 Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 212
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 212cebulę i smażyć do zarumienienia boczku. Dodać masło i mąkę i podsmażać ją aż uzyska kolor kakao. Dodać wino i bulion, do sosu dodać odłożone wcześniej klopsiki i dusić 15 minut. Po 10 minutach dodać korniszona i kapary.Podawać z ugotowanym makaronem. Można go wstawić, kiedy do sosu dolewamy wina
W kuchni wieczorem Makaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną - pasta con salsicia, pomodorini e panna di soia 233
Makaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną - pasta con salsicia, pomodorini e panna di soia 233podsmażyć na oleju z oliwy ząbek czosnku, rozdrobnioną kiełbasę, papryczke chili i pokrojone pomidorki. Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina ( ewentualnie podlać odrobiną wody od gotowania makaronu ) i dusić kiełbasę przez około 10 minut. Dodać śmietanę, energicznie wymieszać i zakończyć gotowanie sosu. Śmietana nie ma być gotowana a tylko przeparzona. Dodać sól do smaku
zielonacukinka Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 197
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 197gotować na delikatnym ogniu ok. 10 min.W tym czasie odcedzić grzyby shitake, umyć i pokroić w paski, dodać do gotującej się potrawy razem z kiełkami fasoli mung i dusić jeszcze ok. 5 min. tak aby warzywa były jeszcze chrupkie, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Makaron w międzyczasie przygotować według przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać
Mix smaku Babciny ryż z jabłkiem 178
Babciny ryż z jabłkiem 178dodajemy soli. Gotujemy około 15 minut.Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałeczki, zasypujemy cynamonem i wstawiamy na dwie minuty do mikrofali (można też wrzucić je do garnka i dusić około 5-10 minut jak wolicie :) ) jabłek nie słodzimy, same w sobie oddadzą nam słodycz.Ugotowany ryż wykładamy na talerz, polewamy musem jabłkowym, a następnie jogurtem naturalnym albo niskoprocentową
Słodkie Przyjemności Walentynkowy tort migdałowy 202
Walentynkowy tort migdałowy 202tegoroczne Walentynki przyszykowałam dla Was kolejny nietypowy tort. Tego dnia, każdy - czy w związku czy nie - powinien świętować, bo każdy kogoś kocha, ma przyjaciela na którego może liczyć, bratnią duszę, której może się zwierzyć. Dlatego uważam, że dla takiej osoby warto przyszykować coś specjalnego, a uważam, że ten tort taki właśnie jest. Zapraszam na Walentynkowy Tort Migdałowy."Składniki
Słodkie Przyjemności Lasagne z rukolą i serem blue 218
Lasagne z rukolą i serem blue 218smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.Na drugą patelnię wrzucamy rukolę, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy drobno pokrojony ser blue, mieszamy i odstawiamy.Do rondelka wrzucamy
Słodkie Przyjemności Deser truskawkowo-jabłkowy 191
Deser truskawkowo-jabłkowy 191cynamon100 ml śmietankipół laski wanilii10 truskawekokrągłe biszkopty Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i dusimy, do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda wyparuje.Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno.Ugotowane jabłka przekładamy do blendera i miksujemy na miazgę
Słodkie Przyjemności Warstwowy mus owocowy 190
Warstwowy mus owocowy 190tylko świetnie smakuje, ale również dodaje energii. Mniam!"Składniki2 plasterki melona2 owoce kiwiduża pomarańcza4 jabłkaSposób przygotowania:Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na małe kawałki - wrzucamy do rondelka i dusimy z dodatkiem 2-3 łyżek wody - odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, miksujemy na miazgę.Melona obieramy, kroimy na male kawałki i miksujemy za pomocą blendera jednolity na mus.Czynność powtarzamy z każdym
Słodkie Przyjemności Gulasz z szynki wieprzowej 191
Gulasz z szynki wieprzowej 191olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę, kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami.Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze
Słodkie Przyjemności Kruche Marchewki 385
Kruche Marchewki 385Farsz:Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już
Czerwona Porzeczka Kapusta z grzybami i pieczarkami 183
Kapusta z grzybami i pieczarkami 183gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę, liście laurowe, wlewamy olej lniany.Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła.SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewy Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 229
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 229miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody) pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grzyby, dusić jeszcze razem około 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę
Z miłości do słodkości Żeberka z miodem , kakao i chilli 187
Żeberka z miodem , kakao i chilli 187dobrej oliwy wymieszać z miodem i kakao .Zalać żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki.Żeberka z zalewą przelać do rondla , włożyć kilka cebulek , podlać wodą i dusić do miękkości .Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz a z wywaru zrobić sosik ( podlać jeszcze wodą rozrobioną z odrobiną mąki, gęstość zależy już od was )Sos powinien mieć ładny brązowy
Sama słodycz i szczypta chili Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 183
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 183ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych śliwekWYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę
W kuchennym oknie Ewy Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 227
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 227prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia!Tak przypawiona rybę, zawiń w papier, można pomóc sobie np. wykałaczkami .Do piekarnika na ok. 200 stopni. Moja
Z Kuchni Do Kuchni