oleju, sól, pieprz. Kapustę odciskamy, siekamy, a następnie wkładamy na rozgrzany olej, dodajemy listki i ziele i przez chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i nadal dusimy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Możecie też wykorzystać każdy inny farsz jaki lubicie, np. taki, który wykorzystujecie w krokietach
Czary - gary w kuchnicebulą dodać do kapusty, a garnek z powrotem postawić na ogniu. Do kapusty z cebulą i marchewką wlać 250 ml wody. Dodać vegetę, ocet, posiekany koperek, szczypiorek i dusić, aż kapusta będzie miękka. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do ugotowanej (tj. gdy kapusta będzie już miękka) kapusty. Wymieszać. Kapustę zestawić z ognia. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podawać
Gospodyni MiejskaGołąbki zawijane w kapuście i duszone w sosie własnym – to jeden z przepisów mojej Mamy i chociaż smakują one rewelacyjnie to niestety rzadko goszczą na naszym stole, ponieważ są dość pracochłonne. Jeśli jednak już na nie się skusimy, to z reguły robimy większą ilość, by wystarczyło na 2-3 obiady. Moja Mama, a także i ja, najczęściej robimy(...)podłużne kotlety. Sparzyć kapustę do gołąbków. W tym celu usunąć wierzchnie, brzydkie liści oraz wyciąć twardy głąb ze środka kapusty za pomocą noża. Następnie przygotować duży garnek z wrzątkiem, włożyć do niego kapustę z wyciętym głąbem do dołu (kapusta powinna być praktycznie cała we wodzie). Gotować kapustę przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę
Kulinarne Przebojepodałam ziemniaczki i surówkę z kapusty kiszonej . Prawda, że obiadek pierwsza klasa :) Jeżeli macie ochotę na inne pyszne żeberka to polecam żeberka po amerykańsku lub żeberka duszone w kapuście kiszonej Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka mąki (opcjonalnie(...)rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić ją smażąc wraz z mięsem. Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie to trwało około 50 minut. Na koniec dodać sos sojowy. Sos można zagęścić , roztrzepać mąkę w małej ilości wody
O kuchni z uczuciemSkładniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 4 przednie skoki z królika 2 średniej wielkości cebule garść suszonych podgrzybków 100 g masła przyprawa do królika Kamis sól, pieprz, liść laurowy , ziele angielskie Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć. Posypać przyprawą, solą i pieprzem. Na noc pozostawić w lodówce. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć królika z obu stron, cebulkę obrać, pokroić(...)sól ), wlać wodę tak żeby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem około 1 do 1,5 godziny. ( Królik nie może być miękki ) Kapustę opłukać, wycisnąć, pokroić, dodać do królika. Dusić do miękkości kapusty. ( około 40 minut ). Podawać z ziemniakami lub szarymi kluskami
Darcia w kuchnismalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty. Odcedzamy z wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną octu by nadać intensywny kolor. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso myjemy, kroimy(...)drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaodrobiną wody, dodać do niej pokrojone marchewki, podsmażone mięso i cebulę. Dusić pod przykryciem dodając liść, ziele i doprawiając do smaku. Pod koniec dodać koncentrat. Dusić aż kapusta będzie miękka (nie zajmie to dużo czasu, około pół godziny
Sto kolorów kuchniWielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik
Kulinarny karnet Christopherawłoskiej* 500 g żeberek wieprzowych* 3 kiełbasy - u mnie śląska* mały koncentrat pomidorowy* listek laurowy, ziele angielskie * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Żeberka zagotować, dodać stopniowo poszatkowaną kapustę i dusić do miękkości razem z liściem i zielem, Oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić
Magiczne Życie Martydrobiowa1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. Kucharekpół łyżeczki soli1 średnia cebula 2 łyżki smalcu2 jajkaodrobina pieprzu70 dag chudego mięsa z łopatki wieprzowej1 dużą zwarta główka kapustyBulion do duszenia gołąbków Ostrym nożem wyciąć głąb z kapusty, tak aby nie uszkodzić liści. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do wrzątku, gotować ok. 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jakiej kapusty używamy(...)pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać.Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Podawać polane sosem pomidorowym
Praktyczna plsmażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę siekamy i dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść.Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki
NA MOIM TALERZUmąki z czerwonej soczewicy 1 łyżka mielonego lnu gorąca woda (około 100 ml) garść suszonych grzybów 2 boczniaki mikołajkowe (eryngi) 4 małe pieczarki 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty 3 łyżki klarowanego masła 2 nieduże wędzone śliwki majeranek pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól Wykonanie: Zaczynamy od farszu, żeby zdążył się schłodzić. Grzyby suszone(...)zacznie się rumienić, dodajemy starte na tarce, lub posiekane w rozdrabniaczu pieczarki i boczniaki, delikatnie solimy i dusimy, aż grzyby zmiękną, w międzyczasie dodajemy posiekane suszone grzyby, wodę od ich moczenia możemy stopniowo dodawać podczas duszenia. Następnie dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, aż zmięknie w razie potrzeby dodając niewielkie ilości wody i mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone
Quinoa Raz!Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni, a następnie dusimy z kapustą. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Farsz rozprowadzamy równomiernie na całym naleśniku, następnie zawijamy jak tradycyjne krokiety. Zamaczamy z każdej strony w cieście naleśnikowym
Jeść, by żyć w zdrowiunieślizgającą się w dłoni. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na krokiety z kapustą i grzybami: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka szklanka wody gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz do krokietów: 500 g kapusty kiszonej 10 g suszonych grzybów cebula łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku(...)wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliła. Jeśli wody jest zbyt mało, należy podlać nieco gorącej wody. Kapusta powinna się dusić, ale nie pływać w wodzie, gdyż trudno będzie ją odparować. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie dodać grzyby i przyprawy i smażyć
Kuchcik gotujegotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę studzimy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy kapustę i dusimy ok. 15 minut. W między czasie w drugim garnku na 1 łyżce masła smażymy na cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy
Kuchenne Wariacjeszczypior. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wsypujemy na nią pozostałe warzywa bez pomidorów. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy razem przez 5-8 minut. Całość wrzucamy do kapusty, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy razem pod przykryciem. Ja lubię, kiedy kapusta nie jest rozgotowana, bardziej al dente – stawia opór zębom i jest jeszcze troszkę chrupiąca i skrzypiąca. Kiedy osiągnie ten stan, dodaję
Karo in the Kitchen