Kapusta kiszona marchewka 2-3 cebule liście laurowe ziele angielskie mąka olej sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie aby straciła nadmiar kwasowości, następnie kroimy ją. Pokrojoną kapustę dusimy z startą na tarce marchewką oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną na oleju cebulą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Z mąki i oleju robimy zasmażkę, na końcu dodajemy
Pychotkaaakoncentratem pomidorowym i doprawiam bardziej na ostro. Spróbujcie tej wersji bo naprawdę jest pyszna. Wiem, że ile domów tyle odmian bigosu, ale to zawsze coś więcej niż zwykła duszona kapusta . Każda gospodyni ma na to danie swój własny pomysł i robi go według własnego smaku oraz upodobań rodziny. Moje pomysły już znacie, czekam więc na Wasze podpowiedzi co dodajecie
Smaczna Pyzawłaśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie to także pomysł dla Was na świąteczne danie? Składniki • 750 g kiszonej kapusty, • 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy, • 2 soczyste jabłka, • 3 średnie cebule, • 6-8 suszonych grzybów, • liść laurowy(...)wlać do kapusty. Jeśli nie mamy smaku mięsnego, można użyć kostki mięsnej. 5. Dodać do garnka z kapustą pokrojone grzyby, czosnek przeciśnięty przez praskę, połówkę 1 cebuli pokrojonej w kosteczkę, sól i przyprawy. Poddusić. 6. Jabłka pokroić w plasterki, dodać do kapusty. 7. Drugą połówkę cebuli pokroić w paseczki, podsmażyć. Dodać do kapusty. Wymieszać. 8. Kapustę dusić pod przykryciem
W mojej kuchniSchab duszony w młodej kapuście z dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania zapiekanych piersi z kurczaka . Pycha :) Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg schabu pokrojonego(...)solą oraz pieprzem. Przygotowane kawałki schabu obtoczyć w mące. W dość wysokim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć plasterki schabu na złoty kolor. Następnie wlać 1 szklankę wody. Całość dusić pod przykryciem. W międzyczasie kapustę umyć, wyciąć głąb i posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Przygotowaną kapustę przełożyć do garnka, przykrywając schab. Do kapusty dodać pomidory. Całość delikatnie
UgotowaćKapustę duszoną podaję jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Wszystkie składniki są tanie a wykonanie jest proste i szybkie. Świetnie się sprawdza jako ciepły posiłek po pracy w zimowych miesiącach. Qchnia po prostu Składniki: 1 średnia biała kapusta 4 kawałki kiełbasy (około 70 dag) 1 cebula 1 duży koncentrat pomidorowy papryka ostra i słodka w proszku
Qchnia po prostumałym ogniu co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu kapustę dobrze odcedzić i posiekać.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę dodać posiekane grzyby i odciśniętą kapustę.Dusić ok. 20 minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić.Na przygotowane naleśniki nakładać po trochu farszu i zrolować je a następnie panierować w rozkłóconym jajku
UgotujmyTo.plTaki sobie bigos skrzyżowany z gulaszem. W wersji podstawowej ( wg mojej Babci ) był to pikantny gulasz wołowo-wieprzowy zmieszany z duszoną kapustą. Potem ja robiłam kilka różnych wersji zależnie od tego co miałam w domu. Ostatnio najbardziej smakuje mi taka z młodej kapusty i gulaszu drobiowego - dość łagodna w smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniczęsto mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i 1 łyżkę syropu klonowego lub miodu. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy kapustę przez około 7 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Wlewamy pozostały gorący bulion i zagotowujemy. Przelewamy do garnka z warzywami, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez
cool and mintyżółtej mozzarelli - olej - pieprz - papryka pikantna - oregano - sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do kurczaka i razem dusimy. Kapustę włoską szatkujemy, dodajemy do piersi z kurczaka. Wlewamy 250 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al. dente. Do warzyw wlewamy krajankę warzywną
Kulinarne życiepowodu nie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie nakłuwając np. widelcem. Najlepiej poruszyć skrzydełkiem, jeśli jest luźne w stawie mięso na pewno jest miękkie gęś podałam z duszoną czerwoną kapustą( np. z tego przepisu) i śląskimi kluskami dyniowymi ( przepis z bloga(...)uczty zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Obowiązkowe danie z młodej kapusty - kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą. Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej. Składniki: główka kapusty kubeczek śmietany 10-12%, 200 g 1 łyżka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na młoda kapustkę w pełni, więc wykorzystuję ją w mojej kuchni jak tylko mogę. Ostatnio była młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja(...)głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę ). Do kapusty dodałam listek laurowy i ziele
Kuchnia z widokiem na ogródlaurowy, ziele angielskie i podsmażać z 3 minuty dodać sparzoną kapustę, pozostały cukier, goździki, kucharka, wodę i dusić pod przykryciem z 20 minut, następnie dodać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, pieprz mielony wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem
W Mojej Kuchni Lubiępolędwicy z dorsza 300 g kiszonej kapusty 2 łyżki kminku puszka 400 g pomidorów pelati 15 g suszonych grzybów łyżka miodu gryczanego cebula ząbek czosnku sól himalajska biały pieprz Przepis 1 Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju rzepakowym do zeszklenia. Następnie dodaj miód, pomidory i posiekaną kiszoną kapustę, duś pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Następnie dodaj
Kuchnia Bazylii