. Przyprawiamy solą i pieprzem

Aga w kuchni
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 178

Kamis, pieprz czarny Kamis.  Przygotowanie:     Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka i przyprawioną. Następnie dodajemy opłukane liście szpinaku, dusimy, aż do odparowania wody ze szpinaku. Kolejno dodajemy pokrojone suszone pomidory i sera feta. Zalewamy kremówką i podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy makaron i przyprawiamy

Aga w kuchni
Makaron wegetariański 151

czosnkiem Kamis, szczypta chilli, sól, pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie na łyżce masła podsmażamy cienkie plasterki czosnku. Dodajemy warzywa na patelnie i dusimy pod przykryciem. Gd warzywa będą miękkie zalewamy je sosem - passata di pomodoro. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, bazylią i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Podgrzewamy ok. 7 minut. Na koniec polewamy

Aga w kuchni
Makaron z borowikami 176

minutek. Następnie kroimy je w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. dodajemy grzybki i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zalewamy kremówką i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Przyprawiamy. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i mieszamy

Aga w kuchni
Mus jabłkowy z miodem 193

waniliowego , 1 szklanka wody. Przygotowanie:   Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy (u mnie taki co sama robiłam). Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików

Aga w kuchni
Pstrąg łososiowy na warzywach 232

najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał marchewki i dodajemy pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Na koniec zwiększamy ogień, odparowujemy wodę, jeszcze chwilę podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Kroimy

Czerwona Porzeczka
Sos pomidorowy (Ketchup). 183

dużych pomidorów 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli ziołowej 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka octu Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. Układamy w garnku i dusimy na małym ogniu 15 minut. W między czasie bardzo drobnie kroimy czosnek i dodajemy do pomidorów. Kiedy pomidory będą uduszone, przesiewamy je przez sito. Wlewamy do garnka, dodajemy sól, pieprz

Kuchnia Łukasza
Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 184

pół-talarki pokrojoną cebulę i w małą kostkę pokrojoną marchew. Kiedy cebula z marchwią się zeszkli na górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy

Kuchnia Łukasza
Makaron Fusilli z kurczakiem i majerankiem. 238

osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka i majeranek, wszystko dobrze mieszamy. Makaron serwujemy posypany serem lub zieleniną. Smacznego

Kuchnia Łukasza