duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:48/171)

Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem 318

czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek, cebulę, czosnek przez około 10 minut. Następnie po 10 minutach do boczku z cebulą dodaję majeranek i kapustę, mieszam i całość duszę pod przykryciem około 15 minut – od czasu do czasu mieszając. Gdy ziemniaki mam już miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość

Uwaga Babcia Gotuje
Kluski po Grunwaldzku 176

gęste, ciasto. W rondlu gotujemy wodę i porcjami wrzucamy ciasto (po pół małej łyżeczki). Kluski gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników

Gotuj z Rumcajsem
Schab duszony w kapuście kiszonej 359

niej cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej i dodać do cebuli. Zalać wodą. Dodać przyprawy i mięso. Mięso starać się włożyć pod kapustę. Przykryć pokrywką i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą i od czasu do czasu zamieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kapusta zasmażona 183

zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2 minuty. Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty. Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny , dodałem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Łazanki z kapustą kiszoną 221

płuczemy ,osączamy ,siekamy. Marchewki i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy). Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym

R'n'G Kitchen
Bigos z młodej kapusty 250

patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso, podsmażoną marchew, cebulę i pomidory przełożyć do poszatkowanej kapusty, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka z mięsa mielonego 270

następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga

Kolorowy Przepisownik
Żeberka na kapuście kiszonej [PRZEPIS] 313

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem

Jakugotujesz.pl
Gołąbki z grzybkami :) 200

Ugotowane grzyby schładzamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do zmielenia, bądź kroimy na drobno. Zmielone grzyby i ugotowany ryż mieszamy doprawiając przyprawami. Następnie farsz wkładamy do liści kapusty i formujemy gołąbki. Dusimy na parze, ok 40 minut :) Wywar z grzybów zagotowujemy i doprawiamy rozrobioną w wodzie mąką. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając

Zdrowie na języku :P
Gołąbki z pęczakiem i grochem 206

cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować

Kuchnia Danusi
Rosół z kaczki 168

wlałam filtrowanej wody. Całość przykryłam szczelnie pokrywką i położyłam na najmniejszy palnik.Gotowalam prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami. Moja kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta. Rosół z kaczuszki podałam z makaronem krajanka. Smak jest niezapomniany. Taki rosołek to samo zdrowie. Dodaje energii, przywołuje wspomnienia

Z Kuchni Do Kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 240

gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę.  Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko.  Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta

Z miłości do słodkości
Włoska kapusta i bigosik 194

ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem.Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie(...)podsmażyć, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu oczywiście mniej), wymieszać, doprawić do smaku, jeszcze chwilkę dusić

Mix smaku
Bigos wegetariański 192

dusimy. Tofu kroimy w drobną kostkę. Na  oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy tofu i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty,mieszamy z koncentratem, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia, ale wiadomo, że najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!! Przepis bierze udział w zabawie

Anioły w kuchni
Schab w kapuscie z wolnowaru 220

tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik