małpować jej zdjęcia, pogoniłam trochę mojego chomika. Jeśli już kolaż to może pół na pół, surowe vs. upieczone? marchewki (chyba 7) oliwa z oliwy słodka papryka tymianek zioła prowansalskie Marchew umyłam, pocięłam w słupki. Wrzuciłam do miski, polałam oliwą, obsypałam przyprawami i wymieszałam, aby każda utaplała się w ziołowej marynacie. Wstawiłam na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 180st(...)łyżki suszonych pomidorów (z oliwą) łyżka masła starty parmezan do posypania Ryż wrzuciłam na rozgrzaną oliwę i smażyłam ( użyłam oliwy z pomidorów ). Kiedy lekko zbrązowiał podlałam częścią bulionu i dusiłam, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Bulionem łyżka po łyżce podlewałam do momentu, aż wystarczająco zmiękł. Na koniec dodałam suszone pomidory i masło. Wymieszałam. Podałam posypane startym
bastalenaRyba gotowana na parze polecana jest w różnych dietach. Przygotowana w ten sposób jest delikatna, a odpowiednio doprawiona i podana z dodatkami potrafi być smaczna. Te
Weekendy w domu i ogrodzieazjatycką kuchnią: japoński makaron soba delikatnie skąpany w sosie na bazie masła orzechowego i sosu sojowego, a do tego lokalne warzywa: brokuł, papryka, cukinia oraz marchew. Niestety nie mieliśmy gotowego masła, więc postanowiliśmy przygotować własne – już wkrótce podzielę się przepisem Ogromnie obawiałem się smaku tego dania. Masło orzechowe i sos sojowy(...)przez praskę oraz imbir starty na tarce. Sos powinien być gładki i kremowy. Do warzyw dołóż makaron oraz sos, dokładnie wymieszaj i duś przez 3 minuty. Weź dodatkową patelnię. Rozgrzej ją mocno (nie dodawaj żadnego tłuszczu!) i wrzuć sezam. Upraż go, pamiętając o częstym mieszaniu. Danie przełóż
Vegan TastePieczone warzywa to dla mnie smak warzyw do kwadratu. O ile gotowanie czy duszenie sprawia że część ich smaku znika w płynie, o tyle pieczenie i karmelizowanie dodaje im głębi, wzmacnia naturalną słodycz, podkreśla pierwotny smak i aromat. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem (co da nam razem 210⁰C). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Marchewki dokładnie szorujemy(...)soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu
Karo in the Kitchen(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz ze schabu i kiełbasy – to propozycja na pyszny i syty obiad. Najlepszą reklamą tego gulaszu jest mój Mąż, który na poczekaniu
Kulinarne PrzebojeJeśli Wy lub Wasze dzieci macie ochotą na szybki, lekki i smaczny obiad - to koniecznie zainspirujcie się tym przepisem. Pierś z indyka z cukinią, marchewką i
Di gotujeWystarczy w przepisie użyć indycze mięso i już robi się jakoś bardziej dietetycznie. Serio. Lista zalet jest długa, a w ekstremalnym skrócie można przedstawić to tak
zadanie-gotowanieKolejny bezmięsny pomysł na pasztet. Wyjątkowo smakowity i aromatyczny, znakomity na wigilijny stół, a do tego można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla dzieci raczej się
Przepysznik - BLW i nie tylkoMacie ochotę na coś szybkiego, a jednocześnie rozgrzewającego? Jeśli lubicie zupy rybne z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis na pikantną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW ostatniej chwili udało mi się znaleźć patisona, o którym wspomniałem w haśle i przyrządzić go przed końcem cukiniowego tygodnia. Wiedziałem, że chcę zrobić z
zadanie-gotowaniePo okresie świątecznego biesiadowania i nieuniknionego przejedzenia, proponuję coś lekkiego. Danie na bazie kaszy pęczak i warzyw, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając
Taste Of My DayDziś zapraszam na chow mein Danie pochodzi z kuchni chińskiej i oznacza smażony makaron. Danie składa się z samego makaronu z przyprawami lub z dodatkiem
ZofianaNaleśniki "Bolognese" absolutny hit wśród wytrawnych naleśników, jeśli oczywiście lubicie sos bolognese tak jak ja. Świetna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubicie zupy rybne? Ale nie takie delikatne rosołowe, czyste, tylko gęste, pożywne. Tylko takie gdzie ryba jest tylko jednym ze składników. Takie zupy rybne nauczyli nas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolsce doskonale zastępują ją gotowe, pakowane pojedynczo steki, które możemy kupić w większości marketów. Mięso powinno być pokrojone w jak najcieńsze plasterki, najłatwiej to zrobić kiedy jest zamrożone. Dusi się je chwilę, po czym wyjmuje pałeczkami i macza w rozbełtanym żółtku, a następnie zjada. Warzywa dochodzą dłużej. Często mieszanka warzyw zawiera regionalne składniki, więc zawsze jest pole do eksperymentów. Japończycy(...)Klasyczny Mięso pokroić na cienkie jak papier plasterki, włożyć na szeroką, dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażać przez 2-3 minuty, aż każdy z plasterków zacznie zmieniać kolor. W międzyczasie marchew i pory pokroić w dość grube plastry (2-4 mm), a cebulę piórka. Kapustę pekińską pokroić w dość duże kawałki. Do mięsa wlać połowę wcześniej przygotowanego sosu i gotować około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata