duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:29/171)

Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 201

Stawiamy opór biegnącemu czasu i zamiast przygotować coś naprędce biorę się za woooolne gotowanie, schab ziołowy wolno pieczony z ziołowym nadzieniem, wolno pieczone warzywa w miodzie i wolno duszona młoda kapusta w białym winie. Takie wolne dania nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;)  Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Gołąbki. 171

układamy na liściach, dokładnie zawijamy. Na dnie garnka układamy pozostawione liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wodą, tak aby przykryć gołąbki, dodajemy masło. przykrywamy jednym liściem kapusty i dusimy około 1,5 godz. pod przykryciem. Od czasu do czasu, jeśli jest taka potrzeba dolewamy wodę

Moje-pitraszenie
smalec ze słoniny i podgardla... 124

się dobrze wytopi gdy skwarki są rumiane wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, zostawić do wystygnięcia, przelać do smalec do naczynia - doskonale smakuje z pieczywem, dobry do smażenia, duszenia np. kapusty............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka pieczone 222

żaroodpornego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i  40 minut w 200 st. C Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu

Takie tam pichcenie
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 259

oleju posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej posiekane grzyby i posiekane (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do podsmażonych składników dodajemy naszą kapustę. Mieszamy, dusimy kilka minut pod przykryciem, próbujemy opcjonalnie doprawiając. Studzimy farsz. Jeśli wcześniej posiekaliście to koniec przygotowań. Ja dopiero na tym etapie siekam farsz na drobniutko przy użyciu blendera – wkładam porcjami farsz

Słodkie okruszki
Pieczony udziec jagnięcy 121

jagnięcy (u mnie z kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka

Milion Smaków
Kapuśniak po litewsku 194

rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem do kapuśniaku. Doprawiłem do smaku

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 147

smażę na nim drobno posiekany czosnek oraz cebulkę. Dodaję pokrojone pieczarki oraz przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez 10-15 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Studzę farsz. Ciasto na pierogi wałkuję bardzo cienko, niemal powinno być prześwitujące. Wykrawam kółka

Mango Papaja
Pieczone ziemniaki z kapustą i orzechami. 157

wydrążamy środki  i każdą połówkę przecieramy olejem. Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, a następnie szatkujemy na drobno. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, a jak się zeszkli dodajemy kapustę i dusimy. Dusimy do miękkości, na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone na drobno orzechy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Później połowa żółtego sera, który podziała jako spoiwo i można napełniać

Dieta moja pasja
Kapusta pekińska duszona z jarmużem 259

liści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem

czarrna od kuchni
Pulpety wieprzowe z młodą kapustą 206

Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich.  Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut

Qchnia po prostu
KOTLETY MIELONE W WIOSENNEJ ODSŁONIE, BEZGLUTENOWE 202

dodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana   i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję do nich

Smaczne Zdrowe
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 179

przykryciem z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
"Żeleźniaki"- szare kluski 180

kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już żaden problem. W zastępstwie zawsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁECZKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 208

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na tłuszczu, gdy odparują dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.  Podsmażamy.  Do pieczarek i cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy doprawiając solą i pieprzem. Ciasto nadziewamy przygotowanym farszem, formujemy z nich kule.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i posypujemy mieszanką babki. Pieczemy

Prosto i Smacznie z Anetą