duszona marchew - 1101 przepisów (strona:37/74)

Bulion warzywny 144

Bulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta  (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną 198

przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa obierz, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekaj, pieczarki oczyść i drobno poszatkuj. Cebulę lekko podsmaż na rozgrzanym oleju (pilnuj, by się nie przypaliła lub nie zarumieniła zbyt mocno, wystarczy ją zeszklić), dodaj starte na tarce warzywa. Całość duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut

Moje Qulinaria
131. Lekki, jesienny obiad czyli: risotto z kurczakiem, cukinią, kalarepką i jarzynami. 199

drobno. Marchew kroimy w dość cienkie paseczki, cukinię, marchew i kalarepkę w półtalarki. Do głębokiego garnka z dość grubym dnem wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. W rozgrzanym garnku umieszczamy pokrojone warzywa(czosnek, starty imbir i cebulę dodajemy na końcu, by uniknąć ich przypalenia). Warzywa dusimy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem.  Ryż gotujemy

Symfonia Smaków
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 184

pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię

Kto ugości moich gości?
Zupa cytrynowa z kurczakiem 192

odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę, natkę oraz skórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około

Kuchenna Kontrrewolucya
Dorsz z warzywami w mleku kokosowym – bez laktozy 156

warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.SKŁADNIKI:* filet z dorsza – 2 szt* marchew – 2 szt* mały seler – 1 szt* por – 1 szt* cebula dymka – 1 szt* mleko kokosowe – 250 ml* curry – 1 łyżeczka* sól – do smaku* pieprz(...)przesmażamy kilka minut.Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym.Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut.Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby.Smażymy je na złoto z dwóch stron , a duszone warzywa doprawiamy do smaku.Podajemy gorące z warzywami.Smacznego

Ostra na Słodko
Potrawka z kaszy jaglanej 163

Jeden z ostatnich ciepłych i bezdeszczowych dni, zanim dopadnie nas typowa angielska pogoda. Wykorzystany w pełni:) Pojechaliśmy na rodzinną wycieczkę do lasu, a tam... wioska i

chwile dla mnie
Ryba po grecku 348

grubych oczkach. Ja użyłem tylko z cebuli i marchwi, bo nie znoszę selera i korzenia z pietruszki. Wszystkie pokrojone warzywa układamy w garnku z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu przez ok. 5 min. Po tym dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy czas od czasu mieszając przez

Kuchnia Łukasza
Kolorowy talerz warzyw (366 kcal) 144

pieprz zielony 2 łyżki oleju Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę albo paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę na kawałki, cukinię w kostkę wielkości ziemniaków. Cebulę i paprykę dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę i chwilę podduszamy pod przykryciem, następnie dodajemy cukinię. Warzywa dusimy na małym ogniu aż wszystkie staną się miękkie

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana + film 183

marchew, pietruszkę, kawałek pora, ząbki czosnku, ziemniaki ) obieramy, marchew i pietruszkę kroimy na drobne kawałki, ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 2 litrów i gotujemy do miękkości. Wywar doprawiamy solą i cukrem. W trakcie gotowania zupy ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na rozgrzanym tłuszczu dusimy do miękkości starte ogórki kiszone, od czasu

Smakowite Dania
Krem marchewkowy 132

natka pietruszki, czarnuszka Sposób przygotowania : Warzywa umyć. Marchew i pora pokroić w półplasterki. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę. Ząbki czosnku w cienkie plasterki. W średniej wielkości garnku podgrzać oliwę z oliwek i dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw

Pyry na Gaz
Kurczak z warzywami w sosie serowym 135

być mrożona) 2 garście włoszczyzny (dałam mrożonkę: marchew, por, seler, pietruszka) 180 ml śmietany 30% ok 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem ziołowym i podsmażamy na oleju, dodajemy mrożoną włoszczyznę, podlewamy pół szklanki wody i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowaną fasolkę, śmietanę

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z dyni i marchewki 175

kcal !!!) 200 g dyni 130 g marchwi 100 g cebuli. 1 mały por 2  łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz 4 szt. listków laurowych 6   szt. ziela angielskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta imbiru PRZYGOTOWANIE Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na oleju. Dodajemy około

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po grecku 2015 176

ryby sok z cytryny do ryby Wykonanie: Marchew myje obieram i ścieram na tarce na średnich oczkach.Przekładam do garnka i dodaje ziele angielskie, listek laurowy,sól,pieprz i podsmażam. Ścieram na tarce obraną pietruszkę i obrany seler,dodaje do marchewki nadal podsmażam.Dolewam 300 ml wywaru z rosołu. W trakcie duszenia smakuje czy farsz już ma smak taki jaki

Różowa kuchnia
Gulasz na piwie 199

jesień. Składniki: Cebula (1 sztuka) Marchew (2 sztuki) Czarna rzepa (1 sztuka) Majeranek Tymianek Rozmaryn Pieprz Sól Piwo - jedno małe Koncentrat pomidorowy łyżka Liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki bulionu (ja dodałam wodę z dwiema łyżkami domowej przyprawy) Wykonanie: Podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy przyprawy. Dusimy 15/20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat

Lubczyk i Wanilia
Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal) 204

karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania