duszona marchew - 1101 przepisów (strona:39/74)

Zupa - krem pomidorowy z mleczkiem kokosowym 122

łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i seler obieramy, czyścimy i kroimy w średnią kostkę. W dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy włoszczyznę.  Warzywa smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Zmniejszamy ogień przykrywamy przykrywką i dusimy przez 15 minut (do momentu

Qchnia po prostu
Gulasz z belugą (czarną soczewicą) 158

garnka dodać buraki, cebulę, seler, marchew i pietruszkę.Smażyć ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.  5. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, odcedzoną czarną soczewicę, tymianek i liść laurowy. Smażyć przez 2 minuty.  6. Dodać bulion i sól. Doprowadzić do wrzenia.  Gotujący się gulasz przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 45 minut

Kuchnia smaków
Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym 156

plastry, cebulę w kostkę. Seler i marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Koperek siekamy. Schab kroimy w plastry, każdy z nich kroimy na pół. 2. Roztłukujemy, posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron, do zarumienienia. Dodajemy warzywa, kiedy puszczą wodę dodajemy koperek, przykrywamy, dusimy przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania 391

wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności od wielkości

Dobra karma
Ryba po grecku 148

lekko odcisnąć i pokroić w kwadraty Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć starte warzywa, lekko posolić, dodać wodę, liście laurowe i ziele. Po kilku minutach przykryć patelnię i dusić warzywa na wolnym ogniu. W razie potrzeby(...)podlać jeszcze niewielką ilością wody. Rybę obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Do duszonych warzyw dodać posiekaną natkę pietruszki, koncentrat, dodać odrobinę cukru i słodkiej papryki. Dusi na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby dolać wody. Można również dodać Ajvar. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Ostatnią

Czerwień i błękit
Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii 179

Składniki: 2 małe cukinie 3 spore marchwie 3 ziemniaki kawałek pora cebula 3 ząbki czosnku ok 0,5 l bulionu warzywnego papryka ostra pieprz biały, sól lubczyk, pietruszka Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (oprócz czosnku). Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie zalewamy wszystko bulionem. Dusimy aż warzywa zaczną się „rozpadać”. Przyprawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 195

kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout . Patent znaleźliśmy w jakiejś książce kucharskiej, teraz już nie pamiętamy jakiej. Stout niesamowicie aromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Gorąco polecamy! Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża(...)najlepiej cheddara, ale może być bursztyn, lub parmezanu (Z podanej ilości składników można zrobić cztery porcje dla naprawdę bardzo głodnych pasterzy. Sos można też zamrozić). Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj marchew, 1 pietruszkę, cebulę i czosnek w kostkę. Nie przejmuj się ząb bardzo, po prostu posiekaj na kawałki. Rozgrzej olej w rondlu i smaż w nim warzywa przez co najmniej

Niedzielny kucharz
Zupa z zielonego grochu, quinoy i natki marchewki (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 151

dodatku można świetnie spożytkować nać od marchwi, bo aż żal takie cudo wyrzucić. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 200 gram zielonego grochu pęczek natki marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kolorowy pieprz w ziarnach różowa sól himalajska Wykonanie: Groch trzeba namoczyć na noc. Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oliwie z oliwek, aż się

Quinoa Raz!
Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! 139

Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki, marchew i cebulę dokładamy na patelnię i całość podsmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając *** *** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Kapustę grubo szatkujemy i dokładamy na patelnię *** *** Całość delikatnie mieszamy, zalewamy wodą, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz papryką i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez

Blog z Apetytem
Gulasz drobiowy z ryżem curry 169

Następnie zalewamy wodą i dusimy około 10 minut.  Dodajemy przyprawy oraz mąkę zmieszaną z 250 ml wody. Całość mieszamy by nie porobiły się grudki. Gotujemy chwilę, ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę oraz natkę z pietruszki.  RYŻ  Do garnka dajemy masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i startą na grubych oczkach marchew. Całość chwilę podsmażamy, wsypujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wegański kapuśniak 121

rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut.  4. W drugim garnku również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę, chilli, gałkę oraz chrzan. Dusimy całość pod przykryciem do momentu

Bananowe Pole
Pieczona ryba po grecku 128

minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę i pora przez kilka minut. Następnie dodaję resztę warzyw oraz ziele angielskie i liść laurowy. Calość smażę 5-7 minut. Po tym czasie wlewam porcję wina oraz bulion. Warzywa duszę kolejne 2-3 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy

Mango Papaja
Zapiekany bakłażan z nadzieniem 302

Jeśli chodzi o bakłażan to najczęściej stosuję go w formie duszonej z innymi warzywami. Jednak dziś przygotowałam go dla Was i dla siebie w formie

Głodni Wrażeń - fit przepisy
GOŁĄBKI W BOTWINIE 141

litr bulionu warzywnegołyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,selerWykonanie:Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy  w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy

Z Majeczką w kuchni
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 195

wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń pietruszki 150 ml ciemnego piwa 100 ml bulionu wołowego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej tymianek Wykonanie: Marchew myjemy, obieramy, kroimy dowolnie w plasterki / słupki, polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu możecie posypać je świeżym lub suszonym rozmarynem. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa(...)przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu.  Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.  Po 5 minutach dolewamy piwo, dodajemy tymianek (świeży lub suszony) i dalej gotujemy do zredukowania płynu o połowę. W następnym kroku dodajemy bulion (może

Taste Of My Day
Gulasz z kaszą i ziemniakami 138

łyżka smalcu 1 marchew 3-4 ogórki kiszone 2 ziemniaki średniej wielkości 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 kawałki papryki konserwowej 50 g kaszy orkiszowej     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Marchewkę

R'n'G Kitchen
Gulasz mocno paprykowy 174

pewien czas zamieszać. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Po 50 minutach dodać do mięsa. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie w pióra.   Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, dodając pod koniec obrany i pokrojony czosnek. Wszystko wlać do garnka z mięsem, wymieszać i nadal dusić na wolnym ogniu. Po cebuli dodać

Kuchcik gotuje
Leczo warzywne 113

pokroić w pół talarki. Marchew obrać , umyć i pokroić w pół talarki. Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić wszystkie warzywa , dodać przyprawy i wymieszać . Chwile podsmażyć i podlać  wodą lub bulionem z kostki .Dusić aż warzywa zmiękną , cukinia

Sama słodycz i szczypta chili
KASZA KUSKUS Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM  223

kuskus -pieczarki -papryka -por -cebula -marchew -piers z kurczaka -2 lyzki koncentratu pomidorowego -1 kopiata lyzka maki pszennej -oliwa z oliwek lub olej Przyprawy: -sol, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy, przyprawa do kurczaka, slodka i ostra papryka SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Warzywa myjemy, kroimy , podsmazamy około 10 minut, podlewamy woda, dodajemy ziele ang. I lisc laurowy, dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy

PychaDania
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 217

osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki i paprykę dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym

Jadło i czytadło
Ryba po grecku 327

pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś

W poszukiwaniu inspiracji