czemu nie połączyć jej z jabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki masła
Dzieje kuchennej WiewióryByły już chipsy z jarmużu, owsianka jarmużowa, a dziś proponuję wam duszony jarmuż. Urzekł mnie swoim smakiem, który troszeczkę przypomina duszoną kapustę z tego przepisu, ale to chyba przez dodatek kminku. ~ Duszony jarmuż ~Składniki:(1 porcja)jarmuż (~150g)łyżeczka soku z cytrynyłyżeczka ketchupuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, kminekJarmuż myjemy, wykrawamy z niego twarde
Kuchenny Skrawek Niebacałkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy(...)odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach. Do mięsa na patelni dodajemy cebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około 5-7 minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy
Kolorowy PrzepisownikKarmi nie tylko ciało, ale i duszę. Jest pyszny zaraz po zrobieniu – ale na drugi dzień to już czysta kapuściano-kiełbasiana poezja… Gulasz najwygodniej robić w dużym rondlu do którego zmieszczą się wszystkie składniki. Jeśli tak dużego rondla nie macie na wyposażeniu kuchni, zacznijcie przygotowanie na patelni, a skończcie w garnku – do duszenia i gotowana będzie potrzebne przykrycie. W rondlu(...)cebula się zeszkli i odrobinę zmięknie. W tym czasie kapustę pozbawiamy wierzchnich, porwanych i obtłuczonych liści, a następnie kroimy ją w cienkie, około 3mm paseczki – ręcznie ostrym nożem albo na mandolinie. Wrzucamy kapustę do rondla, wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień do niskiego i przykrywamy garnek pokrywką. Dusimy kapustę z dodatkami przez około 7-8 minut, co jakiś czas mieszając
Karo in the KitchenLekka duszona młoda kapusta z koperkiem kojarząca mi się z domem rodzinnym jest świetną propozycją na szybki, smaczny, niskokaloryczny i niskowęglowodanowy obiad. Możecie komponować z nią przeróżne zestawy o dowolnym makro wybierając mniej lub bardziej tłuste mięsa, drób czy ryby oraz dodając ewentualnie tłuszczu (adaptacja, stabilizacja wagi). Doskonale sprawdzi się także jako danie jednogarnkowe np łopatka zapiekana w młodej
Ola la LCHFładnie wytopiona, wyjmujemy na chwilę mięso. Do tego co powstało w czasie smażenia, wrzucamy odcedzoną kapustę i pozostałe składniki. Na wierzchu układamy lekko wciskając mięso, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby można podlać wodą. I to wszystko, bogactwo smaków z duszonej kapusty, przenika do mięsa i odwrotnie. Prosty sposób, na smaczne danie jednogarnkowe, które praktycznie
Dieta moja pasjapodsmażamy na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Warzywa zalewamy wodą oraz wodą z kiszonych ogórków. Ugotowaną kapustę lekko odciskamy z wody i siekamy. Dodajemy ją do warzyw. Całość dusimy. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie dodajemy do nich ugotowane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Doprawiamy według uznania, dodajemy także posiekany koperek
Via Gustomamy tylko dodatki. Ja zrobiłam surówkę z kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie z tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki, ale nie kalifornijskie, tylko nasze polskie węgierki lub po prostu ugotowane suszone grzybki. Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego
Kulinarne przemysleniagotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka z wrzątkiem do zlewu.źródło zdjęciaKiedy dusimy mięso w tym garnku, można na durszlaku ułożyć(...)mnie wadą jest ciężar garnka. Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej strony ciężki garnek jest nieporęczny, ale z drugiej podczas mieszania (np. duszonej kapusty) nie trzeba go trzymać drugą ręką, żeby nie przesuwał się po kuchence. Garnek został doceniony już na świecie. Otrzymał ważną branżową nagrodę
Codzienna kuchnia niecodziennakapusta 1/2 kg, smalec 1/2 kostki, mąka kilka łyżek, cebula, jajko, przyprawy. Ziemniaki mielimy/rozgniatamy lub miksujemy. Kapustę odciskamy z soku i kroimy razem z obraną cebulą. Potem na patelni dusimy kapustę z cebulą około 10-15 min. podlewając wodą. Do ziemniaków dodajemy 3 łyżki mąki, jajko, łyżeczkę płaską pieprzu, łyżkę majeranku, trochę soli. Wszystko dokładnie mieszamy do czasu połączenia się
chleba naszegosurówkę bo część zjadam już w drodze do domu. Wyjątkiem w mojej miłości do kapusty jest brukselka bo z nią jakoś nigdy się nie lubiłyśmy. Wiosną młoda, duszona kapusta jest moim ulubionym daniem i mogę ją jeść codziennie. Chłopaki za taką nie szaleją więc zwykle mam ją tylko dla siebie. Ale cała rodzina chętnie zje zieloną surówkę z młodej
Smaczna Pyzadodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia. Podałam kaczkę na półmisku obłożoną duszoną kapustą. Smacznego! http://dagoma.com.pl
Wanilia i KardamonKładzione kluski ziemniaczane okraszone boczkiem i podane z duszoną kapustą kiszoną- mmmm, ależ ta Nasza kuchnia polska jest przepyszna!😋 Kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków- stąd nazwa szare, ponieważ delikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują z wszelkimi sosami, gulaszem
Kraina Miodem PłynącaBigos z ziemniaków - kuchnia podkarpacka Słowo bigos wszystkim nam kojarzy się bardzo jednoznacznie – siekana kapusta, duszona z mięsem i przyprawami. Ale gdybyśmy cofnęli się o 400 lat, moglibyśmy się przekonać, że bigosem nazywana była siekanina, niekoniecznie z kapusty. Istnieje też hipoteza, że słowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków
Trzeci talerzpołączymy smaki to już na samą myśl cieknie ślinka. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie dania jednogarnkowe. Nastawiam i samo się robi. Tym razem zrobiłam żeberka duszone w kapuście kiszonej i dodatkowo z jabłkami. Mówię Wam paluszki lizać. Kosteczki obgryzione i wszystko zjedzone.:) Nie, sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka(...)podsmażone jabłko. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie. żeberka duszone w kapuście kiszonej
O kuchni z uczuciemszkl suszonych grzybów leśnych0,5 torebki kaszy gryczanej3/4 szkl orzechów włoskich3/4 małej paczki suszonej żurawiny1 jabłko (zetrzeć na tarce)sólpieprz Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę się namoczyły i rozmiękły. Dodajemy je razem z wodą, w której się moczyły
CoolinarniePL