duszona marchew - 1101 przepisów (strona:25/74)

Mintaj w warzywnym sosie 212

Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 239

podsmażam na oleju wraz z łyżeczką czerwonej papryki. Dalej siekam drobno cebulę i szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy

Kuchnia co dnia
Gulasz z warzywami 203

warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić

na moim stole...
Warzywa z kurczakiem gyros 189

podobne wielkością do słupków marchewki.  Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 4 łyżki oleju i wrzucić marchew, a po 5 minutach przyprawioną pierś.  Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku

Kuchcik gotuje
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 184

Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut. Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion

w mojej kuchni
Serduszka drobiowe w sosie koperkowym 203

sól pieprz oliwa Wykonanie: Serduszka myje i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odstawiam by wystygły, a zimne oczyszczam. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej i podsmażam z cebula pokrojona w kostkę na 2 łyżkach oliwy. Podlewam przegotowaną woda i duszę, aż warzywa zmiękną. Zaprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, dodaję do sosu serduszka oraz pozostałe przyprawy, gotuje przez kilka minut

Bea(u)ty kitchen
Spaghetti dla diabetyka #talerzdiabetyka 274

przepisu nie trzeba mieć krajalnicy do robienia makaronu z warzyw, choć nie ukrywam, że to duża oszczędność czasu. Wystarczy zwykła obieraczka do warzyw albo taka ręczna temperówka, którą można marchew czy cukinię pokroić w długie i cienkie paski. Na przykład w jednym z moich przepisów przygotowałam makaron z cukinii na surowo , i zrobiłam go za pomocą obieraczki do warzyw. Składniki(...)Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i liście laurowe. Przykryć i dusić około 15 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty (u mnie makaron pszenno-gryczany soba) ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Marchew i cukinie pokroić w cienkie paski za pomocą krajalnicy, temperówki lub zwykłej obieraczki do warzyw. Warzywne makarony

Dietolog
Bakłażan faszerowany ciecierzycą 197

włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę marchew obrać (paryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 150

średniej wielkości kostkę lub piórka i ją zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojoną w 2 cm plasterki/kawałki marchew. Smaż razem przez 3-5 minut, mieszając co chwilkę. Do garnka wrzuć następne cukinię pokrojoną w półplasterki o grubości około 1 cm. Duś wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj suchą soczewicę, posiekane listki buraka wraz z ogonkami, wymieszaj wszystko dokładnie

greenscarf
Marchewka z groszkiem 261

kwaśnej śmietany sól, pieprz 1. Ze słoika odlewamy 1/3 szklanki zalewy. Dodajemy mąkę, mieszamy do rozpuszczenia mąki. 2. Marchew i groszek wraz z pozostałą zalewą przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy masło, przyprawy, zagotowujemy. Wlewamy zalewę z mąką, dodajemy śmietanę. Dusimy około 10 minut

Szefowa kuchni
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 147

małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić. Przygotować warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona. Warzywa opłukać, pociąć w zapałki i razem z groszkiem oraz kiełkami soi wrzucić na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka

Nie tylko w kuchni
Marchew z groszkiem 146

Składniki 250 g marchwi 250 g groszku konserwowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Sól ,cukier Przygotowanie Marchew umyć , obrać i pokroić w 6-7 milimetrową kostkę.  Zalać 100 ml wody , dodać masło , pół łyżeczki soli , kilka szczypt cukru i dusić na średnim ogniu.  Po pięciu minutach dodać groszek , dolać 50-100 ml wody / w zależności od tego

R'n'G Kitchen
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 156

oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim cebulę, dodałam startą marchew i chwilkę razem smażyłam. Następnie dorzuciłam kapustę i podgotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Podlałam jeszcze trochę wodą i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu, dopóki kapusta nie była wystarczająco miękka. Czas zależy od kapusty, mojej wystarczyło

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi z mięsnym farszem 179

ciepłą patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy warzywnym wywarem i rozdrabniamy je widelcem. Całość dusimy do momentu, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie. Pozostawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mielenia, przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Po zmieleniu całości, dokładnie wszystko razem łączymy, doprawiamy solą

Kuchenna Kontrrewolucya
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 171

grube naleśniki, odkładać na talerz marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania