ziemniaczki z boczkiem i kapustą kiszoną do obiadu. Pyszne młode ziemniaczki ugotowane z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem, z dużą ilością koperku. Ziemniaki z boczkiem - najlepsze do obiadu :) Jak zrobić ziemniaki z boczkiem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na ziemniaki z boczkiem i kapustą. SKŁADNIKI: 5-6 dużych ziemniaków (młodych) 500g kiszonej kapusty 150g wędzonego boczku 2 łyżki(...)połowę wody. Do ziemniaków dodać kiszoną kapustę. Garnek przykryć i dusić do miękkości przez mniej więcej 40 minut. Co jakiś czas zamieszać, w razie czego uzupełnić wodę. Krok 4. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Krok 5. Pod koniec duszenia, do ziemniaków i kapusty dodać zrumieniony boczek z cebulką oraz posiekany koperek - doprawić do smaku
Moja Książka Kucharskałatwo usunąć z niej błony. Do pieczenia w całości trzeba prawie mieć rentgena w oczach aby wybrać piękny okaz…he, he…Do ziołowej karkówki świetnie pasuje duszona młoda kapusta . Uwielbiam młodą kapustę do mięsa. Klasyczna przystawka latem. Ziołowa karkówka Składniki: na 4-6 porcji 1,2 kg wieprzowej karkówki bez kości 1 mała cytryna, otarta skórka
codojedzeniasmakuje podany na ciepło z kluskami śląskimi, lub na zimno zamiast wędliny do chleba. Smacznego. Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Schab duszony w kapuście kiszonej Golonka pieczona w piwie Pulpety w sosie pomidorowym Artykuł Karczek pieczony w rękawie foliowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakubigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego 1 liść naciowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka czerwona 25 dkg schabu wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego koper świeży olej do smażenia Kapustę szatkuję, przekładam do garnka wlewam wodę, tyle żeby przykryła kapustę, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, sól(...)dalej smażę. Na końcu dodaje startą na tarce jarzynowej marchewkę, i pokrojony seler naciowy. Całość przesmażam jeszcze trzy minuty. Kapustę odcedzam, dodaję przesmażone warzywa. Na patelni przesmażam pokrojony schab uwędzony, dodaję przecier pomidorowy, odrobinę wody. Przekładam do kapusty i duszę ją jeszcze z pięć minut. Na końcu doprawiam, sola, pieprzem, papryką czerwoną, podaję z koperkiem
wesoła kuchnianiezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, potrzeba do niego jedynie kapusty (dowolny rodzaj) oraz wędzonego boczku, który nadaje potrawom z kapusty wyjątkowego smaku. Polecam to danie jako idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Kapusta zasmażana z boczkiem Składniki: 1 cebula 150g wędzonego boczku mała główka kapusty (500g) (może być biała, czerwona, ja użyłam włoskiej) sól, pieprz olej(...)się wytopi i przyrumieni. W międzyczasie poszatkować kapustę (pomijając głąba). Kapustę dodać na patelnię, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez okilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gotować do czasu aż kapusta będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Jeżeli wolicie jednak całkiem miękką kapustę należy dusić ją jeszcze jakiś czas pod przykryciem
Codzienne Gotowanienagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25-30 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe, a boczek przyrumieniony. Podawać natychmiast z sosem z whisky, duszoną czerwoną kapustą i zapiekanką ziemniaczaną z brukwią. Smacznego
Codzienne Gotowanieserem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo przyjemne i sycące danie. Pamiętajcie, że my mieliśmy porcje degustacyjne, normalne wersje są dużo większe W opcji była jeszcze HOVÉZI GULÁŠ
karmelowykapuśniak to świetna propozycja na zimowy obiad. Jednak z kapuśniakiem jest czasami ten problem, że gorące włókna kapusty mogą parzyć brodę czy spadać z łyżki. Mam na to świetny sposób - robię kapuśniak w formie kremowej zupy! Ponieważ od jakiegoś czasu sama kiszę kapustę w słoikach to przeważnie mam jej choć trochę w zapasie. Najbardziej lubię podjadać kiszonki tak po prostu(...)błonnika, a także dobrych probiotycznych bakterii. Polubcie kiszonki jeśli do tej pory mieliście z nimi nie po drodze. Kiszonki to też doskonały składnik zup! Z dziecięcych lat pamiętam kapustę kiszoną duszoną z kaszą - ależ to dobre! Oczywiście w zupie, kiedy kiszone warzywa zagotujemy, tych witamin i wartości jest mniej, ale przecież nie samą surowizną człowiek żyje. Miska gorącej zupy
Smaczna Pyzaczasie na 2 łyżkach oleju smażymy z obu stron na rumiano boczniaki, wcześniej pokrojone wzdłuż na paski. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i dorzucamy do gotowej kapusty. Mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i podajemy. A na jaki koncert chciałam pójść? na koncert Wardruny. Niestety bilety drogie bardzo i rozeszły się nie wiadomo kiedy więc tylko marzę... i słucham
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyprawą do kurczaka dobrze zrumienić na gorącym oleju rzepakowym, przełożyć na talerz na tłuszczu po pałkach podsmażyć pokrojone pomidory z ząbkami czosnku, blenderem zmiksować dodać drobno pokrojoną młodą kapustę i wszystko dusić z 10 minut mieszając na kapuście położyc pałki i pod przykryciem gotowac z 15 minut na średnim ogniu, przed podaniem do kapusty do smaku dodać przyprawę w płynie
W Mojej Kuchni LubięKoniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach! Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać
Smakołyki Asiprzez około 30 min. Kapustę opłukać w zimnej wodzie, jeżeli jest bardzo kwaśna to czynność tą powtórzyć kilkakrotnie. Grzyby namoczyć i chwilkę obgotować. Z wywaru wyjąć mięso,dodać kapustę i dusić do miękkości w międzyczasie dodając grzyby. Odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować wraz z mięsem. Doprawić do smaku papryką, majerankiem, pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego. Artykuł Bigos
Pieguskowa KuchniaStawiamy opór biegnącemu czasu i zamiast przygotować coś naprędce biorę się za woooolne gotowanie, schab ziołowy wolno pieczony z ziołowym nadzieniem, wolno pieczone warzywa w miodzie i wolno duszona młoda kapusta w białym winie. Takie wolne dania nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;) Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania
Słodki Kompromisukładamy na liściach, dokładnie zawijamy. Na dnie garnka układamy pozostawione liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wodą, tak aby przykryć gołąbki, dodajemy masło. przykrywamy jednym liściem kapusty i dusimy około 1,5 godz. pod przykryciem. Od czasu do czasu, jeśli jest taka potrzeba dolewamy wodę
Moje-pitraszeniesię dobrze wytopi gdy skwarki są rumiane wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, zostawić do wystygnięcia, przelać do smalec do naczynia - doskonale smakuje z pieczywem, dobry do smażenia, duszenia np. kapusty............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię