piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną. 2. Dusimy na patelni pokrojone w plasterki prawdziwki. 3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą(...)pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz w liście kapusty. 7. Gotowe gołąbki układamy w rondelku, na którego spodzie wykładamy liście kapusty, zalewamy wodą z ugotowanej kapusty i dusimy ok. 40 minut
Zdrowie na języku :Psmaki nieoczywiste. Tak właśnie powstał pyszny i wyjątkowy wegetariański ,ale dość mocno wyrazisty bigos. Można go zjeść samodzielnie lub jako dodatek. Smakuje tak na ciepło, jak na zimno. Składniki kapusta pekińska garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek olej koksoowy do smażenia 1 koncentrat pomidorowy lub jeśli wolisz łagodniejszą wersję- butelka passata rustica z kawałkami pomidorów sól i pieprz do smaku(...)rozgrzej olej kokosowy i podsmaż marchewkę z pokrojoną w paski śliwką, dosmacz solą i pieprzem jak lubisz. Wsyp kapustę pekińską poszatkowaną łącznie z częściami twardymi. Przykryj pokrywką, duś do miękkości, aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały oraz koncentrat pomidorowy. Duś do chwili ,aż kapusta przejdzie kolorem
Z Kuchni Do KuchniNiedawno prezentowaliśmy przepis na duszoną młodą kapustę . Dzisiaj wrócimy do tego składnika występującego w roli głównej, ale zamiast duszenia będzie zapiekanie i to w dość wysokiej temperaturze. Przepis poniżej wywodzi się z południa naszego kraju, konkretnie z rejonów górskich. Oryginalnie potrawa taka przygotowywana była nad ogniskiem w żeliwnych, szczelnie zamykanych naczyniach. Oczywiście to co widać poniżej to jej adaptacja(...)warunków kuchennych, przygotowana w dodatku przez osobę urodzoną i mieszkającą godzinę jazdy autostradą od morza – dlatego górali proszę o dużą wyrozumiałość w ocenach. Jeżeli ktoś lubi kapustę, ziemniaki i wędzony boczek, taka zapiekanka tworzy naprawdę miłą dla podniebienia kompozycję. Nie ma w niej niczego wyszukanego, a jednak smakuje większości osób, które miały okazję ją spróbować. Przygotowanie nie jest żadną miarą
Kulinarna Pokusajarzyn z dużymi oczkami. Krok 3. Pomidor zalewamy wrzątkiem, chwilę parzymy, obieramy ze skórki - kroimy w kostkę, oddzielając sok oraz pestki. Krok 4. Posiekaną cebulę dusimy na słoninie (może być masło klarowane), dodajemy kapustę, pomidora i marchew, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem(...)cytryny, dodajemy kminek - dusimy około 25 minut. Do dania możemy również dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki . Krok 5. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i dusimy jeszcze 5 minut, mieszamy. Podczos podajemy z młodymi ziemniakami lub jako dodatek do obiadu i mięs. Smacznego
Moja Książka Kucharskapodgrzybkami ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie, pokrój je na małe kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Jajka sparz. Gdy pieczarki będą się dusić, przełóż kapustę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Gdy się zagotuje, posmakuj kapustę. Jeżeli będzie za kwaśna odlej wodę, w której się gotowała, zalej ją świeżą wodą(...)brytfannie (lub na dużej patelni) rozgrzej olej lub masło. Podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj grzyby i oprósz je solą oraz pieprzem. Całość duś na wolnym ogniu przez chwilę. Następnie dodaj do grzybów ugotowaną kapustę. Całość dopraw ponownie solą i pieprzem i, mieszając, smaż przez chwilę. Na koniec wbij do kapusty jajka, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. W razie
blog.moje-pasje.infogałązki naci z selera 1 pęczek szczypiorku 2-4 łyżki stołowe śmietany 12 % / 18% Maggi, vegeta, pieprz, sól Wykonanie : Kapustę szatkujemy. Zieleninę siekamy i dodajemy do kapusty. Całość dusimy na maśle w garnku do miękkości kapusty. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy około 2 stołowych łyżek śmietany i zagotowujemy i mieszamy co jakiś czas. Doprawiamy przyprawami. Podajemy na ciepło. No cóż
W Moim Magicznym Domukażdej strony. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na dobę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić drobno poszatkowaną kapustę. Wlać sok z cytryny i wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić. Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami jabłka. Mięso przed włożeniem
https:KKuchniaMniamKapusta ugotowana na wywarze z żeberek i duszona z kawałkami mięsa to sprawdzony sposób na smaczny, treściwy obiad. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami okraszonymi masłem. Składniki: 750 g kapusty kiszonej 1 kg żeberek mięsnych 2 cebule 2 łyżki masła 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż(...)rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulę. Kiedy lekko zmięknie dodajemy mięso z żeberek i chwilę razem smażymy. Całość dodajemy do miękkiej kapusty, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy razem przez kilka minut. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni
Trzeci talerzszklankę wody i dusić do miękkości mięsa co jakiś czas je obracając gotowe mięso wyjąć, usunąć kość i pokroić na porcje do tłuszczyku po mięsie wsypać pokrojoną młodą kapustę, zamieszać, dusić na średnim ogniu z 15 minut, wsypać posiekany koperek porcje biodrówki podać na kapuście np. do młodych ziemniaków.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMłoda kapusta po chłopsku – czyli wiosenny jednogar w 30 minut Szybki, niedrogi i przepyszny wiosenny obiad jednogarnkowy na bazie młodej kapusty, ziemniaków i kiełbaski. Składniki: 10 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa 1 cebula 3-4 ziemniaki 1 marchew 1 główka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 3/4 szklanki bulionu lub wody sól i pieprz *** Kiełbasę kroimy(...)potrawę mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekanym koperkiem *** *** Podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE
Blog z ApetytemDzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można go zrobić również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu
Gosia gotujenaleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną (dusić około 10 minut). Następnie dodajemy drobno posiekane mięso. Wszystko jeszcze lekko dusimy, solimy, pieprzymy do smaku. Paprykę w międzyczasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak zacznie odchodzić skórka to wyjmujemy
Ania i Marcin gotujączerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest(...)drobniutko pocięta - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni. Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin
AZgotuj!cytryny sól, pieprz , kminek ewentualnie inne ulubione przyprawy Kapustę umyć , pokroić na ćwiartki , a następnie poszatkować lub jeśli ktoś nie posiada szatkownicy w w miarę drobno pokroić. Przekładamy do garnka z łyżką oleju , lekko podsmażamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy szklankę wody i na wolnym ogniu dusimy. Cebulę obieramy , kroimy i lekko podsmażamy , a następnie dodajemy(...)cały czas mieszając. Tak usmażoną cebulę wraz z dodatkiem mąki dodajemy do kapusty , dokładnie mieszamy. Lekko solimy , dodajemy liść laurowy, ziele angielskie , kilka ziarenek pieprzu. Wszystko wymieszać i dusić aż kapusta zmięknie , a woda lekko wyparuje , przyprawić solą , pieprzem , kminkiem oraz świeżo posiekanym koperkiem. Tak przygotowana kapusta idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami. Pychotka , gorąco polecam
Aromatyczne Podróżemoże obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco polecam, ponieważ czerwona kapusta po islandzku jest po prostu pyszna! Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku Składniki: pół niedużej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 zielone jabłko pół szklanki dżemu(...)dodać drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Chwilę smażyć często mieszając. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do smażącej się kapusty. Dodać ocet z czerwonego wina, dżem z żurawiny, przyprawy: cynamon, imbir, goździki, podlać niewielką ilością soku żurawinowego i dodać suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na niewielkim
Codzienne Gotowanie