duszona marchew - 1101 przepisów (strona:25/74)

Gulasz warzywny z ciecierzycą 154

pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze około 3 minut. Do garnka wlać wody, tak by przykrywała dno i włożyć pokrojoną w kostkę cukinie, a także marchew (pokrojoną w plasterki. Następnie przełożyć zawartośc patelni do gotujących się warzyw i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa

Malinowo w kuchni
Kokosowe risotto z warzywami 211

momentu, aż ryż go wchłonie, wtedy wlewamy kolejną porcję. W międzyczasie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. W miarę potrzeby wlewamy bulion, a kiedy skończy się bulion ryż podlewamy mlekiem kokosowym. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dusimy do miękkości wszystkich składników

e-PrzepisyKulinarne
Paprykarz z wędzoną makrelą 143

podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy kolejne 5 minut. Dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku.   Warzywa studzimy. Łączymy makrelę, ryż

Smak mojego domu
Leśne naleśniki z mąki gryczanej 153

dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na pół godziny. Mięso kroimy w kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość

Pobite gary Barbary
Golonki indycze duszone z warzywami. 131

zalac woda do połowy ich wysokości. Dodac lisc laurowy i ziele. Przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu. Marchew pokroić w kostke i również dodac do miesa. Pieczarki obrac i pokroić w półplasterki i około 20 min przed koncem duszenia dodac do miesa wraz z fasola szparagowa. Kiedy mieso będzie już miękkie wyjac z rondla. Sos doprawić do smaku

Radość kipiąca uśmiechem.
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika 141

okrawamy z końcówek,  myjemy, a następnie obgotowujemy przez 15 minut  w słono - słodkiej wodzie, odcedzamy.  2. Marchew obieramy i ścieramy na wióra, cebulę kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i marchewkę, gdy zmiękną dodajemy resztę składników, dusimy razem ok. 15 minut. Na końcu dodajemy fasolkę i mieszamy.  3. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy

Apetyczna babeczka
Śledź po wiejsku 126

łyżki oleju 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby opłukać w ciepłej wodzie i ugotować, następnie drobno pokroić. Marchew umyć, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w plasterki i razem z grzybami podsmażyć na oleju. Przyprawić do smaku i dusić przez 10 minut. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie

Tradycyjna Kuchnia
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 167

sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". ->  Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr  Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop

ClauditteMissCooking
Pierogi z mięsem 208

Sposób wykonania farszu mięsnego Mięso ugotować w takiej ilości wody aby było w całości za nużone we wrzątku, dodać marchew, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i całość gotować pod przykryciem 1 godzinę 20 minut. Cebulę drobno pokroić i dusić pod przykryciem do momentu aż się zeszkli. Ugotowane mięso wystudzić, a następnie zmielić dwukrotnie wraz z warzywami(...)przyprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się i osoloną wodę. Gotować po wypłynięciu gotować 3 minuty,. Podawać na gorąco z duszoną cebulką. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kurczak z kapustą pekińską w mleku kokosowym i curry 561

lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem.   Selamat makan

Zofiana
U Zorby 151

plasterki. Marchew, jabłko i cebulę starłam na dużych oczkach tarki. Na oliwie podsmażyłam w kolejności pora, cebulę, jabłko i marchew. Całość ok. 20min., w międzyczasie podlewając nieco wodą. Na koniec dodałam przyprawy i koncentrat pomidorowy. Po mniej więcej 10min. wspólnego duszenia zdjęłam z ognia.  Czas na dorsza. Misio go wyfiletował. Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząst

bastalena
Gulasz drobiowy ze świderkami 378

podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę. Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka   i smażyć   aż się zrumienią. Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli. Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki maggi w płynie. Zagotować   i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok. 3/4 szklanki płynu. Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz , papryka mielona).Zagęścić zmieszaną

Buniabaje w kuchni
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 168

SKŁADNIKI500 g żeberek z prosiakacebulamarchewselerszklanka białego wytrawnego winaoliwa z oliweklistek laurowysól do smakuziarenka pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki.       Podsmażyć

zielonacukinka
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 107

lepiej wybrać paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki(...)środka każdej włożyć nadzienie. Paprykę ułożyć ciasno w garnku lub głębokiej szerokiej patelni. Marchew obrać, pokroić w półtalarki, włożyć do garnka z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, posiekanym czosnkiem.   Paprykę zalać sosem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec duszenia posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy
Zrazy ryżowe z warzywami 153

łyżkę bułki. Z masy uformować nieduże zraziki, obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na oleju z każdej strony. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do rondla i podlać niewielką ilością wody. Dodać ziele i liść, dusić pod przykryciem do miękkości ( ok. 20 min. ). Pozostałe cebule pokroić w półtalarki, przesmażyć na oleju, przełożyć do warzyw

Kulinarne przemyslenia
Mintaj w warzywnym sosie 204

Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 231

podsmażam na oleju wraz z łyżeczką czerwonej papryki. Dalej siekam drobno cebulę i szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy

Kuchnia co dnia
Gulasz z warzywami 192

warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić

na moim stole...
Warzywa z kurczakiem gyros 181

podobne wielkością do słupków marchewki.  Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 4 łyżki oleju i wrzucić marchew, a po 5 minutach przyprawioną pierś.  Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku

Kuchcik gotuje
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 175

Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut. Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion

w mojej kuchni
Serduszka drobiowe w sosie koperkowym 197

sól pieprz oliwa Wykonanie: Serduszka myje i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odstawiam by wystygły, a zimne oczyszczam. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej i podsmażam z cebula pokrojona w kostkę na 2 łyżkach oliwy. Podlewam przegotowaną woda i duszę, aż warzywa zmiękną. Zaprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, dodaję do sosu serduszka oraz pozostałe przyprawy, gotuje przez kilka minut

Bea(u)ty kitchen
Spaghetti dla diabetyka #talerzdiabetyka 263

przepisu nie trzeba mieć krajalnicy do robienia makaronu z warzyw, choć nie ukrywam, że to duża oszczędność czasu. Wystarczy zwykła obieraczka do warzyw albo taka ręczna temperówka, którą można marchew czy cukinię pokroić w długie i cienkie paski. Na przykład w jednym z moich przepisów przygotowałam makaron z cukinii na surowo , i zrobiłam go za pomocą obieraczki do warzyw. Składniki(...)Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i liście laurowe. Przykryć i dusić około 15 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty (u mnie makaron pszenno-gryczany soba) ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Marchew i cukinie pokroić w cienkie paski za pomocą krajalnicy, temperówki lub zwykłej obieraczki do warzyw. Warzywne makarony

Dietolog
Bakłażan faszerowany ciecierzycą 189

włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę marchew obrać (paryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 145

średniej wielkości kostkę lub piórka i ją zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojoną w 2 cm plasterki/kawałki marchew. Smaż razem przez 3-5 minut, mieszając co chwilkę. Do garnka wrzuć następne cukinię pokrojoną w półplasterki o grubości około 1 cm. Duś wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj suchą soczewicę, posiekane listki buraka wraz z ogonkami, wymieszaj wszystko dokładnie

greenscarf
Marchewka z groszkiem 251

kwaśnej śmietany sól, pieprz 1. Ze słoika odlewamy 1/3 szklanki zalewy. Dodajemy mąkę, mieszamy do rozpuszczenia mąki. 2. Marchew i groszek wraz z pozostałą zalewą przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy masło, przyprawy, zagotowujemy. Wlewamy zalewę z mąką, dodajemy śmietanę. Dusimy około 10 minut

Szefowa kuchni
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 139

małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić. Przygotować warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona. Warzywa opłukać, pociąć w zapałki i razem z groszkiem oraz kiełkami soi wrzucić na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka

Nie tylko w kuchni
Marchew z groszkiem 144

Składniki 250 g marchwi 250 g groszku konserwowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Sól ,cukier Przygotowanie Marchew umyć , obrać i pokroić w 6-7 milimetrową kostkę.  Zalać 100 ml wody , dodać masło , pół łyżeczki soli , kilka szczypt cukru i dusić na średnim ogniu.  Po pięciu minutach dodać groszek , dolać 50-100 ml wody / w zależności od tego

R'n'G Kitchen
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 147

oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim cebulę, dodałam startą marchew i chwilkę razem smażyłam. Następnie dorzuciłam kapustę i podgotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Podlałam jeszcze trochę wodą i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu, dopóki kapusta nie była wystarczająco miękka. Czas zależy od kapusty, mojej wystarczyło

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi z mięsnym farszem 166

ciepłą patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy warzywnym wywarem i rozdrabniamy je widelcem. Całość dusimy do momentu, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie. Pozostawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mielenia, przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Po zmieleniu całości, dokładnie wszystko razem łączymy, doprawiamy solą

Kuchenna Kontrrewolucya
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 164

grube naleśniki, odkładać na talerz marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć

W Mojej Kuchni Lubię
Warzywa glazurowane podane na rukoli z fetą 157

małym ogniu stale mieszając do momentu rozpuszczenia się kryształków, połączenia wszystkich składników i pokrycia buraków powstałą glazurą. Marchew  pietruszkę obieramy, kroimy w słupki i przekładamy na patelnię. Ponieważ w odróżnieniu od buraków, warzywa te są surowe, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, gdy będą lekko twarde. Wówczas postępujemy podobnie jak wcześniej, czyli dbamy, by w naczyniu

Taste Of My Day
Biała kiełbasa z cebulą 209

przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład przyprawy do steków :  pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula grys. Zastosowanie :  do steków, saszłyków, żeberek, drobiu, baraniny, wieprzowiny, sałatek

Moje domowe kucharzenie