duszone - 2857 przepisów (strona:93/191)

Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 214

odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa jabłkowa:5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić na kawałeczki. 6. Zagotować 1/4 szklanki soku jabłkowego. Dodać do niego jabłka, cynamon i dusić owoce przez około 5 minut, aż zmiękną. Następnie jabłka odcedzić i do gorącego soku dodać około 350ml soku i zagotować. 7. W pozostałym soku rozmieszać 2 budynie razem z cukrem

Mała Cukierenka
Szpinak "uduszony" 113

kawałki.Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy szpinak i dwa ząbki czosnku drobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy. Mieszamy chwilę.Dodajemy gałkę muszkatułową, ok.pół łyżeczki.Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min.Posypujemy parmezanem lub innym seremdługo dojrzewającym, mieszamy.Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Sos Grzybowy 170

wywar lub wodę do podlania ok. 1/2 szklankiCebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek.  Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy

Pasje Jolki
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 189

wlej dwie szklanki wody i przykryj pokrywką, a jak nie masz to użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg.Włóż naczynie z mięsem.Duś 40 - 50 min.Jeżeli  masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień tymi z góry.Po ok. 40 minutach wyciągamy

Pasje Jolki
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 289

Podczas czekania, aż makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i dusimy na lekkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy cukier oraz chilli, dokładnie mieszamy i karmelizujemy na małym ogniu ok. 4-5 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze

Nerds Kitchen
Zupka krem z dyni 163

obrać umyć i też pokroić w kostkę . 2. W garnku rozpuścić masło , dodać wszystkie warzywa i chwilkę podsmażyć nie przypalić. 3. Zalać wodą tak aby wszystko było dobrze przykryte . Dusić do miękkości , dodać przyprawy i wszystko zmiksować. 4. Do zupki dodać śmietankę i wymieszać . Podawać z grzankami

Sama słodycz i szczypta chili
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA 289

była ani za rzadka, ani za gęsta. - szczypta czarnego pieprzu,- główka czosnku,Wykonanie niczym nie różni się od wersji wyżej opisanej - jedyna różnica to fakt, że tu dusimy szpinak na odrobinie wody (najlepiej na teflonowej patelni - wtedy nie będzie się przypalał).Na Dukanie zarówno czosnek jak i pieprz czarny są dopuszczalne - także możemy szpinak spokojnie doprawić. Jeśli chodzi

Wypisz Wymaluj
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 159

termoobieg). W czasie gdy nasz indor będzie nabierał smaku, zajmiemy się warzywami.Z marchewki tworzymy tasiemki, kroimy papryki i cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy.Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które

Wypisz Wymaluj
Gęś po polsku w kapuście 160

gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania

Kulinarny karnet Christophera
KLASYCZNE LECZO Z KIEŁBASĄ 457

niezbyt drobno. Najlepiej w grubą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zawartości patelni. Solimy, dodajemy obie papryki oraz pomidory z puszki. Jeśli będą miały mało soku dolewamy odrobinę wody i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie próbujemy czy warzywa są odpowiednio miękkie (ale broń Boże rozgotowane) oraz oceniamy walory smakowe :) Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem

Walijskie Pichcenie
SCHAB PO CHIŃSKU 5255

mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i  dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210607

naleśników:1,5 kg ziemniaków1 czerwona cebulapieprz, sól,2 łyżki masłaoliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu. Sos pieczarkowy znajdziecie tutaj .Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej

Smaki Edyty
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 315

zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki

Mania Gotowania
Kasza jaglana z warzywami - pomysł na posiłek do pracy 6254

szklankę kaszy, dwie szklanki wody). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki. Dusimy na niewielkiej ilości oliwy, by zmiękła. Gdy wystygnie dodajemy do przestudzonej kaszy. Do garnka wsypujemy również posiekany szczypior i suszone pomidory, oliwki których ja niestety nie znalazłam w lodówce (dlatego

Taste Of My Day
Diet food - pomysł na posiłek do pracy 342

jednak po wymieszaniu jej z pozostałymi składnikami, zapach znika i zapominamy o nim. Warzywa kroimy tak jak lubimy najbardziej :) Wszystkie przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oleju, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy chilli, która m.in. ma właściwości wspomagające odchudzanie, gdyż nawet o 25% wspomaga przemianę materii, a więc spalanie kalorii. Gdy warzywa zmiękną

Taste Of My Day