duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:21/171)

Golonka w kapuście kiszonej 182

smalec, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie dodajemy marchewkę, cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem

Czary - gary w kuchni
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 210

pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i  pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z  kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić

Anioły w kuchni
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 265

pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i  pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z  kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić

Anioły w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 255

kwaśny smak farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest w mniejszości i dokładnie ją odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej(...)gallery-166 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-166 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i grzyby Warzywa i grzyby najpierw podsmażamy... ...następnie dusimy do miękkości Gotowy farsz Pierogi z kapustą i grzybami Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą – przepis 181

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą – przepis Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą – składniki 1 średnia główka kapusty 1 duża cebula (użyłam czerwonej) 100 g masła 300-400 g kiełbasy (ja najbardziej lubię śląską, lub podwawelską) lub/i 4 średnie młode marchewki pęczek koperku sól Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą – wykonanie Kapustę pozbawić(...)zrobić to teraz. Dodać kapustę, wsypać pół ściętej łyżeczki soli, dolać pół szklanki wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości – ok. 15 minut Na koniec dodać koperek i wymieszać Moim zdaniem, duszona młoda kapusta smakuje najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaków. Tym razem upiekłam […] Artykuł Młoda kapusta z koperkiem

Patchwork
Keto jadłospis na 40 dni 201

udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 19 ŚNIADANIE – omlet z masłem migdałowym i czekoladą LUNCH – talerz przekąsek z ajwarem OBIAD – kotlet schabowy z kostką duszony na maśle + kapusta kiszona i roszponka Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 20 ŚNIADANIE – bajgle z serkiem śmietankowym i ogórkiem oraz na słodko(...)ogórkiem kiszonym i jajkiem na szpinaku LUNCH – jogurt kokosowy z masłem migdałowym , nasionami konopi i surowymi ziarnami kakaowca OBIAD – wątróbka drobiowa w cebuli + cukinia duszona na maśle + kapusta kiszona z oliwą Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 32 ŚNIADANIE – naleśniki kokosowe z pastą sezamową i czekoladą LUNCH – batonik Bounty

Modern Cave Girl
Kapusta duszona z pomidorami i pieczonym karczkiem. 189

cztery świeże pomidory -duża główka cebuli -10 dag masła -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -łodyga zielonego kopru -sól, pieprz -łyżka łagodnego keczupu Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka, podlewamy do połowy wodą. Dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pomidory z puszki kroimy drobno i wraz z sokiem dodajemy do kapusty. Świeże pomidory należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki

Kulinarne przemyslenia
Żeberka w kapuście 163

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk(...)pokrojoną w drobną kostkę słoninkę 5. Przekładamy kapustę do brytfanny, dodajemy cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Zalewamy połową bulionu i dusimy co jakiś czas mieszając. Jak bulion odparuje dolewacie i tak aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. 3/4 bulionu powinno odparować. Trwa to ok 30 min 6. Z brytfanny wyciągamy połowę kapusty. Na pozostałej układamy

Kulinarna Patilogia
Bigos z młodej kapusty 337

niego ok 5 cm wody dorzucić 5 ziarenek ziela angielskeigo i 2 liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię

Kulinarna Patilogia
Potrawka z kurczakiem i kapustą pekińską 202

nabiera prędkości, szok! Skoro tak pędzi to czas wykorzystać to co daje nam natura, dlatego dzisiaj mam dla Was wspaniałą, jesienną potrawkę z kurczakiem. W lodówce zalegała mi połowa kapusty pekińskiej (po wykorzystaniu jej drugiej części do najlepszej sałatki gyros ) i to dzięki niej powstał ten cudowny przepis z jej wykorzystaniem. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć(...)smażącej się cebuli dokładamy grzyby i chwile smażymy. Następnie dodajemy mięso, koncentrat, gorący bulion, ziele i liść laurowy, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Dodajemy papryki oraz poszatkowaną kapustę i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy np. z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Potrawka z kurczakiem i kapustą pekińską pochodzi z serwisu

Be Fit Be Strong
Gołąbki z pasztetem paprykowym 170

będą pół miękkie, pół twarde, jak na gołąbki. Zawijamy w liście zimny farsz, formując gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimykapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi

W Moim Magicznym Domu
Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami. 251

Kapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :) Składniki - 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki ) - garść suszonych grzybków - 5 dkg boczku wędzonego - 1 szt. cebula

Kuchnia z widokiem na ogród
Langosz węgierski przysmak 262

sól Olej Nadzienie. 80dag kapusty-główka 4-5 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej do smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z kapusty. Doprawić do smaku. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy

Kulinarny karnet Christophera
Młoda kapusta... 164

kapusta puści sok), gotujemy aż zmniejszy swoją objętość  i dodajemy następne porcje kapusty. Następnie dodajemy ziarenka smaku i dusimykapusta zredukuję swoją objętość w garnku. Gdy kapusta zmięknie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy aż będzie miękka. Jeśli mamy już wszystko w miarę miękkie

Zainspiruj się kuchnią
Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 885

skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe!  1 główka kapusty 200g ryżu 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki 4 marchewki 2 duże cebule 500g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej(...)tarki.  2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę, zalewamy przecierem pomidorowym i 1 litrem wody. Dusimy pod przykryciem aż składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając.  3. Potrawę doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem granulowanym. Dodajemy koncentrat. Gotujemy

Szefowa kuchni