Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni, a następnie dusimy z kapustą. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Farsz rozprowadzamy równomiernie na całym naleśniku, następnie zawijamy jak tradycyjne krokiety. Zamaczamy z każdej strony w cieście naleśnikowym
Jeść, by żyć w zdrowiunieślizgającą się w dłoni. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na krokiety z kapustą i grzybami: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka szklanka wody gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz do krokietów: 500 g kapusty kiszonej 10 g suszonych grzybów cebula łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku(...)wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliła. Jeśli wody jest zbyt mało, należy podlać nieco gorącej wody. Kapusta powinna się dusić, ale nie pływać w wodzie, gdyż trudno będzie ją odparować. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie dodać grzyby i przyprawy i smażyć
Kuchcik gotujegotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę studzimy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy kapustę i dusimy ok. 15 minut. W między czasie w drugim garnku na 1 łyżce masła smażymy na cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy
Kuchenne Wariacjeszczypior. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wsypujemy na nią pozostałe warzywa bez pomidorów. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy razem przez 5-8 minut. Całość wrzucamy do kapusty, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy razem pod przykryciem. Ja lubię, kiedy kapusta nie jest rozgotowana, bardziej al dente – stawia opór zębom i jest jeszcze troszkę chrupiąca i skrzypiąca. Kiedy osiągnie ten stan, dodaję
Karo in the Kitchensól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok 30 min. Jeśli zajdzie potrzeba, podlewać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/jednogarnkowe-danie-kapusta-kielbasa-ziemniakami/ MieszamWGarnku Artykuł Jednogarnkowe danie – z kapustą
Mieszam w GarnkuBardzo lubię młodą kapustę i kiedy zaczyna się na nią sezon przyrządzam z niej różne potrawy. Jedna moja propozycja na kapustę młodą duszoną z kiełbasą jest już na blogu ( przepis ), a teraz zrobiłam surówkę do obiadu lub do kanapek. Mój syn, który nie przepada za 'zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam
O kuchni z uczuciemminut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac na talerze
Monia miesza i gotujekwaśno to wspomnienie mojego dzieciństwa :) Jak dla mnie najlepszy dodatek do młodych ziemniaków. Na samą myśl o takiej kapuście mam ochotę przygotować ją po raz kolejny ;) Uwaga: kapusty nie duście zbyt długo, ponieważ ma być lekko twarda! Pamiętajcie, aby ocet i cukier dodawać stopniowo, tj. po łyżce - do własnego smaku. Składniki na porcje dla 2-3 osób
Ugotowaćkońcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni o śr ok 26cm. Kapustę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy kapustę i dusimy na małym ogniu. Na osobnej patelni dusimy pokrojone w pół talarki pieczarki ze szczyptą soli. Na trzeciej patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek- do całkowitego wytopienia się tłuszczu. Następnie
Kuchnia w czekoladziekroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę razem dusimy. Ugotowaną kapustę staranie odcedzamy i mieszamy z grzybami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek. Piekarnik rozgrzewamy
Podróż w kulinariaczęsto, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej do smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkientuzjastą i staram się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale zarazem dość wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może specjalnie
Kulinarna Pokusawolno podgrzewamy. Takim sposobem kiełbasa się zarumieni, tłuszcz wytopi a my go wykorzystamy do podduszenia kapusty. Zdejmujemy kiełbasę, a na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy obgotowaną ( odcedzoną ) kapustę i dusimy razem do miękkości razem z przyprawami. Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Ja mam taki swój ulubiony, łazanki z falbanką firmy Goliard . I nie przemawia
Dieta moja pasjaalbo ćwiartki w zależności od wielkości. Szpecle, przygotowujemy według opisu na opakowaniu, czyli najczęściej gotujemy w lekko osolonej wodzie, jak makaron. W garnku roztapiamy 20 g masła i dusimy posiekaną kapustę przez około 5 minut. Doprawiamy ją solą pieprzem i gałką muszkatołową. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle. Na patelni roztapiamy trochę masła i smażymy grzyby
KasiaiKrzysiu.plusunęłam głąb, liście pokroiłam w paski. Cebulę obrałam i posiekałam. Mięso mielone usmażyłam na gorącym oleju. Dodałam cebulę i jeszcze krótko podsmażyłam. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką. Dodałam kapustę i dusiłam pod przykryciem przez ok. 5 minut. Listki pietruszki posiekałam. Wymieszałam z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiłam solą i pieprzem. Makaron odlałam i osączyłam. Połowę przełożyłam do natłuszczonej formy
babka w formiekruche roladki po same brzegi wypełnione mięsem ;) jedne z ulubionych mojej córki, która mięso wręcz uwielbia ;) Doskonałe na rodzinny obiad. A w połączeniu z kluskami śląskimi i i duszoną czerwoną kapustą (przepis tutaj ) tworzą obiad doskonały. 5 kotletów schabowych 1 duży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka
Smakołyki Asi