fotograficzny i kuchenny. Kiedy mieszkańcy wsi udawali się na poranną mszę, my czołgaliśmy się do jedynego otwartego w starym dworze okna… składniki: 1 pierś z kaczki 1/2 główki kapusty modrej 2-3 marchewki 2-3 pietruszki 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 5-6 ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek 1 butelka wody 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina(...)powietrzu na możliwe najmniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić tą samą metodą i dorzucić do garnka. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić kilka minut. Poszatkować w powietrzu kapustę i dodać do garnka. Wymieszać, podlać winem i dusić 10-15 minut. Obrać ziemniaki „w powietrzu”, umyć, pokroić na połówki i dodać do garnka
GRUBY WAŁEKdanie, które najlepiej smakuje jesienią, ponieważ jest to świetny czas na przygotowanie potraw wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków owiniętych czerwoną kapustą i nadzianych farszem z duszonej marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Gołąbki przed podaniem polałam delikatnym sosem koperkowym, który idealnie skomponował się z lekko pikantnym, warzywnym farszem. Takie gołąbki to pomysł na zdrowe(...)grubych oczkach. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać starte warzywa i przyprawić solą oraz pieprzem. Całość dusić, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, farsz wymieszać i ostudzić. Kapustę umyć, odciąć głąb i przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Chwilę gotować, aż do lekkiej miękkości liści. Z warzywnego farszu formować podłużne
Ugotowaćgęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem jako przyprawa do r prawie
Pomysłowa kuchniakolejny, i na pewno nie ostatni, zachęcam Was do kiszenia w warunkach domowych . Kiszenie kapusty czy innych warzyw to nic trudnego i można kisić nawet mieszkając w bloku. Kapusta kiszona z żurawiną to kolejny mój kapuściany eksperyment. Bardzo udany. Żurawinę miałam jesienną, schowaną w zamrażalniku, bo tak się świetnie przechowuje i mrożenie jej służy. Przemrożone owoce żurawiny są słodsze, niska(...)jeść samą. Dla męża była trochę zbyt kwaśna, bo rzeczywiście kulki żurawiny są mocno kwaskowe. Ale można też wykorzystać ją do przygotowania jakiegoś dobrego dania np. mięsa duszonego czy pieczonego w kapuście, i tu żurawina będzie świetnie pasować. Przepis na schab pieczony w takiej kapuście podam już jutro. Zobacz przepisy na inne domowe kiszonki! kiszenie kapusty w domu jest
Smaczna Pyzadwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej. Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka minut poszatkowaną kapustę. Jak wszystko mamy już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce. Kolejne przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy
chleba naszegojest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować
Malinowo w kuchniSprawdzony przepis na pyszne udka z kurczaka pieczone na aromatycznej kapuście kiszonej z grzybami. Soczyste mięso oraz pachnąca grzybami kapusta uwiedzie każdego. Jak zrobić kurczaka w
Kuchnia Na Wypasiesól pieprz ocet balsamiczny masło klarowane do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Ja lubię jak kapusta jest lekko jędrna. Cebulę obieramy(...)kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, dodajemy do kapusty. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, również dodajemy do kapusty. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i przez chwilę dusimy razem
Kulinarne przygody Gatityłyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina wytrawnego 2 łyżeczki miodu sól i pieprz Składniki na kapustę modrą zasmażaną: ½ małej główki kapusty modrej 3 listki laurowe 5 łyżek gęsiego tłuszczu 4 łyżki cukru 1 średnia cebula fioletowa 1 jabłko woda pieprz sól ocet Przygotowanie: PIERŚ PIECZONA Skórę na piersiach(...)wody. Zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. KAPUSTA MODRA ZASMAŻANA Kapustę poszatkować. Na rozgrzany tłuszcz gęsi wrzucić cebulę i jabłko pokrojone w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy kapustę i od razu cukier oraz ocet. Podsmażamy wszystko przez chwilę. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i dusimy na małym ogniu. Dusimy, dolewając wody do momentu, aż kapusta będzie
Kierunekuchniapłaska łyżka cukru pudru płaska łyżeczka soli ok. 200 g mąki pszennej szczypta sody 1 łyżka oleju oraz olej do smarowania patelni Nadzienie: 500 g mielonej wołowiny 1/2 młodej kapusty 1 młoda cukinia 100 g szpinaku "baby" 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek(...)minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię
Czerwień i błękitosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami i chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, sól, pieprz. Krokiety panierujemy
magiczna kuchnia KasiDuszona młoda kapustka z koperkiem to danie typowo letnie. Można ją podawać jako dodatek do innych dań lub solo. U mnie kapustka miała być oddzielnym daniem dlatego postanowiłam dodać do niej jakieś mięsko, aby była bardziej treściwa... padało na indyka 😉 Oprócz tego dodałam dużo zieleniny i pomidory według przepisu mojej mamy. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni i nadal(...)Wrzucamy do zeszklonej cebuli i chwilę smażymy, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości, w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do duszonej kapustki dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz kawałki pomidorów. Przyprawiamy solą oraz
Kuchnia MagdaLenySposób przygotowania kapuśniaku ze świeżej kapusty z indyjską nutą: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, szatkuję kapustę. Papryczkę chili pozbawiam nasionek i kroję drobniutko. Ziarna kuminu rozgniatam lekko w moździerzu. Rozgrzewam olej w garnku i smażę przed chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i kurkumę. Dodaję kapustę i ziemniaki i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez
Gotuj Się Kto Możeklarowanego masła 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
R'n'G Kitchendusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów
Kulinarne przygody Gatity