duszone - 2857 przepisów (strona:94/191)

Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 216

Rozgniotłam..ubijakiem do ziemniaków, wymieszałam i przykryłam. Do uduszenia. Po chwili dodałam papryka płatki zielone Skworcu i pieprz ziołowy Skworcu- musicie próbować. Każdy ma swój indywidualny smak. Przykryłam i dusiłam. Po chwili ugotowane legumi wlałam do moich pomidorów. Wymieszałam i...przykryłam by gotować jeszcze około pół godzinki na bardzo malutkim ogniu. Dodałam listki bazylii. Wyłączyłam gaz i zostawiłam na pół

Z Kuchni Do Kuchni
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 260

wszystkimi kuchenkami, oprócz indukcyjnej można smażyć na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dużą zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku

karmelowy
Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 239

każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły (kilka różyczek pozostawiamy w całości) dodajemy do wywaru

Moniki Smakołyki
Muffinki z kurczaka 3589

żółtego sera, 6 oliwek zielonych Ole, pieprz, sól. Przygotowanie:    Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i wymoczone wcześniej suszone grzyby. Dusimy farsz pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. Piersi kurczaka przecinamy na pół. Rozbijamy by powstało nam 12 kotletów. Każdy kotlet posypujemy z obu stron przyprawą

Aga w kuchni
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 196

kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki, i suszone grzybki. Dodajemy kostkę grzybową oraz sos borowikowy. Następnie dodajemy mięso i dusimy wszystko pod przykryciem. Przyprawiamy pieprzem. Takim sosikiem polewamy placki ziemniaczane

Aga w kuchni
Krokiety w waflach 241

minut. Po gotowaniu bulion  z mięsa przelałam do słoika, a mięso i odcedzoną kapustę schowałam do lodówki. Na drugi dzień zmieliłam mięso z kapustą przez maszynkę. Na patelni dusiłam, podlewając bulionem, który dzień wcześniej przelałam do słoika. Na patelni podsmażyłam cebulkę, pokrojoną w kostkę i dodałam do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzem. Do szklanki nalałam wody i pędzelkiem silikonowym

Aga w kuchni
Roladki ze szpinakiem 184

kroimy na ok. 1,5 cm kotlety. Następnie każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki

Aga w kuchni
Spaghetti bolońskie 175

szczypta papryki słodkiej , 1 makaron spaghetti 50 cm. Przygotowanie:   Mięso mielone podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i dusimy ok. 10 minut. Następnie wlewamy sos bolognese i napoli. Doprawiamy wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, chilli oraz papryką słodką.  Do osolonej, gotującej się wody wkładamy makaron Sorenti. Gotujemy

Aga w kuchni
Mix warzyw podany z ryżem 232

curry indyjskie. Na osobnej patelni podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przed podaniem danie posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamisa

Aga w kuchni
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami 161

Młodą kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy. W dużym garnku podgrzewamy małą ilość oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone drobno pomidory (bez skórek). Garnek przykrywamy i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę wraz z boczkiem. Po ok. 20 minutach dodajemy do kapusty. Koperek drobno siekamy i wrzucamy do garnka , mieszamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz octem. W razie potrzeby podlewamy wodą

Aga w kuchni
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 201

bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.   Przygotowanie:      Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną

Aga w kuchni
Pierożki ze szpinakiem 179

mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich.   Przygotowanie:        Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy

Aga w kuchni
Wafelki ryżowe ze szpinakiem 161

szpinakiem :) Składniki: 200 g mrożonego szpinaku, 1/3 fety, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 opakowanie wafelków ryżowych Kupiec. Przygotowanie:      Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/3 fety oraz wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Na każdy mini wafelek ryżowy nakładamy trochę ostudzonego szpinaku oraz posypujemy pokruszoną fetą. Najlepsze są podane

Aga w kuchni
Kurki w sosie śmietanowym 188

ryżem 3 kolory Sonko. Przygotowanie:     Na masełku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy umyte kurki -małe w całości, a duże przekrojone na pół. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Następnie przyprawiamy je pieprzem oraz solą. Zalewamy śmietanką i mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Podajemy z ryżem 3 kolory

Aga w kuchni
Krem z kurek 191

też zupy krem z dyni , kalafiora i brokuła Przygotowanie:     Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut. W garnku gotujemy obraną włoszczyznę i mięso. Do takiego wywary dodajemy kurki wraz powstałym sosikiem. Wyjmujemy mięsko i warzywa z garnka. Kurki miksujemy blenderem. Zupkę zagęszczamy mąką

Aga w kuchni