duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:18/171)

bigos 200

karkówki 1/2 kg żeberek 3 liście laurowe 10 owoców ziela angielskiego 5 jagód jałowca sól, pieprz 20 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł wykonanie: Kiszoną kapustę włożyłam do garnka, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam do miękkości. Ponieważ nie była zbyt kwaśna nie odciskałam nadmiaru soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam(...)lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i  dusiłam. W tym czasie umyłam mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam w kostkę, żeberko zostawiłam w całości. Mięso dołożyłam (bez podsmażania) do kapusty i dusiłam wszystko do miękkości. Następnego dnia połączyłam obie kapusty (wcześniej obrałam żeberko z kości), dodałam wszystkie przyprawy oraz grzyby (bez namaczania, tylko lekko pokruszone) i gotowałam prawie dwie godziny

babka w formie
KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM 184

Kaszotto, to oczywiście kasza. W moim przypadku jęczmienna wiejska, za perłową nie przepadam.Bardzo, bardzo dobra w wydaniu duszonym z młodą kapustą, ziołami i filetem drobiowym.Szybki i sprytny obiad na każdą okazję a do tego zdrowe :-)  Składniki: 1 filet drobiowy  100 g kaszy jęczmiennej  połówka małej młodej kapusty  oliwa 1/2 czerwonej cebuli  pół szklanki białego(...)zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić ok 15 min, po tym czasie dodać do kaszy, przyprawić do smaku, posypać zieleniną i jeść

pieprzny smaczek
Młoda kapusta z boczkiem 168

wykrawamy głąb i szatkujemy. Zalewamy wywarem, dodajemy 4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy kilka minut. Cebulę i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do kapusty. Całość dusimy do całkowitej miękkości kapusty. Zaprawiamy łyżką mąki. Dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem w smaku. Na koniec  - posiekany koperek

Lena Gotuje
Kapusta z grzybami 160

moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości. Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem

Kulinarne życie
Pierś z gęsi na modrej kapuście 170

przykrywamy i dusimy wolno do miękkości. Na drugiej patelni umieszczamy trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jeżeli istnieje(...)taka potrzeba w trakcie uzupełniamy wodę aby się nie przypaliła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i umieszczamy w garnku kapustę, aby smaki z gęsi przedostały się do kapusty. Całość chwilę dusimy razem i doprawiamy dodatkowo octem winnym i ewentualnie cukrem. Pierś z gęsi kroimy w plastry i układamy na kapuście ( można również w ten sposób podgrzać pierś razem

Smaki Ewy
SZNYCLE SCHABOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 175

drobno poszatkować. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie szklista. Dodać poszatkowaną kapustę, którą chwilę przesmażyć. Całość podlać wodą i dusić, aż kapusta zacznie zmniejszać swoją objętość. Do kapusty wlać pomidory razem z sokiem i dusić jeszcze około 5 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masła i mąki przygotować(...)papryką, dokładnie natrzeć mięso. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać do mięsa odrobinę wrzątku, przykryć i dusić 15-20 minut, aż sznycle zmiękną. Na półmisek wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć sznycle. Podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaków

Kuchnia w opałach
Żeberka zapiekane z kapustą 145

czym dodajemy przyprawy, podlewamy wodą (kilkakrotnie)  i dusimy do miękkości. Do miękkiej kapusty dodajemy mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i jeszcze chwilę dusimykapusta zgęstnieje. Wykładamy kapustę do naczynia żaroodpornego. Żeberka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i musztardą, smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Układamy na kapuście, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Gotowanie jest łatwe
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 196

rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą  obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem.  Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną.  Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału.  Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta(...)dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy bulionem, aby przykrył mięso i kapustę. Całość dusimy pod przykryciem ok 40 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby płyn (sos) zredukował się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, kaszą

Walijskie Pichcenie
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 190

Klopski duszone w kapuście to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.  SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka koperku, 1/2 łyżki przyprawy warzywnej, 2 liście laurowe, 3 ziarna(...)minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 194

zakładka zamykająca , była w tą samą stronę , ułatwi to ich wyjęcie bez rozwalania . Lekko solimy , posypujemy cukrem , pieprzem, zalewamy krojonymi pomidorami z puszki , zakrywamy pozostałymi liśćmi i kawałkami kapusty i dusimy około 10 minut . Po tym czasie zalewamy koncentratem pomidorowym , rozrobionym w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i pieprzu . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy , na średnim ogniu ,do czasu

Ogrodnik w podróży
Żeberka duszone w kapuście z suszonymi grzybami 184

jutrzejszy obiad polecam pyszne żeberka duszone w kapuście. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Zachwyci niejedne kubki smakowe. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żeberek pasków, ½ kg kapusty kiszonej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ½ pęczka koperku, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję(...)porcje. Mięso przekładam do garnka razem z kapustą kiszoną. Dodaję suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Całość zalewam wodą, tak by kapusta i mięso były zanurzone. Gotuję około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Cebulę dodaję do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Kapustę i żeberka duszę na małym ogniu do momentu, aż mięso

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kapusta modra zasmażana 151

patelni lub garnku z możliwością smażenia, przesmażamy boczek na łyżce smalcu. Dodajemy kapustę, solimy. Na kapustę nakładamy jabłka. Dusimy chwil ę pod przykryciem. Podlewamy wodą ( około szklanki ). Dalej dusimy, aż kapusta będzie dosyć miękka. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie dolewamy wody. Kapustę doprawiamy octem winnym, pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Gdy kapusta będzie miękka rozsypujemy na powierzchni mąkę

Smaki Ewy
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 111

siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy

Kolorowy Przepisownik
Krokiety 181

opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 164

wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę  pokroić w kostkę i lekko zeszklić  na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Moje domowe kucharzenie