Odcedzamy i wyciągamy z woreczka. Marchew i cebulę obieramy. Cukinię dobrze myjemy. Marchew kroimy w grubą kostkę lub pół plasterki, cebulę w piórka. Cukinię i por kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy warzywa, dodajemy szczypiorek, odrobinę pieprzu i vegety,co jakiś czas mieszamy. Dusimy około 17 minut aż cukinia i marchewka zmiękną ale nie może powstać
Sama słodycz i szczypta chiliodstawiłam,żeby kurczak przeszedł przyprawami. Starłam na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej kurczaka. Wymieszałam i podsmażyłam. Wsypałam starte warzywa. Następnie dołożyłam kalafior. Można podlać szklankę wody. Ostatni etap to mleczko kokosowe. Pod koniec duszenia dodałam łyżkę przecieru z pomidorów. Podałam z ryżem. Smacznego
potrawyregionalnedodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką. Składniki: 2-4 piersi z kurczaka 2 duże pomidory albo 1 puszka pomidorów 1 duża cebula, najlepiej czosnkowa 250 ml bulionu 1 bakłażan 1 marchew 100g chudego boczku(...)łyżka), bazylia (garść), papryka słodka (1-2 łyżki), chili (0.5- łyżeczki), sól,pieprz – do smaku 1-2 łyżki oliwy Wykonanie: Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek poszatkować, boczek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, połówki jeszcze raz wzdłuż i takie ćwiartki w plasterki
Pociąg Do Kuchninaciowy, kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje
Qchnia po prostusamej patelni zeszklić ząbki czosnku i posiekane w talarki cebulę i marchew. Oprószyć mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy. Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik
Apetyczna babeczkasito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajednej lampki ) 2 średnie cebule 1 duża marchew lub dwie mniejsze 1 korzeń pietruszki świeże zioła : 2-3 gałązki – szałwii , tymianku , rozmarynu , liścia laurowego kilka kulek ziela angielskiego 5 jagód jałowca-suszonych 3 duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka(...)lekko się zagęścił . Gotowe , teraz wystarczy pokroić mięso , które zdążyło odpocząć po duszeniu , ułożyć na warzywach w których się piekło i polać pysznym sosem..polecam podać z pure ziemniaczanym z dodatkiem bobu i mięty . Smacznego Post Łopatka duszona w winie pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyOdkąd odkryłam te warzywka (będzie już jakieś 2-3 lata) bywają u nas bardzo często. Są niezawodne do zup (nie trzeba kroić włoszczyzny), ale są też wręcz rewelacyjne, duszone na patelni jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np.na kolację). Gdy nie mamy pomysłu na szybką jarzynę lub surówkę do obiadu polecam takie warzywka. Przygotowuje się je bardzo(...)zawsze zapas takich warzywek w zamrażarce. Na rynku jest dostępna włoszczyzna różnych firm, opakowania różnią się składem, osobiście jestem wierna jednej firmie, w której składzie jest nie tylko marchew (jak w większości) i minimalny dodatek innych warzyw, ale jest w niej zarówno marchew, jak i pietruszka, seler oraz por. ;-) Składniki: - mrożona włoszczyzna słupki (u mnie opakowanie 750g) - łyżeczka oleju
Smaczne Zdrowemasła klarowanego - posiekane listki bazylii Sposób przygotowania 1. - Cukinię i marchew zetrzeć na grubej tarce razem ze skórką por pokroić w paski pomidory zmiksować blenderem aby powstał sok 2. - Na patelni rozpuścić masło dać por marchewkę i cukinie chwilę podsmażyć wlać pomidory dodać przyprawy bazylię dusić aż odparuje woda 3. Makaron włożyć do zimnej wody ugotować
W królestwie smaków BeatyBulion doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki. 2. Szczaw siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, smażymy aż się zeszkli, dodajemy szczaw, dusimy 3 minuty na średnim ogniu. 3. Do bulionu dodajemy szczaw i pora
Kuchnia Prezydentowejwygodniej) nieco oleju i wrzucamy pokrojonego pora i startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy i podsmażamy ze 3 minuty. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy jeszcze minutę, czy dwie ciągle mieszając. Następnie dolewamy trochę wrzątku (tak z umiarem, nie za dużo, tak żeby na dnie trochę było) i dusimy warzywa do miękkości. Potem dosypujemy sezam, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę
Marder&Marder Manufacturewody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki. Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć chwilę. Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować mikserem ręcznym na papkę
zielonacukinkapiórka. Por pokroić w plasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulę, dodać por i marchewkę. Następnie na tłuszczu podsmażyć mięso z obu stron. Wszystkie składniki wrzucić do brytfanny lub dużej patelni, dodać 200ml bulionu, 200ml wody, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, majeranek i słodką czerwoną paprykę. Dusić całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez
Kulinarne Przebojewlewamy oliwę, dodajemy pokrojona w drobną kostkę cebulę, po chwili czosnek. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do reszty. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, dodajemy do garnka. Całośc chwilkę przesmażamy i zalewamy bulionem tak, aby bulion sięgał centymetr nad warzywa. Zmniejszamy gaz i dusimy do miękkości-ok 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Całość blendujemy
Kopystką po garachpodsmażamy poszatkowaną cebulkę, oraz startą na tarce jarzynowej lub poszatkowaną marchew. Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, jeśli kiełbasa nie puści trochę soku należy podlać wodą, żeby się nie przypaliło. Dodajemy też pokrojony czosnek. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Następnie do całości
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuposiekać. Zeszklić na oleju. Dodać boczniaki i smażyć razem kilka minut. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych odczkach. Seler umyć i pokroić w plasterki. Warzywa dodać do soczewicy. Dołożyć grzyby z cebulą, listek laurowy, ziele angielskie. Podlać niecałą szklanką wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15-20minut do odparowania płynów. Jeśli potrawka jest za rzadka
Zielona Kuchniawww.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach. Teraz w małym garnku rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw
Uwaga Babcia GotujeDrobno kroimy cebulę i szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Obraną marchew ścieramy na tarce. Drobno kroimy paprykę, papryczki chili, czosnek i dodajemy do smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje
Smakowity Blog Kulinarnypatelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, 2 łyżki oleju i całość nadal smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy cukinię i całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. Do warzyw dodajemy pomidory krojone, szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kilka min. Najlepiej żeby warzywa były al dente, wiec czas
Moniki Smakołykilekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Marchew, cebulę i 3/4 cukinii pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Resztę cukinii pokroić w cienkie plasterki i odstawić, by pod koniec wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Na oleju podsmażyć warzywa, doprawić i podlać 1/2 szklanki wody. Dusić na dużym ogniu aż lekko zmiękną. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jogurt rozbełtać
Kuchnia Ellieśmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami, aż będzie miękkie. Dwa ogórki odkładam na bok, a resztę ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję
Bea(u)ty kitchenłyżki masła Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę dusić pod przykryciem . Gdy puści sok dodać przyprawy ( do smaku ). Warzywa dusić pod przykryciem
Sama słodycz i szczypta chiliwindow.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki, marchew, seler i jabłka pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć w dużym garnku na maśle aż się zezłoci. Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą
Świat Smakujest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie
Ostra na SłodkoNastępnie każdą z części obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i na 2 łyżkach masła podsmażyć do zezłocenia. Do cebuli dodać resztę jarzyn i chwilę podsmażyć. Następnie jarzyny podlać wodą i dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać
Krakowskie smaki AniGOSI filet z piersi kurczaka ok. 200 g. makaronu ryżowego 3 marchwie 1 por rukola 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry Kurczaka kroimy na kawałki wielkości "sałatkowej" i smażymy w curry. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Pora kroimy w półplasterki i wraz z marchewką dusimy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowe składniki mieszamy ze sobą, dodajemy
Co w głowie piszczydrobno. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, papryczkę, czosnek oraz marchew przez około 2 minuty. Dodajemy mięso. Przyprawiamy pieprzem cayenne, sosem sojowym, oregano i pieprzem cytrynowym, kardamonem, cynamonem i smażymy mieszając przez kolejne 6 minut. Całość zalewamy pomidorami z puszki i wodą, dodajemy kakao. Przykrywamy i dusimy około 5 minut na małym ogniu, następnie odkrywamy pokrywkę
Mania Gotowania