duszona marchew - 1101 przepisów (strona:48/74)

SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 258

PORCJA - KLIKNIJ! 619 kcal | 31 g białka | 67 g węglowodanów | 25 g tłuszczu BOLOGNESE Z SAPIENZY HITMAN makaron z sosem mięsnym na winie 30 min 2 h (duszenie) 26 zł 5 porcji łatwe POTRZEBUJESZ głęboka patelnia garnek durszlak tarka Składniki Koszt mielona wołowina (500g) 10 zł pancetta lub boczek lekko podwędzany (70g) 1,50 zł cebula – 1 duża (200g(...)sól, pieprz czarny grubo mielony 0,10 zł makaron, najlepiej świeży, spaghetti lub tagliatelle (400g) 3 zł Razem 26 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SIEKANIE SKŁADNIKÓW (10 min) Cebulę i marchew obieramy, łodygi selera myjemy pod bieżącą wodą. Jest to święta trójca warzyw w kuchni włoskiej – nawet kolory przypominają barwy włoskiej flagi. Będą one potrzebne do zrobienia soffritto, podstawy wielu

Nerds Kitchen
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami 151

pokroić na plastry a następnie na słupki. Marchewkę oprószyć cynamonem. Pietruszkę posypać kolendrą. Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić trochę grubiej niż marchewkę (dynia szybciej się piecze niż marchew). Cebulę obrać i pokroić cienkie plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w plastry. Ułożyć warzywa w naczyniu do pieczenia, skropić olejem, posypać kuminem, wędzona papryką, pieprzem. Piec warzywa(...)widelcem, czy warzywa są miękkie. Uwaga! W naczyniu do pieczenia ułożyć cienką warstwę warzyw, aby się ładnie i szybko upiekły. Gdy warzyw będzie w naczyniu zbyt dużo, będą się dusiły w sosie własnym, nie upieką się. Upieczone warzywa posolić, podać z gorącą kaszą jaglaną, posypane natką pietruszki.  Słodycz warzyw można przełamać dodając oliwki lub inny kwaśny dodatek jaki lubicie

Codziennik Kuchenny
SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska 406

czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką. 3. MARCHEWKA (5 min) Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy ją na patelnię, dodajemy soli oraz pieprzu, mieszamy i smażymy wszystko ok. 5 min. 4. WINO + SOS WORCESTER + GROSZEK(...)dodajemy 2 łyżki sosu worcester (możecie pominąć, ale warto go użyć, bo dodaje on głębszego smaku – sos można kupić np. podczas tygodnia brytyjskiego w znanej sieci niemieckich sklepów) i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia. 5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min) Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy

Nerds Kitchen
Ratatouille z ryżem 174

oliwek. Na jeszcze chłodny tłuszcz wrzucamy cebulę żółtą i czerwoną pokrojoną w piórka. Delikatnie opruszamy solą i cukrem. Co jakiś czas mieszając podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Obraną marchew kroimy w dość spore kawałki i wrzucamy do garnka. Podsmażamy mieszając co jakiś czas. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na spore kawałki, które dodajemy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy(...)większą kostkę i dorzucamy do pozostałych warzyw. Całość lekko solimy i oprószamy tymiankiem. Podsmażamy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Pomidory z puszki dolewamy do warzyw. Całość dusimy na wolnym ogniu około pół godziny, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowy ratatouille podajemy z ryżem. Dekorujemy pestkami dyni

Jacob Tastes
Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem 166

łyżeczka bazylii Sól Pieprz 1.        Kurki oczyścić, pieczarki pokroić  w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni. 2.        Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie. 3.        Cebulę pokroić w kosteczkę(...)Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 172

koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa.Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę i ananasa w paski.Smażymy na 2 patelniach:1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia z twardymi warzywami). Ta patelnia potrzebuje więcej czasu i uwagi.2.  Kapustę wrzucamy(...)bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy zapominają o ostatniej pozycji). Moment gotujemy. 5. Pomidory.Parzymy, kroimy w kostkę, dusimy na niewielkiej ilości masła. Powstaje nam przecier.6. Zamieszaj, zmieszaj, połącz :)Wszystko razem mieszamy w garnku. Tu musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było

Wypisz Wymaluj
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 165

dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne. Przepis znajdzie się(...)giczy cielęcej 25 g mąki 50 ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 1 posiekana cebula 2 pokrojone ząbki czosnku 3 pokrojone łodygi selera naciowego 350 g marchwi pokrojonej w plastry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 250 ml bulionu cielęcego 400 g pomidorów z puszki 4 gałązki tymianku sól pieprz Gremolata: 1 łyżka skórki

Smakowity Blog Kulinarny
Pilaw z karkówką 186

Sycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania. 500 g karkówki Sól Pieprz 1 cebula 2 łyżki masła 1 marchew 150 g groszku z marchewką 200 g suchego ryżu Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne Ok. 1 litr bulionu Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą(...)szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając ponieważ ryż może się przypalić. Gdy jest taka potrzeba podlewamy wodą

VioletoweKucharzenie
Pierś indycza faszerowana daktylami 143

esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy(...)potrawki z kurczaka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane w kostkę suszone morele i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu i surówką z marchwi i jabłka, a pysznym sosem polewamy mięso lub ziemniaki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Marchewkowy makaron z czarną quinoą i krewetkami 179

krewetek 12 pomidorków koktajlowych 1/4 pora 1 ząbek czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek świeży koperek pieprz sól Wykonanie: Krewetki oczyszczamy, ale zostawiamy w pancerzykach. Marchew obieramy i obieraczką kroimy na wstążki, następnie lekko podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i wody, delikatnie solimy i mieszamy z czarna quinoą. Krewetki smażymy z obu stron(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając, żeby się nie spalił. Szybko zdejmujemy krewetki z ognia. Na tą samą patelnię wlewam kilka łyżek wody i dodajemy pokrojony w kostkę por, chwilę dusimy, dorzucamy połówki pomidorków koktajlowych, przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z krewetkami i wykładamy na marchewkowy makaron z quinoą, Wszystko posypujemy obficie świeżym koperkiem

Quinoa Raz!
Trochę zapomniany już smak gołąbków 228

przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskieolej do smażeniaDodatkowo:świeże zioła do podania (u mnie natka pietruszki)Najpierw przygotowujemy sos (spokojnie można to zrobić dzień wcześniej). Marchew trzemy na tarce (nie ma znaczenia czy na dużych, czy na małych oczkach, bo później i tak wszystko zmiksujemy), cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i cebuli powinno być mniej(...)pozostał gęsty - ja dolałam ok. 250-300 ml) oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku, 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich). Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dokładnie blendujemy (można użyć zarówno blendera kielichowego jak i ręcznego) i przecieramy przez metalowe sito. Sos przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i dolewamy

Ratunku obiad
Prosto z Targu w La Rotisserie 117

troci, żur, niedźwiedzi czosnek i soczewica. Świetnie ugotowana ryba – gotowana w 40 stopniach, pianka z żurku, czosnek niedźwiedzi...całość tworząca kompletne bardzo smaczne danie. Pieczona polędwica cielęca, młoda marchew, kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem(...)rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar w kilku odsłonach, czy jak kto woli zabawa rabarbarem, i to bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą.  Dania podawał nam Paweł Oszczyk.  Z wielką przyjemnością degustowałam

królestwo garów
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 208

wszystkim. Eksperymentujcie, ile się da. Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów  2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę(...)samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. *  Mała wskazówka:  Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki

W kuchni Karmel-itki
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 200

płacą ale nie będę się kłóciła z TAKIM szefem kuchni), suszone grzyby, liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden obrany ząbek czosnku. Marchew, pietruszkę i selera należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić. Wrzucamy warzywa do rondla, rondel stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już(...)przypalić, a gdy już będzie szklista i zacznie zmieniać kolor — wciskamy ząbek czosnku żeby pozbyć się jego mocnego smaku — na dosłownie minutę. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy razem, na małym ogniu, pod przykryciem — do całkowitej miękkości mięsa, czyli około godziny, albo odrobinę dłużej. Płyn powinien prawie zakrywać zawartość garnka. Jeśli jest go za mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby

Karo in the Kitchen
Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami 141

przepis na pyszny i zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy czerwona soczewica - 250 g ziele angielskie - 4 szt. liść laurowy - 2 szt. sól, pieprz cebula - 120 g czosnek - 3 ząbki marchew - 150 g pietruszka korzeń - 60 g seler korzeń - 60 g jaja - 3 szt suszone pomidory - 160 g koncentrat pomidorowy - 3 łyżki Etap I Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. gotuj(...)oleju podsmaż cebulę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodaj tarte warzywa podsmażaj chwilę dodaj koncentrat pomidorowy zasmażaj przez 5 minut. Etap III Ugotowaną, odcedzoną soczewicę połącz z warzywami, całość duś jeszcze przez kilka minut. Etap IV Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw do przesuszenia, następnie dodaj jaja, suszone pomidory pokrojone w paseczki suszone, wymieszaj. Etap V Masę przełóż

Wylizany Rondel

Proponowane wyszukiwania