duszone - 2857 przepisów (strona:90/191)

Pieczarki w sosie śmietanowym 263

kostkę.Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać czubatą łyżkę masła, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchewkę i pieczarki. Dodać łyżeczkę vegety i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.Do miseczki wlać 50 ml zimnej wody, dodać czubatą łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 388

podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić.Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa

Gospodyni Miejska
Pieczarki w majonezie na ciepło 503

obrać, pokroić w kostkę.Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody.Na rozgrzane na patleni masło wrzucić pokrojoną cebulę, posypać cukrem i zeszklić.Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić na małym ogniu do miękkości.Podduszone pieczarki z cebulą przyprawić solą, i dość mocno pieprzem (ziołowym i czarnym).Do pieczarek dodać majonez z wodą. Wymieszać. Chwilę razem podsmażać.Podawać ciepłe

Gospodyni Miejska
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 234

wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić  15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 211

lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik. Na małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 198

nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 186

szerszy tym lepszy) stopić masło ziołowe. Na małym ogniu zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać sok z cytryny, cydr, pikantną konfiturę z papryki, posiekane łodyżki pietruszki, sól i pieprz. Dusić 1 minutę.Do sosu włożyć mule (tylko zamknięte), dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem 4-5 minut aż muszle się otworzą, kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką.Posypać natką pietruszki

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 194

minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia.Rozgrza

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 226

wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso.Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich

SzczyptaSmaQ
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 224

podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem i czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości

Szefowa kuchni
Drobiowe pulpety z piekarnika 373

kurkiłyżka mąki razowejłyżka bułki tartejłyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnkusól, pieprzSposób przyrządzenia:Na maśle przesmażyć  posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak, sól i pieprz. Pod przykryciem dusić kilka minut, następnie zdjąć przykrywkę.Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać

pieprzny smaczek
Penne wegetariańskie 180

lepiej)świeża bazylia makaron spaghetti przyprawy Sposób wykonania:Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu. Zgnieciony nadgarstkiem czosnek kilka minut smażyć na oliwie, dołożyć pomidory. Razem dusić ok. 4 minut. Po tym czasie zblendować całość. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz poszatkowaną bazylią. Przed podaniem można posypać parmezanem i udekorować rukolą. Pyszności

pieprzny smaczek
Zupa czeska - kulajda 229

Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę ugotować w rosole. Pieczarki, cebulę obrać i pokroić w paski, zeszklić na maśle. Dodać liścia laurowego i ziele angielskie. Dusić ok. 2 min. Gdy włoszczyzna i ziemniaki będą prawie miękkie dodać uduszone grzyby, a gdy zupa zawrze dodać zacierkę - po czesku haluszki . Gotować chwilę aż kluseczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać

pieprzny smaczek
Herbata Richmont Ginger Paradise 153

gdzie celebruje się chwilę, a każda minuta jest drogocenna i jedyna w swoim rodzaju.I wczoraj właśnie zapragnęłam znalezć się na chwilkę w raju. Kocham herbaty. Herbaty wyjatkowe, herbaty z duszą, pochodzeniem, czyste i prawdzwe mieszanki, gdyż wiem, że herbata leczy, koi, uspokaja, dodaje energii, pociesza, rozśmiesza, rozgrzewa itd... Kocham zioła , przyprawy, dlatego wczoraj właśnie , w moje urodziny, przeniosłam się

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie w doskonale przyrządzonej cebulce. 3046

octu winnego jabłkowego5 cebul1 łyżka oleju do smażeniaWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie zmieniając kilka  razy jeśli są słone.Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka.Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu

W kuchennym oknie Ewy