duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:17/171)

Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 207

naczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Czerwona kapusta zasmazana 304

Czerwona kapusta duszona, zasmażana to musi być polski wynalazek., to idealny dodatek w kuchni polskiej do wszelkich kotletów, klusek. Wystarczy dodać jej odrobinę słodyczy i kwasowości a odwzajemni się pysznym, idealnym smakiem. Klasyka i prostota. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami 208

wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać.5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 196

stron po kilka minut do zrumienieniausmazone ukladac na talerzu wylozonym recznikiem papierowym,by odsaczyc nadmiar tluszczupodawac z mlodymi ziemniaczkami i ulubiona surowka ( u mnie z mloda kapusta duszona ze smietana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy 201

małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną

prawdziwe jedzenie
Już niedługo święta ! 224

spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół.Wiadomo, że będzie kiszony barszcz, do niego uszka z grzybami. Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami. Trochę kapusty duszonej, ryba po grecku, różne śledzie, kluski z makiem.... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem. Być może także piernik żydowski, ale to jeszcze niepewne

Smaczna Pyza
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 202

odciskamy i kroimy na drobno,  jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać wodą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimykapusta będzie al dente. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku też tak na pół twardo,  jeśli dodamy taki do gołąbków dojdzie bardziej podczas duszenia i będzie akurat, a nie rozgotowany(...)przykrywamy  i albo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 na około godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki i mamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka

Dieta moja pasja
Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym 301

Plastry karkówki zawinięte razem z kapustą o smaku pomidorowym, duszone w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Smaczne i proste danie, idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jest szybki do przygotowania dzięki uniwersalnemu sosowi od Łowicza. 5 plastrów karkówki 1/2 główki kapusty białej 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy(...)oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka, a woda całkiem odparuje. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Odstawić kapustę, aby przestygła. Rozłożyć przyprawione plastry karkówki i na każdy nakładać porcję pomidorowej kapusty

https:KKuchniaMniam
Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem 190

kuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna. Składniki: 1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła 1 kg przed oczyszczeniem z części głąba) 1 marchewka 1 cebula 2-3 łyżki siekanego koperku olej sól, pieprz 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% woda Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, marchew obrać(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, rumienimy. Następnie dodajemy marchewkę, chwilę dusimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, listek laurowy, trochę soli i podlewamy wodą (1/2 szklanki lub trochę więcej). Dusimy, aż kapusta zmięknie. Dorzucamy kminek. 3. Na patelni robimy zasmażkę - na rozgrzany olej dajemy 1 łyżkę mąki, lekko rumienimy. Zasmażkę przekładamy do kapusty, mieszamy, dodajemy łyżkę śmietany, znowu mieszamy i doprawiamy solą

Kuchnia domowa Ani
czerwona kapusta duszona z jabłkiem... 149

Składniki: kapusta czerwona 1 sztuka średnia, smalec ze skwarkami 4 łyżki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, goździki 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 łyżki kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody(...)cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta czerwona duszona na smalcu ze skwarkami i z jabłkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 157

racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki  * 500 g kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju(...)dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Posoliłam w trakcie duszenia. Kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyłam z ugotowanym makaronem.  Tak przygotowane łazanki podawałam na stół. smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki duszone w młodej kapuście 141

Klopsiki duszone w młodej kapuście Przepyszne i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ale oczywiście jeśli chcemy możemy ją podać z ziemniaczkami albo z pieczywem. Taki obiad to niebo w ustach!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy(...)TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Klopsiki duszone w młodej kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Zupa "bigos" / Zupa z młodej kapusty 885

kiełbasę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.  2. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy kapustę, posypujemy vegetą i solą. Mieszamy, zalewamy 2 szklankami wody. Dusimykapusta zmniejszy objętość, po czym dodajemy kiełbasę, marchewkę, cebulę i koper. Dolewamy 1 litr wody, dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie, przez około 40 minut.   3. Na koniec dodajemy

Szefowa kuchni
KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 275

zimnej wodzie, i pokroić. Następnie kapustę wymieszać z grzybami oraz podsmażoną cebulą. Do garnka wlać olej lniany, dodać kapustę, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Podczas duszenia do kapusty dolewać wodę w której moczyły się  grzyby. Do miękkiej kapusty dodać zasmażkę, przygotowaną  z łyżki oleju i mąki pszennej. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy jeszcze przez

RAROSSA