duszona marchew - 1101 przepisów (strona:30/74)

Wołowina duszona z marchewką 223

Zapraszam dzisiaj na duszoną wołowinę z marchewka. Nie jest to potrawa , ktora jest gotowa w 30 min :), ale efekt końcowy wynagrodzi nam te prawie 3 godziny oczekiwania na obiad. Takie obiady robię zawsze na dwa dni :) po to by troche odpocząć od kuchni. No to zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 500 ml bulionu wołowego 100 ml białego(...)Wyciągamy I nalewamy bulionu wołowego. Wkładamy wołowine I marchew z pietruszką. Przykrywamy I wkładamy do piekarnika na min 2 godziny . W międzyczasie odwracamy. Po dwóch godzinach, poporcjowałam wołowinę I włożyłam do piekarnika na ok 20 min. Szykujemy cebulkę, szatkujemy I wrzucamy na gorący olej. Smażymy dodajemy cukier I masło. Dusimy ok 5 min.. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy

Smaki Edyty
Rybka zapiekana a'la grecka 160

przyprawionej stronie. Druga stronę doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć na złoto. Ostudzić. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę

Pyry na Gaz
Kurczak pieczony w winogronach 136

Piecz przez 20 minut, podlewając często tłuszczem. A następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Kurczaka oraz ziemniaki w trakcie

Food Square
Młoda kapusta na ciepło. 171

schabu zalać wodą ( ale tak by woda nie przykryła całej kości). Dodać startą marchew, por i seler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć.  1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.  Kapustę pokroić.   Dodać pokrojoną kapustę i dusić ok.30min. do miękkości. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem i cebulką, wymieszać i chwilę

W kuchni u Moniki
Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach 180

plasterki  podsmażonej  kiełbasy Na patelni rozgrzewamy olej.  Na patelnię wrzucamy marchew, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, doprawiamy je kminem i kolendrą, solą oraz pieprzem. Dorzucamy poszatkowaną kapustę, mieszamy kilka chwil. Dorzucamy pomidory, podlewamy wodą (ok. pół szklanki), mieszamy i duśmy ok 20 minut by warzywa zmiękły. Na koniec dosmaczamy wszystko cukrem i octem, ew dosalamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kasza z warzywami i karkówka z piekarnika 195

miękkie. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć obrać i pokroić w pół talarki. Marchew obrać umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać około 6 łyżek dobrej oliwy , wrzucić wszystkie warzywa , i przyprawy, dusić aż wszystko zmięknie. Warzywa wymieszać z kaszą , przyprawić jeszcze do smaku pieprzem lub vegetą

Sama słodycz i szczypta chili
pierś kurczaka w gulaszu warzywnym... 174

minuty dodać kalafiora różyczki i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać pokrojoną młodą marchew i zamieszać, podsmażać ze 2 minuty dodać pokrojone cukinie, pomidory, cebule, ząbki czosnku, zamieszać i podsmażać z 2 minuty do garnka wlać wodę, dodać kucharka, pieprz i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu gulasz jest pyszny do ziemniaków, ryżu ale nam najlepiej smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 224

patelni woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji! Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem i dusić aż zmiękną. Przełożyć mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier

głodny alergik
Pieczona ryba w pomidorowym sosie- baked fish with tomato sauce 194

zabki czosnku oliwa 6 pomidorów 125 ml wody Wykonanie: Cebule kroimy w półtalarki, marchew w talarki, czosnek wyciskamy przez praske, seler- to wszystko dajemy na rozgrzany olej- na średnim ogniu do momentu gdy cebula zmięknie. Obieramy z pomidorow sórkę- dodajemy pomidory I wodę. Dusimy ok 20 min. Do naczynia żaroodpornego wykładamy cześć sosu, na to posolonego dorsza, I przykrywamy

Smaki Edyty
Schab w sosie własnym 294

podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Krok 3 Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Krok 4 Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Na patelni obsmażamy mięso. Krok 5 Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wody tak by całe mięso było zanurzone. Doprawiamy zielem anielskim, liściem laurowym i dusimy około 50 minut

Coś bym zjadła
Sakiewki drobiowe 243

sól pieprz Ponadto: 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia powstałego sosu Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na nią warzywa, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy niewielką ilość wody, curry, pieprz, sól i dusimy przez 5 minut. Odstawiamy. Uda z kurczaka siekamy siekaczem, ja mam taki: .. i powiem(...)już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy całość. z każdego kawałka mięsa formujemy sakiewkę, możemy wspomagać się wykałaczkami ;) Do każdej z sakiewek wkładamy tyle farszu

MamaOskarka
Dżem marchewkowy z cytryną i limoncello 185

Bardzo lubię marchewkę i często ją jemy. Zwykle przygotowuję z niej surówkę albo duszę i podaję jako jarzynkę do obiadu. Oczywiście nie liczę ile marchewki używam do różnych zup , samych wywarów czy jarzynowych mieszanek, bo to każdy kto gotuje wie. Lubimy też pochrupać surowa marchew tak po prostu, zamiast chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego

Smaczna Pyza
Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym 167

MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy). Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze

R'n'G Kitchen
Soczewica z kabanosami w pomidorowym sosie 146

kosteczkę. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, zeszkliłam na nim cebulę i czosnek, dodałam marchew i smażyłam na wolnym ogniu aż marchewka zaczęła mięknąć. Dołożyłam kabanosy i znów razem przesmażyłam. Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, suszone pomidory i paprykę w proszku, podlałam wodą. Dusiłam do momentu, aż marchewka była całkiem miękka, a pomidory się rozgotowały. Dołożyłam osączoną z zalewy

Kuchenne zapiski Edyty
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 175

praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie

Krakowskie smaki Ani
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 148

grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych śliwekWYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je  przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko.  Bułkę

W kuchennym oknie Ewy