duszona marchew - 1101 przepisów (strona:54/74)

Pieczarkowo kokosowa zupa krem 185

cebulą, a zakładam że tak to połowę cebuli pokrój w półplasterki a resztę w drobną kostkę, tak samo Kilka pieczarek pokrój w plasterki a pozostałe w drobną kostkę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę również drobno pokrój. Równie dobrze możesz wszytko zetrzeć na tarce, co znacznie skróci czas gotowania. W dużym garnku podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę przez(...)mieszaj, tak aby cebula ładnie się zezłociła, możesz całość doprawić płaską łyżeczką czosnku suszonego. Do „zupy” dodaj marchewkę i petrzuszkę, wymieszaj dokładnie całość, przykryj garnek pokrywką i duś całość przez około 5-10 minut. Jak widać, wszystkie warzywa puściły soki, marchewka też nie stawia już oporu zębom, więc dodaj max litr wody. oraz całą zawartość puszki mleka koksowego

greenscarf
Bigos. 167

można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie(...)kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.  Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier

W kuchni u Moniki
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1198

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki marchewkowe z gulaszem z kaczki 162

pieczarek por (biała część) łyżka przyprawy do potraw chińskich 2 ząbki czosnku łyżka klarowanego masła natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i cebulę obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy chrzan ,jajko i mąkę. Składniki dokładnie mieszamy ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy olej i łyżeczką do herbaty formujemy(...)kaczki (bez skóry) kroimy w kostkę ,obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku i przyprawie. Podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki i pora. Dusimy na wolnym ogniu ,do miękkości (można podlać odrobiną wody). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ciepłymi placuszkami

R'n'G Kitchen
Boczniaki po grecku 195

ryżem jako danie główne. ale z kaszą też jest ok. Składniki: 400 g boczniaków (2 tacki, przeważnie są pakowane po 200 g ) 1-2 pietruszki około pół kilograma marchwi 1 średni seler ( ja miałam takie małe bobki z własnej uprawy) łyżki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) olej roślinny do smażenia Ponad to potrzebujesz: 1 Kota, aby kontrolował(...)ziele angielskie, wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy oraz około pół litra wody, ot tyle aby była na poziomie warzyw, dopraw też solą, pieprzem i papryką. Przykryj garnek pokrywką i duś aż warzywa będą miękkie, czyli około 5-10 minut. W naczyniu układaj na przemian warstwę warzyw, grzybów i 2-3 listki. Ułóż minimum 2 warstwy grzybów, a całość zwieńcz warzywami

greenscarf
Kurczak z fasolką szparagową i marchewką w mleku kokosowym 560

SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży

Zofiana
MarchewkowA ZupA KreM 198

Składniki: 4 średniej wielkości marchewki   2 litry wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 op słodkiej śmietanki 30% oliwa z oliwek pieprz sól 1 łyżeczka kurkumy

Luźna Kuchnia
Dorsz z warzywami 145

jednak uważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości. Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu, gdyż danie było lekki, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom. Składniki: (porcja(...)paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki. Cebulę obrać i pokroić w pióra zbliżone wielkością do pokrojonej papryki. Cebulę chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę, paprykę, podlać wodą, dusić do miękkości warzyw i odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyłożyć dorsza na talerz i przykryć warstwą warzyw. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt

Kuchcik gotuje
Gołąbki bez zawijania 376

liści niepotrzebnych i środka zostało ok 1 kg 1 kg mielonego 7 łyżek ryżu  6 łyżek kaszki manna 6 jaj 0,5 kg marchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule  pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania(...)tartej i podsmażamy z obu stron- podsmażone klopsy  układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem )- zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu )- tak przygotowane gołąbki dusimy ok 1,5 godziny, aby warzywa w środku zmiękły a ryż nie był twardy, pod koniec duszenia dodajemy kilka listków bazylii, która świetnie się komponuję z sosem pomidorowym. Gołąbki

Basia w kuchni
Klopsy w sosie pomidorowym 157

mleko, Sos: 4-5 łyżki ketchupu, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 1 marchewkę, sól, pieprz, cukier, lubczyk, ok. 1 l wody, Dodatkowo: olej lub masło do smażenia. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie talarki. Por oczyść, dobrze umyj i pokrój w półplasterki. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze(...)stron ładnie się przyrumieni, na patelnie wlej wodę. Do klopsów dodaj także marchewkę i pora oraz ketchup. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i cukrem. Całość duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso i marchewka zmiękną. Tak przygotowane klopsy w sosie pomidorowym podawaj z ziemniakami i dowolną surówką

blog.moje-pasje.info
Zupa orientalna z warzywami 236

Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania(...)łyżki masła 3 łyżki muli 1 łyżeczka Consommé lub bulionu drobiowo-warzywnego Winiary natka pietruszki świeży koperek śmietanka 36 % Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 180

kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana(...)rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kiełbaski na talerz i odstaw. Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 oC. Zwiększ ogień pod patelnią i włóż grzyby wraz

karmelowy
Przepisy na surówki 427

zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze śmietaną i jajkiemSałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowymSałata z marynowaną fasolkąSałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselnaSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej(...)kapusty z pomarańczą  Surówka z kiszonych ogórkówSurówka z marchewki na ostroSurówka z marchewki na słodko Surówka z marchewki i pomarańczySurówka z marchewki z porem i jabłkiem Surówka z marchwi z żurawinąSurówka z młodej kapusty i marchewki Surówka z młodej kapusty z koperkiemSurówka z młodej kapusty z pomidorami Surówka z pomidorów i ogórków Surówka z pora Surówka

Kuchnia domowa Ani
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 328

kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja jednak proponuję dziś wersję szybszą, ale także przepyszną:) Kurczak duszony w czerwonym winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią(...)natki pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju

karmelowy
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 171

jeziorach, zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach.  Sandacz ma białe i bardzo smaczne mięso! Składniki: 1 sandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia(...)przełożyć rybę. Przykryć i na małym ogniu dusić 30 minut. W małym garnku roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać grzyby, 1/2 szklanki wody, w której się gotowały, liście laurowe i ziele angielskie, paprykę i pieprz kajeński. Przykryć i na małym ogniu dusić 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową rybę

W SMAK

Proponowane wyszukiwania