duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:39/171)

Jedne z ulubionych ;) 213

drobną kostkę (opcjonalnie) Warzywa (oprócz kapusty, czosnku i cebuli) obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (można z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego). Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy również aż będzie miękka. Następnie ją odcedzamy i drobniutko siekamy. Pozostałe ugotowane warzywa oraz obrane z kości mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub również bardzo(...)siekamy, ale tak prawie na papkę. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Najpierw na odrobinie oleju podsmażamy cebulkę. Gdy się zrumieni, dodajemy trochę wody oraz czosnek i dusimy aż zmięknie. Kapustę, posiekane warzywa z mięsem oraz cebulę z czosnkiem łączymy i porządnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy. Ciasto przygotowujemy partiami. Nigdy całe na raz, bo lubi obsychać

Ratunku obiad
Kapusta włoska duszona z marchewką, masłem i koperkiem 448

obierz i umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Gdy kapusta zmięknie i opadnie do wody, dodaj sól morską i trochę pieprzu mielonego. Dobrze wymieszaj i duś na dużym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie prawie miękka. Odlej część wody. Dodaj marchewkę i zamieszaj. Duś do miękkości warzyw. Odlej prawie całą wodę i dopraw w niewielką ilością soli i pieprzu(...)ziołowego. Duś 2-3 minutki, po czym odlej pozostałą wodę. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze kilka chwil i zdejmij z ognia. Wrzuć posiekany koperek i dobrze połącz. Opcjonalnie możesz dodać śmietanę. Taka kapusta świetnie pasuje jako dodatek do wielu dań, np. gulaszu z fileta z kurczaka czy schabowego. Jest pyszna na ciepło, ale równie dobrze smakuje też

Anioszek w kuchni
Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe! 7277

niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor. Po podsmażeniu mięso zdejmujemy z patelni *** *** Kapustę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelni na której smażyło się mięso rozpuszczamy łyżeczkę masła i dokładamy kapustę oraz ziemniaki *** *** Całość zasmażamy przez około minutę, ciągle mieszając *** *** Następnie dodajemy podsmażone już klopsiki i patelnie zalewamy bulionem(...)świeże zioła oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ   OSZUKANE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ   POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ   SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ   NAJLEPSZE

Blog z Apetytem
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 171

żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka miodu 1 limonka(...)curry i curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową kapustę posiekaną i dusimy całość około 5-10 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką. Dodajemy posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy posiekane jabłko – ale już

Kuchnia Bazylii
Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami 395

zawiera oprócz ziemniaków białą kapustę. Oczywiście może ją zastąpić kapusta kiszona lub kapusta pekińska. Przepis można swobodnie zmieniać i dostosować do własnych upodobań. Naszym zdaniem ziemniaki w tym wypadku spisują się znakomicie. Ryż lub kasza uczynią to danie bardzo suchym. Sprawdzi się natomiast makaron, ale warto ugotować go al – dente i dodać pod koniec duszenia chłopskiej patelni:) Przepis(...)wielkości kostkę. Podobnie paprykę. Kapustę dość grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Do wody lub rosołu dodajemy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kiełbasę. Po ok. 5 minutach dodajemy cebulę, paprykę i ziemniaki. Kilka minut razem smażymy. Następnie dodajemy kapustę i zalewamy mieszanką przypraw. Dusimy pod przykryciem na wolnym

Kuchnia Na Wypasie
Schab w sosie sezamowym, fenkuł z cukinią i kapustą na słodko. Kuchnia azjatycka. 173

Fenkuł z cukinią: - połowa fenkułu - mała cukinia żółta - cebula 1/2 sztk. - 4 łyżki sosu hoi sin - 1 łyżka octu ryżowego słodkiego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - chili Wszystko dusimy w woku.  Kapusta pekińska na słodko: 450 g kapusty pekińskiej - 1 łyżka oleju - 1 łyżka świeżego imbiru startego 2 żabki czosnku - świeże chili - 1 łyżka słodkiego octu ryżowego - 4 łyżki sosu

SMYKWKUCHNI
Kaszotto z kurczakiem, kapustą pekińską i szpinakiem 215

gryczaną. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Na sam koniec wlać wrzącą wodę. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości kaszy (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec dodać umytą, posiekaną kapustę pekińską. Wymieszać i smażyć, aż do miękkości kapusty. Na sam koniec dodać umyty i osuszony(...)szpinak. Smażyć jeszcze 1-2 minuty (szpinak musi lekko się skurczyć). Kaszotto podawać na ciepło. Od lewej: smażenie mięsa, następnie warzyw i prażenie kaszy gryczanej Od lewej: duszenie kaszy, smażenie z kapustą pekińską, a na sam koniec ze szpinakiem Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami 232

końcu przyprawić solą. Gotowe pomidory wymieszać z ryżem. Spróbować i ewentualnie doprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na dwóch łyżkach oleju. Dodać poszatkowaną kapustę. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta zmięknie (mieszając od czasu do czasu). Na końcu dobrze przyprawić pieprzem oraz solą. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem

Moja Delicja
Młoda kapusta 168

szklanki wody sok z cytryny 100 g masła sól, pieprz Kapustę obrać, pozbawić głąba, umyć i poszatkować. W dużym i wysokim garnku rozpuścić masło. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut na małym ogniu. Gdy kapusta zmniejszy objętość to doprawić ją solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotować, co jakiś czas mieszając (sok z kapusty musi lekko

Ugotować
Bigos z młodej kapusty (stożkowej) z dodatkiem kiełbasy i łopatki 395

słodkie liście oraz idealnie będzie pasować do surówki, jak i do przygotowania bigosu :) Poniżej znajdziecie przepis na bigos wraz z dodatkiem kiełbasy i duszonej łopatki. Polecam! Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, np. stożkowej 1 laska kiełbasy (około 200-220 g) 1 kawałek łopatki (około 300 g) 1 szklanka wody 2 małe, białe cebule kilka listków(...)ogniu, aż do miękkości łopatki. Duszenie zajęło mi ponad 1 godzinę. Następnie mięso wyjąc za pomocą łyżki cedzakowej i ostudzić. Pozostałą wodę z duszenia łopatki pozostawić! Mięso za pomocą widelca "rozszarpać" na jeszcze mniejsze części. Kapustę pozbawić zewnętrznych liści, umyć, wyciąć głąb i przekroić na 4 części. Za pomocą noża poszatkować. Do garnka przełożyć kapustę. Wlać szklankę wody, wsypać sól

Ugotować
Młoda kapusta z pomidorami 163

jest jej za malo.Kapusta w trakcie gotowania "pusci"jej sporo.Wtedy byloby jej za duzo,a szkoda byloby odlewac takie multum mineralow.  Calosc mieszamy przykrywamy i dusimy do miekkosci.Mloda kapusta szybko sie dusi.U mnie bylo to 20 minut.Na koniec doprawic przyprawami.Poniewaz moje pomidory byly malo pomidorowe,musialam sie ratowac koncentratem pomidorowym.Na koniec wsypac lyzke maki krupczatki ( nie zbryla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z białej kapusty 187

Nasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Świąteczne przepisy z Lubellą 108

cytryny, płatki migdałów, miód, ugotowany makaron wraz z wodą i całość wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! 4. Łazanki z kapustą i grzybami, 4 porcje, przygotowanie 45 minut 200 g makaronu Lubella Łazanki 400 g kapusty kiszonej 20 g suszonych podgrzybków 2 szklanki wrzątku 2 łyżki suszonej włoszczyzny 1 listek laurowy 4 ziela angielskie szczypta soli i pieprzu(...)zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, a następnie gotować przez kolejne 15 minut. W międzyczasie kapustę drobno posiekać, dodać do grzybków, wsypać suszoną włoszczyznę, zakryć i dusić 15 minut, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać ugotowane łazanki wraz z wodą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella

Kraina Miodem Płynąca
Kaszotto gołąbkowe 178

sposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. Na dużą porcję dla 6 osób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 puszki pomidorów 1 mały sok pomidorowy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylię (bazylię najlepiej świeżą). Całość zmiksować na jednolity sos. Kapustę drobno posiekać i przełożyć do mięsa. Wlać sos i całość dusić pod pokrywką, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Do szklanki wlać odrobinę wody, dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do potrawy. Podgrzewać aż całość zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 193

rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziele angielskie oraz listki laurowe i zeszklij cebulę. Ziele wyjmij i wrzuć kapustę. Podsmaż ją chwilę, a następnie dodaj pokrojone w paski śliwki. Duś kilka minut, aż kapusta nabierze smaku śliwek. Możesz dolać w trakcie kilka łyżek pozostałego kwasu. Dopraw całość kminkiem, solą i pieprzem. Wyjmij listki laurowe, a farsz przełóż na upieczony spód. Tartę możesz

Food Square
Potrawy wigilijne: Groch z kapustą 280

przygotowania:Przez dobę moczyć groch w zimnej wodzie, a następnie kilkakrotnie przepłukać groch w zimnej wodzie.Następnego dnia gotować groch w czystej wodzie, aż zmięknie.Drobno poszatkować kapustę, dodać przyprawy i dusić przez godzinę z odrobiną oleju, uzupełniając wodę.Po zagotowaniu zmieszać kapustę z grochem, doprawić do smaku. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10222 

WojnaNaSmaki.pl