kruche roladki po same brzegi wypełnione mięsem ;) jedne z ulubionych mojej córki, która mięso wręcz uwielbia ;) Doskonałe na rodzinny obiad. A w połączeniu z kluskami śląskimi i i duszoną czerwoną kapustą (przepis tutaj ) tworzą obiad doskonały. 5 kotletów schabowych 1 duży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka
Smakołyki AsiSmoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zaparzaczu do herbaty, najłatwiej je wtedy odłowić. Jabłko myjecie, obieracie, wycinacie gniazda nasienne i kroicie w kawałki. Je też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina. Grzyby zalewacie wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzacie i płuczecie. Kroicie je w paski
GRUBY WAŁEKwodzie, odciskamy i siekamy trochę drobniej. Białą także siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do garnka przekładamy kapustę kiszoną i startą marchewkę, podlewamy szklanką wody. Dusimy kilka minut od zagotowania, następnie dorzucamy kapustę białą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie. Co jakiś(...)paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut. Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (zioła dodajemy rozcierając w ciepłych dłoniach). Zanim dodamy choć szczyptę soli należy bigosu spróbować, ponieważ kapusta kiszona jest mocno słona i jedno płukanie wody może się okazać wystarczające
Kolorowy Przepisownikłyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Do dużego garnka wkładamy główkę kapusty (głąbem do góry). Zalewamy ją wodą tak, aby cała została przykryta. Dodajemy ok. pół łyżki soli, dzięki czemu liście kapusty szybciej zmiękną i gotujemy. W trakcie gotowania odcinamy liście od głąba i delikatnie je oddzielamy (te już sparzone będą po odcięciu łatwo dawały się wyjmować). Tak postępujemy do odcięcia wszystkich(...)jeden na drugim. Zalewamy je wcześniej przygotowanym bulionem (woda +kostki rosołowe), aby zostały przykryte. Jeśli bulionu nie wystarczyło do przykrycia gołąbków, wówczas dolewamy wodę. Gołąbki przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Aby przygotować sos do gołąbków należy do gotującej się wody dodać Vegetę, a następnie koncentrat pomidorowy i bardzo
MyCookBook.plrumiano. Po wysmażeniu dodajemy go do ziemniaków. Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia, a tego nie chcemy – to wszystko musi być naprawdę mocno i konkretnie doprawione. Koniecznie spróbujcie, czy nie trzeba całości dosolić – zarówno oscypki(...)przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj szkoły są dwie. Przy starej kapuście, zimowej, tyle wody żeby przykryła
Karo in the Kitchenszklanka ryżu 2 cebule olej do smażenia sól pieprz 3 jajka Wykonanie: Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem dodać jajka, przyrumienioną pokrojoną drobno cebulę oraz ugotowany ryż. Wszystko wymieszać. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wsadzić całą główkę do garnka, po uprzednim wycięciu głębia, zalać wodą i gotować liście, gdy będą miękkie zdejmować po jednym dając czas aby reszta się zmiękczyła(...)grubej łodyżki. Farsz nakładać na koniec listka, zwinąć oba boki do środka a następnie całość zwinąć w "rulonik". Gołąbki ułożyć w garnku i podlać ok szklanką wody, dusić aż kapusta zmięknie
PychotkaaaPomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą(...)wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie
Kraina Miodem Płynącałyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany olej na 3 minuty, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj odsączoną z nadmiaru soku kapustę i duś 5 minut. Kolejno dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, dopraw zmielonym/utartym w moździerzu zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Duś wszystko razem kolejne 3-5 minut. Rozwiń ciasto francuskie(...)laskowymi lub płatkami migdałowymi i świeżym rozmarynem. Smacznego! ps. Smakuje na ciepło i na zimno, a przechowywany w lodówce wytrzyma kilka dni. Artykuł Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfteż dużo czasu . Moi chłopcy zachwycili się schabowymi żółwikami . Zresztą kto nie lubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi(...)żółwiki – paczuszki Brzeg spinamy wykałaczką . Obsmażamy lekko na smalcu z obu stron . Po czym wlewamy tyle wody ,żeby były przykryte do połowy . Zakrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż kapusta zmięknie . W trakcie duszenia , trzeba je raz przewrócić . Wykładamy na talerze, dla efektu wizualnego można je przekroić Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego ! Artykuł ” Żółwi schab
Ogrodnik w podróżymiękkie. Odcedzić i ostudzić.2. Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Jak zmięknie, dodać odcedzone grzyby i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać odciśniętą kapustę i dusić 5-10 minut. Dodać ugotowane i pokrojone mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudzić farsz. Jeśli jest zbyt wodnisty(...)wielkości pierogów. Podawać z cebulką podsmażoną na oliwie. Następnego dnia odsmażyć na odrobinie oliwy na średnim ogniu.Smacznego Przepis na ciasto pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/ciasto_pierogowe/przepis.htmlPost Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwoda (w wersjo na bogato dodaje się jajko Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają – pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda – na oko , podczas dodawania wody(...)odcedź, lekko wystudź i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, posiekaj w kostkę pieczarki i cebulę. Na patelnię wrzuć pieczarki, chwilę duś, następnie dodaj posiekaną cebulę, dopraw do smaku. Duś do miękkości. Następnie połącz ze sobą kapustę z pieczarkami, duś jeszcze kilka minut na patelni, przypraw do smaku wedle uznania co do ilości przypraw. Gotowe pierogi wrzucajcie na osolony wrzątek
Zasmakuj Kuchnisuszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać bulion, włożyć mięso, przykryć i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą. Dziczyznę można kupić w sklepie Dziki Trop . zastawa
królestwo garówtheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: główka młodej kapusty 1 duża cebula 300 g kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kostka rosołowa kminek, majeranek 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków olej Kapustę siekamy i dusimy do miękkości w dużym garnku z dodatkiem szklanki wody oraz kostką rosołową(...)Dodajemy przyprawy: sól, pieprz. Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy do niej kiełbasę oraz koncentrat, kminek i majeranek. Dokładnie mieszamy i dusimy do połączenia smaków. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzekładamy wcześniej obsmażone eskalopki i przez 5minut razem dusimy na małym ogniu uważając, aby sos się nie przypalił. Tak przygotowane eskalopki doskonale smakują podane z ryżem lub ziemniakami. Smacznego eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Schab duszony w kapuście kiszonej Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Eskalopki
Księga-Smaku