duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:37/171)

Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 175

oleju - na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki - dusić, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie ugotować makaron łazanki, wg przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać pokrojoną kapustę(...)kiszoną - całość smażyć 5-7 minut, podlewając dwoma łyżkami wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Śmietanę połączyć z mąką, dolać nieco zimnej wody. Taką mieszaninę wlać do kapusty z grzybami, dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą z grzybami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Bigos mojego Taty 544

końcu musiałam spróbować.   Bigos to od zawsze potrawa myśliwska. Nie ma czegoś takiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański – może sobie być kapusta z grochem, ale nie bigos. Kapusta kiszona do duszenia lubi smalec, nie olej, lubi mocne smaki – wyraźną, czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu(...)partiami, tak żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić. Przypieczone mięso przekładamy z tłuszczem na którym się smażyło do żaroodpornego naczynia z pokrywką, deglasujemy patelnię łyżką wywaru z grzybów, wlewamy do mięsa i wkładamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180⁰C góra-dół, na 1,20h. Kapusta jest kwaśna, mięso mogłoby się nie ugotować prawidłowo, gdybyśmy dodali

Karo in the Kitchen
Schab duszony w młodej kapuście 234

główka młodej kapusty 3 pomidory pęczek koperku sól, pieprz mąka Sposób przygotowania Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. … Czytaj dalej Schab duszony w młodej kapuście

czarrna od kuchni
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 203

siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien być półtwardy. Makaron odcedzamy zachowują odrobinę wody z gotowania. Do rondla z kapustą wkładamy makaron i podgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kulebiak z kiszoną kapustą 171

łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy. Przygotować ciasto: Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier

Mama Gotuje
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 380

spotkałam się z rekacją „pomiędzy”. „Pomiędzy” rozpoczyna się, kiedy w grę wchodzi proces zakwaszania kapusty. To pozornie „prostackie” warzywo ma bowiem swoją „duszę”. Ta najbardziej „wyrafinowana” kapusta kiszona (wiem, że to brzmi jak oksymoron!) jest naturalnie fermentowana, tak jak wino. Zachowuje ona głęboki, ziemisty profil smakowy, naturalną chrupkość zielonej kapusty i bardzo zbalansowaną kwasowość

Jem więc Jestem
Młoda kapusta z czerwoną fasolą 145

Młoda kapusta z czerwoną fasolą Młoda kapusta , świetne warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się(...)wszystko ” sflaczeje ” czyli zrobi się miękkie , wsypujemy wypłukaną na sitku i odsączoną z zalewy fasolkę , dolewamy śmietankę , dusimy do momentu zagęszczenia się sosu . Podajemy posypane obficie czarnym pieprzem , lub koprem , a najlepiej użyć obu Smacznego !   Artykuł Młoda kapusta z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kotlety z białej kiełbasy z kapustą 129

naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka do panierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju

MamaOskarka
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja 197

Gotuję z kapusty  kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł  na duszenie cebuli  i kapusty na kilku łyżkach oleju przed gotowaniem . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 170

Ostatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto

Ugotować
Krokiety z kapustą i pieczarkami 130

smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Po kilku minutach doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kapustę kiszoną i wszystko razem dusimy do miękkości mieszając co kilka(...)przepisie. Do przetestowania patelni Delimano Stone Legend wybrałem krokiety, ze względu na to, że mogłem ją wykorzystać, aż trzy razy. W pierwszej kolejności przygotowałem farsz z kapusty kiszonej, pieczarek i boczku, które dusiłem na maśle klarownym. Kolejno patelnia posłużyła do usmażenia naleśników, które również wyszły bardzo dobrze. Trzecim i ostatnim testem było smażenie krokietów na sporej ilości oleju. Wszystkie trzy

Programista w kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 159

drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Po kilku minutach doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kapustę kiszoną i wszystko razem dusimy do miękkości mieszając co kilka minut. Zostawiamy do przestudzenia. Naleśniki Do miski wlewamy wodę oraz mleko, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając, tak, aby nie utworzyły się(...)przepisie. Do przetestowania patelni Delimano Stone Legend wybrałem krokiety, ze względu na to, że mogłem ją wykorzystać, aż trzy razy. W pierwszej kolejności przygotowałem farsz z kapusty kiszonej, pieczarek i boczku, które dusiłem na maśle klarownym. Kolejno patelnia posłużyła do usmażenia naleśników, które również wyszły bardzo dobrze. Trzecim i ostatnim testem było smażenie krokietów na sporej ilości oleju. Wszystkie trzy

Programista w kuchni
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 387

dorzucić do mięsa, wówczas mielibyśmy prawdziwy „eintopf” czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują i wyglądają.   Pulpety z kaczki duszone w kiszonej kapuście Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 600 g zmielonego mięsa z kaczych(...)rumiany kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni olejem. Przekładamy do naczynia z kapustą. Dokładamy namoczoną wcześniej przez 1 godzinę w ciepłej wodzie kaszę pęczak, dolewamy odrobinę wody, dodajemy masło i bardzo delikatnie mieszamy wszystko razem, tak by nie rozpadły się pulpety. Przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu przez 35 – 40 minut. Po tym czasie posypujemy suszoną żurawiną, doprawiamy

WojnaNaSmaki.pl
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 190

podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie podlej wodą (1 szklanka) i duś do miękkości ok. 10-15 minut (jeśli kapusta jeszcze nie jest miękka, dolej więcej wody i duś trochę dłużej). Wyjmij ziele i liście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta kiszona a’la bigos 202

angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbaski kroimy w kostkę, a mięso z gotowanego kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, gotowane warzywa dusimy widelcem, wszystko dodajemy do garnka z kapustą. Wlewamy passate pomidorową, lutenicę, oraz pokrojone drobno suszone śliwki, dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut. Po godzinie gotowania kapusta powinna być już miękka. Ewentualnie doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania