duszona marchew - 1101 przepisów (strona:51/74)

gulasz z łopatki z warzywami i garam masala... 178

Składniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki(...)czosnek wsypać pokrojoną w większą kostke łopatkę obsypaną mąką, pieprzem mielonym, garam masala i razem podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając wlać wodę, przyprawę w płynie i dusić do miękkości mięsa na mniejszym ogniu na koniec dodać śmietanę słodką i zagotować na większym ogniu z 2-3 minuty, dodać natkę pietruszki mrożoną lub świeżą gulasz podać z ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię
Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 190

kuchni już ulatniają się niebywałe aroamaty, dzwonią garnki, stukają sztucce, talerze brzęczą w popłochu. Każdy nadstawia ucha. O, już? Nareszcie coś pysznego! Gorący obiad podano na stół. KARKÓWKA DUSZONA W PIWIE. (przepis własny;) 1 duża karkówka (moja miała 500g) 3 średnie cebule 2 jasne piwa w puszcze 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki szklanka słodkiej śmietanki(...)patelni obraną i posiekaną cebulę.  Wrzuciłam obcieknięte od piwa mięso, przesmażyłam lekko z dwóch stron.  W większym garnku zagotowałam piwo z marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je.  Mąkę rozrobiłam z wodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć

W kuchni Karmel-itki
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 206

czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara metoda gotowania, dzięki której mięso staje się wystarczająco miękkie, by było zjadliwe. Została opracowana w czasach, gdy wymagało ono naprawdę długiej obróbki, żeby nie  było(...)Celsjusza. Pokrojone mięso porcjami obsmażyć z każdego boku na tłuszczu wytopionym z boczku. Gdy będzie gotowe, przełożyć je do boczku. Na tym samym tłuszczu obsmażyć warzywa - pokrojone w plastry marchew i por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Potrwa to mniej więcej 3-4 minuty. Dodać wołowinę i boczek, doprawić solą. Gdy mięso będzie już gorące, posypać mąką i dokładnie wymieszać

W SMAK
duszone gołąbki z mięsem z przyprawą makaronu... 177

Składniki: kapusta biała 1 średnia, ryż 200 gram, mięso mielone 60 dag, marchew 1 większa, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, Przyprawa do makaronów 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 litry, pomidory w puszce 1 puszka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku mieloną łopatkę dobrze wymieszać(...)ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut pyszne gołąbki do ziemniaków lub do pieczywa..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 181

można jeść? - tylko i wyłącznie warzywa niskoskrobiowe oraz owoce niskocukrowe, za to bez ograniczeń ilościowych. Żeby ułatwić Wam ogarnięcie tematu do dyspozycji mamy m.in.: - warzywa korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate(...)które można jeść bez ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Indyk a’la książę Orloff. 230

laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć  do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć(...)zostawić  przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos. Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4. Etap 2 - ryż duszony z cebulą - soubise. Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas. Soubise  to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam  w sobie jest

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw 158

zupę krem: – zupa krem z kukurydzy – zupa z zielonego groszku – zupa ze świeżych pomidorów – zupa krem z rukoli – krem grzybowy – zupa krem z marchwi i pomarańczy – zupa krem z kalafiora Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw: Składniki: 2 pietruszki 2 młode ziemniaki 1/3 selera 1 por tylko biała(...)kostkę, por w krążki, a czosnek rozgniatamy i siekamy. Masło i oliwę rozgrzewamy w wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek i chwilkę dusimy. Do rondla wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki laurowe, rozgnieciony pieprz zielony, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przed

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy paprykarz z makrelą 139

się fantastycznym smakiem paprykarzu domowej produkcji :) Ja z tą kanapką przeniosłam się do cudownych lat... ... zapraszam i Was! :) * wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 100 g (1 woreczek) * marchew- 1 średnia * pietruszka- 1 mała * cebula- 1 mała * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 100 ml * olej ryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy(...)angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem. Makrelę

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet drobiowy z jajkiem 211

Pasztet drobiowy z jajkiem Składniki: - 1 kg mięsa drobiowego z kością lub bez - marchew, pietruszka, kawałek selera - 1 cebula - 1 łyżka oliwy - 2 listki laurowe - 6 ziarenek pieprzu - 2 ziarna ziela angielskiego - sól - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn) - ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - 3 surowe jajka - 3 duże jajka ugotowane(...)oleju. Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie

Kuchnia co dnia
Karp po styryjsku 132

wyciskarce do czosnku, a w ostateczności – drobno siekamy. Marchewki i seler korzenny dokładnie obieramy. Od selera naciowego odcinamy kilka cm od strony bliższej korzeniowi, aby usunąć ewentualnie zdrewniały fragment. Marchew i oba rodzaje selera tniemy na słupki o długości ok. 5 cm oraz szerokości ok 4mm – patrz zdjęcie. Jeśli zależy nam na efektownym wyglądzie potrawy, warto przyłożyć się do tego(...)dokładnie wszystko przez chwilę mieszamy. Wlewamy do warzyw bulion. Dokładamy liście laurowe w taki sposób, aby były zanurzone w płynie. Przykrywamy naczynie. Od chwili gdy płyn się zagotuje, dusimy warzywa przez 10 minut mieszając co 2-3 minuty. W międzyczasie przygotowujemy karpia. Stronę bez skóry skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy pozostałą solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę. Karpia

Kulinarna Pokusa
Makaron z grzybami mun po chińsku 187

Makaron z grzybami mun po chińsku Składniki: - mięso z karkówki - 1 cebula - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 20g suszonych grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona(...)mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem. Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję makaron i zasmażam tak wszystko

Kuchnia co dnia
Sos do makaronu z batatami i boczkiem 135

sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie  (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech  (KLIK) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Potrawka z kurczaka z papryką 110

lubię jednak najbardziej za tempo przygotowania :) mało roboty, a potrawa bardzo sycąca :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 por 1 cebula 1 duża papryka 2 garście mrożonki marchew z groszkiem 2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka, marchewka) 1 mała śmietana 30% (Zott) 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1,5 łyżeczki szałwii(...)stronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem

Kolorowy Przepisownik
Ciecierzyca z warzywami, czyli danie bardzo jednogarnkowe 165

pomidorów krojonych 1 puszka 425 ml ciecierzycy konserwowej sól pieprz ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano cukier Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam: cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w kostkę, czosnek(...)warzywa się nie przypaliły.  Na końcu dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem, bazylią i  oregano, i dusiłam jeszcze wszystko razem do pożądanej miękkości warzyw. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go podlać niewielką ilością wody

Kuchenne zapiski Edyty
Mocno pomarańczowe ciasto marchewkowe 184

cieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem. Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g utartej marchwi 150 g zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe) 1/3 szklanki  soku typu "Kubuś" marchewkowo - pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dużej(...)cytryny do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej Marchewkę zetrzeć , pomarańcze obrać, miąższ pokroić drobniej Wrzucić to na patelnię , dodać wodę aby delikatnie przykryła marchewkę i pomarańczę . Dusić do miękkości , podlewając wodą jeśli wyparuje.Zmiksować . Wlać znów na patelnię i dodać sok wymieszany z mąką Chwilka pogotować doprawić  cukrem do smaku i ew sokiem z cytryny Wystudzić , wyłożyć na ciasto

Malinowa Kawiarenka