duszone - 2857 przepisów (strona:84/191)

Empanada z kurczakiem 355

procesu przygotowania farszu)Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy

Smaki Brazylii
Moqueca de bacalhau 211

sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny dodajemy kilka kropel tabasco lub chilli. Garnek przykrywamy i dusimy 20 minut.  Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to znak że potrawa gotowa. Ziemniaki gotujemy oddzielnie. Ich ilość (w naszym przypadku 4) zależna jest od naszych gustów

Smaki Brazylii
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 197

paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut.Czyż nie proste? Do tego lampka czerwonego wina i ... Teściowa Wasza. Powodzenia

Smaki Brazylii
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 188

kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora),  kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende. Nie dodajemy żadnej wody!Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Bacalhau w momencie zakupu jest już wcześniej "przegotowany",  dlatego przygotowanie moqueca trwa tak krótko.Znakiem że potrawa jest gotowa to to że woda

Smaki Brazylii
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 171

paluszków         Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym, po chwili dodałam pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek i 2 łyżki masła, wymieszałam. Dolałam 2 szklanki rosołu, dusiłam ok. 15 minut. W międzyczasie obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą  zmiksowałam blenderem

mojewypiekiinietylko
Gołąbki na dziko 279

dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula.          Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym

mojewypiekiinietylko
Bigos ze słodkiej kapusty 191

wlewamy ok.  ¾  l wody, wrzucamy pokrojoną kapustę, na tarce ścieramy marchew, dodajemy pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione)  oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą

mojewypiekiinietylko
Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 183

kroimy, ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy pokrojone jabłka,  płaską łyżeczkę cynamonu i 2-3 garście mrożonej żurawiny. Dusimy kilka minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli,  ziaren i laski wanilii oraz startej skórki

mojewypiekiinietylko
Zraziki mielone schabowo migdałowe 171

podlewamy wodą (wody tyle, aby zraziki były przykryte), dodajemy 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów.Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam

mojewypiekiinietylko
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 224

musu jabłkowego. Z umytych jabłek wydrążamy ogryzki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do szerokiego rondla lub na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny, słodzimy do smaku i dusimy do miękkości (czas zależy od gatunku jabłek, u mnie trwało to może 10 minut). Lekko przestudzone, przekładamy do blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę

mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 580

wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Ryba po grecku 890

listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa i dorsza warstwami zaczynając i kończąc warzywami

Ala piecze i gotuje
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 221

powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę - zero chemii. :-)2. Cebulę szklimy na odrobinie oleju. By była bardziej miękka, możemy podlać ją wodą i dusić do wyparowania.3. Do cebuli dodajemy filet z kurczaka. Smażymy kilka minut.4. Do składników, które już są w garnku dodajemy grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy

Szefowa kuchni
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 347

rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć na nią pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.Podsmaż ją lekko i opcjonalnie dorzuć mrożone grzyby (nie rozmrażane wcześniej), zamieszaj całość, przykryj i duś, aż puszczą wodę, odkryj pokrywkę i mieszając odparuj wodę. Miękkie grzyby przełóż na talerzyk i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone suszone grzyby

Słodko-Słony Świat Ilony