kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta nabrała smaku(...)około 2-3 minuty. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe porcje okraszamy cebulką podsmażoną na maśle. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Zapraszam również na inne podkarpackie dania, świąteczne i nie tylko : Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grochem Łemkowska kapusta duszona z kminkiem Karp pieczony w sosie Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Gołąbki z kaszą gryczaną
Trzeci talerzdnem. Zalałem ½ l gorącej wody. Kiedy się zagotowała, dodałem obrane warzywa : kartofle pokrojone w kostkę, marchewki w półplasterki oraz liść laurowy. Kiedy warzywa były prawie miękkie dodałem pokrojona kiszoną kapustę, dusiłem 5 minut. Dolałem 7 szklanek wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchensól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Kapustę obrywamy z pierwszych liści i wykrawamy głąbek. Szatkujemy wraz z cebulą. Do wywaru warzywnego dodajemy kapustę, ziele oraz liście laurowe. /wywar musi zakrywać kapustę/ Dusimy do miękkości - co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy posiekany koperek
Lena Gotujeedycje warsztatów kulinarnych dla seniorów w Kuchni IKEA. Wszyscy uczestnicy byli zadowoleni i najedzeni, co traktuję jako mój wielki sukces. Wspólnie ugotowaliśmy ciecierzycę z cukinią w sosie pomidorowym, duszoną kapustę czerwoną z tempeh, ciasteczka owsiane z bananem, gorzką czekoladą i nasionkami chia, ciasto marchewkowe z ananasem i wiele wiele innych dań. Udane warsztaty zaowocowały zaproszeniem do poprowadzenia wykładu
Looking for CookingPrzyprawiamy przyprawą do bigosu ,listkiem,ziele,pieprzem czarnym,jałowcem,goździkami itp.Wrzucamy namoczone grzyby suszone wraz z wodą w której się moczyły.Dodajemy pokrojone w paski śliwki,wlać wino dodać kapustę.Dusimy ok.1 godz.często mieszając.Ewentualnie dosolić.Bigos jest najlepszy dopiero na trzeci dzień,po kilkakrotnym odgrzewaniu.U mnie by się tak długo nie zachował hi hi.:).Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki pure
Kulinarne przemysleniadrobnych młodych ziemniaków 2 młode marchewki 1 pęczek kopru 3/4 szkl zielonej soczewicy 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować, … Czytaj dalej Młoda kapusta duszona z soczewicą
czarrna od kuchniZupa koperkowa cudownie pachnie moim ukochanym zielskiem. Koperek po prostu kocham i mogłabym dosypywać do wszystkiego. Czy jest bardziej wiosenna potrawa niż młoda kapusta duszona z dużą ilością koperku ? W zupie wykorzystałam zarówno jego pierzaste listki jak i aromatyczne łodyżki. Te drugie dodane do wywaru wzbogaciły jego aromat a zmiksowane w cieście naleśnikowym nadały mu koloru i koperkowego posmaku
Smaczna Pyzaszatkujemy, ale nie za drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu
Gotowanie moimi oczamigołąbki a smak dania będzie taki sam albo bardzo zbliżony. Dlatego przyprawiając tę zupę użyjcie takich samych przypraw jakich używacie do zwykłych gołąbków. Moje Żarłoczki nie przepadają za duszoną kapustą i często wyjadają z gołąbków środek a część kapusty z wierzchu zostawiają. Tego problemu nie ma kiedy robię gołąbki trochę oszukane . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatalerzu - każdą kulkę obtocz w mące - ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu - kapustę posiekaj na drobną kostkę, pora posiekaj, w dużym rondlu lub woku na maśle zeszklij pora i kapustę, duś około 10 minut. Dodaj wodę i kostkę rosołową + przyprawy. Zagotuj całą masę, dodawaj klopsiki. Całość przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dadaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj
SMYKWKUCHNIWkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na tłuszczu. Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do czasu aż zmięknie. Mieszamy z ryżem. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy. źródło: przepis od znajomego Ilość porcji: 6 Czas wyykonania: ok. 1 h plus marynowanie Koszt wykonania
Pobite gary Barbarydwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach! Podobne danie, nawet
Smaczna Pyzanajładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne masło pierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą duszona z pigwą i kawałkami pigwy z pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mielone mięso i cebulę. Doprawić do smaku i dokładnie wszystko razem mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy w rulonik. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać wodą którą sparzyliśmy kapustę. Dusić do miękkości pod przykryciem. Podawać z sosem pomidorowym
magiczna kuchnia KasiPrezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która
Kulinarna PokusaSkładniki: ½ główki kapusty 1 duża cebula 1 łyżka smalcu sól pieprz makaron łazanki Wykonanie: Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu. Do cebuli dołożyć kapustę i dusić aż kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić i wymieszać z kapustą
Mama GotujePrzedwczoraj fantazja naprawdę mnie poniosła: pęczak z suszonymi pomidorami, surówka buraczana , kotlety owsiane , duszona kapusta włoska z grzybami leśnymi, ugotowane na parze plasterki ziemniaków i różyczki brokułów z pomidorowym pesto. Przepis bierze udział w akcji: Elizabeth Gilbert pragnie radykalnie zmienić swoje życie. Rzuca więc dotychczasową pracę, rozwodzi się z mężem i udaje się w daleką podróż
Qlinarnie i Qlinarnienaczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródCzerwona kapusta duszona, zasmażana to musi być polski wynalazek., to idealny dodatek w kuchni polskiej do wszelkich kotletów, klusek. Wystarczy dodać jej odrobinę słodyczy i kwasowości a odwzajemni się pysznym, idealnym smakiem. Klasyka i prostota. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać.5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem.Smacznego
Kuchnia domowa Anistron po kilka minut do zrumienieniausmazone ukladac na talerzu wylozonym recznikiem papierowym,by odsaczyc nadmiar tluszczupodawac z mlodymi ziemniaczkami i ulubiona surowka ( u mnie z mloda kapusta duszona ze smietana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną
prawdziwe jedzeniespożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół.Wiadomo, że będzie kiszony barszcz, do niego uszka z grzybami. Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami. Trochę kapusty duszonej, ryba po grecku, różne śledzie, kluski z makiem.... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem. Być może także piernik żydowski, ale to jeszcze niepewne
Smaczna Pyzaodciskamy i kroimy na drobno, jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać wodą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimy aż kapusta będzie al dente. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku też tak na pół twardo, jeśli dodamy taki do gołąbków dojdzie bardziej podczas duszenia i będzie akurat, a nie rozgotowany(...)przykrywamy i albo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 na około godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki i mamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka
Dieta moja pasjaPlastry karkówki zawinięte razem z kapustą o smaku pomidorowym, duszone w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Smaczne i proste danie, idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jest szybki do przygotowania dzięki uniwersalnemu sosowi od Łowicza. 5 plastrów karkówki 1/2 główki kapusty białej 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy(...)oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka, a woda całkiem odparuje. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Odstawić kapustę, aby przestygła. Rozłożyć przyprawione plastry karkówki i na każdy nakładać porcję pomidorowej kapusty
https:KKuchniaMniamkuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna. Składniki: 1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła 1 kg przed oczyszczeniem z części głąba) 1 marchewka 1 cebula 2-3 łyżki siekanego koperku olej sól, pieprz 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% woda Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, marchew obrać(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, rumienimy. Następnie dodajemy marchewkę, chwilę dusimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, listek laurowy, trochę soli i podlewamy wodą (1/2 szklanki lub trochę więcej). Dusimy, aż kapusta zmięknie. Dorzucamy kminek. 3. Na patelni robimy zasmażkę - na rozgrzany olej dajemy 1 łyżkę mąki, lekko rumienimy. Zasmażkę przekładamy do kapusty, mieszamy, dodajemy łyżkę śmietany, znowu mieszamy i doprawiamy solą
Kuchnia domowa Ani