duszona marchew - 1101 przepisów (strona:35/74)

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 349

układamy jeden na drugim na wypukłym naczyniu, np. na misce. 3. Marchew, pietruszkę, selera naciowego oraz jabłko, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 6. Na koniec dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy

Okiem Blondynki by McBlondi
Młoda kapusta duszona z marchewką 158

zagęszczenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. W rondlu rozgrzać trochę oleju, zrumienić cebulkę, po czym dodać kapustę. Dodać 1-1,5 szklanki wody, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, trochę posolić i całość dusić, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę

Kuchnia domowa Ani
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 190

obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba na sposób chiński 147

stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut

Pobite gary Barbary
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 170

sól - Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki - Na parze ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty) - Warzywa należy szybko ostudzić, np. przelewając zimną wodą, by pozostały lekko chrupiące - Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon - Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty - Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami

Wegańska kuchnia orientalna
Udka duszone w warzywach z winem 108

tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie

Kuchenne aromaty
Pyszne minestrone 163

smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min. na małym ogniu. Następnie wlewamy gorącego bulionu, dodajemy, fasolkę

Moniki Smakołyki
Gulasz na białym winie 126

delikatnie podsmażyć na oleju pozostałym z podsmażania mięsa, przełożyć do garnka. Marchew pokroić na pół okręgi, dodać do mięsa i cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 156

smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Później dodajemy groszek i ewentualne zioła. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej

Bon Appetit Małgorzaty
KURCZAK PO MOJEMU 194

kurczaka koimy  w paseczki , oprószamy solą z pieprzem, podsmażamy.Marchew obieramy  kroimy w półplasterki, dorzucamy na patelnię. Pora również koimy  w półplasterki a paprykę w drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań

Z Majeczką w kuchni
Makaron gryczany z warzywami 188

obsmażamy. Następnie podlewamy woda, dodajemy 2 łyżeczki pasty tajskiej Tom Ka, dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie. Brokuł rozdrabniamy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy

Apetyczna babeczka
Żeberka duszone z warzywami 180

piórka, marchew w talarki, pietruszkę w pół krążki, paprykę w paski, pomidora w pól plasterki, por w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ułożyć na gorącym żeberka i opiec z obu stron na rumiano. Przełożyć   do garnka. Dodać gałązkę lubczyku.   Na pozostały na patelni   tłuszcz wrzucić warzywa ( bez papryki i pomidora) i dusić aż zmiękną. Dorzucić

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta gotowana 371

zrobić gotowaną kapustę. Kapustę umyć, usunąć głąb i poszatkować. Marchew pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty. Wsypać sól, pieprz oraz kminek a następnie zalać wodą i wstawić na ogień. Zagotować. Kiedy woda w kapuście zaczyna się gotować, zmniejszyć ogień na mały i dusić przez 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle

mecooks
Spaghetti alla bolognese. 116

Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa marchewkowo imbirowa z jogurtem i słonecznikiem 123

łyżka na porcję  - koperek do smaku Obierz cebulę, ziemniaki, marchew i imbir, pokrój wszystko w byle jaką kostkę. Podsmaż najpierw cebulę z imbirem na nie wielkiej ilości oleju. Dodaj po chwili ziemniaki. Mieszaj ! Dodaj liście laurowe, pieprz i szczyptę soli.  Gdy ziemniaki zaczną się szklić dodaj marchewkę, duś wszystko około 5-8 minut, ciągle mieszaj.  Dodaj wywar

Pasje Jolki
Zupa krem z marchwi 111

obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy marchewkę do cebuli. Dusimy ok 10 min i zalewamy bulionem. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ok 20-25 min. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe. Blendujemy na krem. Podajemy z grzankami. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-z-marchwi/ BosowKuchni Artykuł Zupa krem z marchwi pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Indyk w marchewce i pomidorach 174

patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, przełóż cebulę i marchew i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj mięso i smaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej  2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy

Krakowskie smaki Ani
Soupe aux choux a la Russe 139

glinianego naczynia wkładamy kolejne warstwy przygotowane wcześniej - kapustę (wyjąć kości), marchew, pietruszkę i cebulę podsmażone razem oraz mięso z bulionu. Wszystko zalewamy wywarem z żeberek. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i całość zapiekamy około pół godziny. Po tym czasie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy dalej, jeszcze około kwadransa. Na koniec doprawiamy do smaku solą

Kuchenna Kontrrewolucya
Duszona młoda kapusta z koperkiem 244

boczku parzonego 1 młoda marchew 0,5-1 pomidor 0,5-0,75 szklanki wody Pęczek koperku 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Składniki: Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Posolić i odstawić na kilka minut.  W tym czasie pokroić w kostkę boczek, przesmażyć (ja to zrobiłam na tłuszczy, który(...)łyżce masła).  Przesmażony boczek dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać wodą (ja najpierw dałam 0,5 szklanki, a później jeszcze trochę). Dusić około 20 minut do miękkości.  Pod koniec dodać sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora oraz posiekany koperek. Dusić jeszcze chwilę, do czasu rozpadnięcia się pomidora – krok z pomidorem można pominąć

Fabryka pomysłów
paprykarz z pieczonej makreli 161

przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) . Pietruszkę oraz marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach ,warzywa dodajemy  na patelnię z zeszkloną cebulą, smażąc całość  przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu.  Teraz

Miód i pieprz
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 181

Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę.  W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa.  Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 144

łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie

Kuchnia po mojemu
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 156

natka pietruszki kilka malutkich marchewek do dekoracji (mrożone ugotować) Marchew i ziemniaka obrać, umyć, pokroić w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kosteczkę. W rondlu rozpuścić masło. Wrzucić cebulę i czosnek, lekko osolić, podsmażyć. Do czosnku i cebuli dorzucić marchewkę, ziemniaka, imbir, pastę curry i paprykę. Dusić razem ok. 5 minut często mieszając. W drugim garnku mocno podgrzać

Pełny talerz
Azjatycki rosół na dorszu 147

rozgnieciony kardamon, liście limonki i papryczki chili przecięte wzdłuż. Dusić 2-3 minuty mieszając.    Do rondla dodać dorsza pokrojonego w kawałki po ok. 5 cm, całe shitake (jeśli były moczone razem z wodą, bez osadu zebranego na dnie), sos sojowy, 2 łyżki sosu rybnego, syrop z agawy i marchew w plasterkach. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować

SzczyptaSmaQ