duszona marchew - 1101 przepisów (strona:34/74)

Zupa krem z marchwi i pomarańczy 148

Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry. Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów. Zupa krem z marchwi i pomarańczy, przygotujcie wg tego przepisu, gdyż nawet Ci co nie lubią marchewki w zupie powiedzą, że zupa jest bardzo smaczna! 1/2 litra wywaru warzywnego 1 szalotka 2 marchewki(...)Ryż był ugotowany przy okazji przygotowania gołąbków i wątróbki. W rondelku podgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy startą marchewkę i dusimy. Podgrzewamy wywar warzywny i wlewamy do rondelka. Dodajemy puree pomarańczowe, mieszamy i zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem, ale niezbyt dokładnie. Dodajemy do zupy indyjskie curry, oraz odrobinę chill do smaku. Gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 370

układamy jeden na drugim na wypukłym naczyniu, np. na misce. 3. Marchew, pietruszkę, selera naciowego oraz jabłko, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 6. Na koniec dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy

Okiem Blondynki by McBlondi
Młoda kapusta duszona z marchewką 162

zagęszczenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. W rondlu rozgrzać trochę oleju, zrumienić cebulkę, po czym dodać kapustę. Dodać 1-1,5 szklanki wody, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, trochę posolić i całość dusić, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę

Kuchnia domowa Ani
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 198

obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba na sposób chiński 152

stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut

Pobite gary Barbary
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 179

sól - Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki - Na parze ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty) - Warzywa należy szybko ostudzić, np. przelewając zimną wodą, by pozostały lekko chrupiące - Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon - Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty - Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami

Wegańska kuchnia orientalna
Udka duszone w warzywach z winem 114

tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie

Kuchenne aromaty
Pyszne minestrone 170

smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min. na małym ogniu. Następnie wlewamy gorącego bulionu, dodajemy, fasolkę

Moniki Smakołyki
Gulasz na białym winie 135

delikatnie podsmażyć na oleju pozostałym z podsmażania mięsa, przełożyć do garnka. Marchew pokroić na pół okręgi, dodać do mięsa i cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 166

smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Później dodajemy groszek i ewentualne zioła. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej

Bon Appetit Małgorzaty
KURCZAK PO MOJEMU 202

kurczaka koimy  w paseczki , oprószamy solą z pieprzem, podsmażamy.Marchew obieramy  kroimy w półplasterki, dorzucamy na patelnię. Pora również koimy  w półplasterki a paprykę w drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań

Z Majeczką w kuchni
Makaron gryczany z warzywami 197

obsmażamy. Następnie podlewamy woda, dodajemy 2 łyżeczki pasty tajskiej Tom Ka, dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie. Brokuł rozdrabniamy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy

Apetyczna babeczka
Żeberka duszone z warzywami 184

piórka, marchew w talarki, pietruszkę w pół krążki, paprykę w paski, pomidora w pól plasterki, por w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ułożyć na gorącym żeberka i opiec z obu stron na rumiano. Przełożyć   do garnka. Dodać gałązkę lubczyku.   Na pozostały na patelni   tłuszcz wrzucić warzywa ( bez papryki i pomidora) i dusić aż zmiękną. Dorzucić

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta gotowana 377

zrobić gotowaną kapustę. Kapustę umyć, usunąć głąb i poszatkować. Marchew pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty. Wsypać sól, pieprz oraz kminek a następnie zalać wodą i wstawić na ogień. Zagotować. Kiedy woda w kapuście zaczyna się gotować, zmniejszyć ogień na mały i dusić przez 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle

mecooks
Spaghetti alla bolognese. 122

Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania