duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:19/171)

Żeberka duszone w kapuście z suszonymi grzybami 155

jutrzejszy obiad polecam pyszne żeberka duszone w kapuście. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Zachwyci niejedne kubki smakowe. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żeberek pasków, ½ kg kapusty kiszonej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ½ pęczka koperku, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję(...)porcje. Mięso przekładam do garnka razem z kapustą kiszoną. Dodaję suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Całość zalewam wodą, tak by kapusta i mięso były zanurzone. Gotuję około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Cebulę dodaję do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Kapustę i żeberka duszę na małym ogniu do momentu, aż mięso

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kapusta modra zasmażana 116

patelni lub garnku z możliwością smażenia, przesmażamy boczek na łyżce smalcu. Dodajemy kapustę, solimy. Na kapustę nakładamy jabłka. Dusimy chwil ę pod przykryciem. Podlewamy wodą ( około szklanki ). Dalej dusimy, aż kapusta będzie dosyć miękka. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie dolewamy wody. Kapustę doprawiamy octem winnym, pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Gdy kapusta będzie miękka rozsypujemy na powierzchni mąkę

Smaki Ewy
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 90

siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy

Kolorowy Przepisownik
Krokiety 154

opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 129

wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę  pokroić w kostkę i lekko zeszklić  na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Modro kapusta 155

Modro kapusta pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne :) Modro kapusta to przepis tradycyjny zapożyczony z Górnego Śląska, to czerwona kapusta na ciepło. W przepisie dowiedz się jak wykonać modro kapusta jako dodatek do mięs, rolad, dań obiadowych. Modra kapusta w Wielkopolsce charakteryzuje się dodawaniem goździków i rodzynek, zdecydowanie bardziej na słodko niż w kuchni śląskiej. W przepisie na modro kapusta znajdziesz(...)kapusty wykrój głąb i podziel na mniejsze części, by łatwiej było ją poszatkować. Kapustę drobno poszatkuj – rozdrobnij ją na mniejsze części. Do szatkowania kapusty możesz użyć: nóż, tarkę jarzynową, maszynkę bębnową do mielenia warzyw, robot kuchenny lub blender. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta jest poszatkowana. Przełóż ją do garnka i zalej gorącą wodą, aż cała będzie zakryta. Duś

ugotuj-przepis.pl
Kapusta duszona z pieczarkami i pomidorami 111

cytryny sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Razem z posiekaną cebulą ,pokrojonymi w ćwiartki pomidorami dusimy na maśle. Kapustę siekamy ,dodajemy do całości ,zalewamy bulionem i dusimy do miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie ,a płynu będzie za dużo ,wtedy odparowujemy. Następnie oprószamy mąką ,całość chwilę podsmażamy (cały czas mieszając

R'n'G Kitchen
Wędzone żeberka w kapuście z żurkiem 131

półplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta będzie prawie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody. Wlać żurek (nie dodawać mąki, gdyż zrobi się budyń kapuściany) i gotować aż otrzymamy odpowiednią konsystencję/ gęstość.   zastawa

królestwo garów
Młoda kapusta duszona na maśle z papryką i koperkiem. 193

niej posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, patelnię przykrywam pokrywką i całość jeszcze chwilkę duszę na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Tak przygotowana kapustka, może stanowić samodzielne danie, jednak najlepiej smakuje podana z dodatkiem młodych ziemniaczków i duszonego, czy pieczonego mięska. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki schabowe z mięsem mielonym duszone w kapuście kiszonej 261

podsmażeniu wymieszać z kapustą kiszoną. Gdyby kapusta była mocno kwaśna, wcześniej wypłukać ją wodą. Na spód głębokiej patelni wyłożyć połowę kapusty, wyłożyć mięso i przykryć drugą połową kapusty. Zalać wodą i dusić pod przykryciem. Po kilkunastu minutach sprawdzić smak kapusty i w razie potrzeby doprawić. Dusić do momentu aż kapusta i mięso będą miękkie. Smacznego

W kuchni u Moniki
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 176

przykryciem do miekkosci.Zeby nadac roladom wyjatkowo swiatecznego smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z Młodą Kapustą i Boczkiem 179

cebulkę wrzucamy pokrojoną kapustę, zalewamy ok. szklanką wrzątku i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut (15 minut, jeżeli kapusta jest bardzo młoda, gdy posiadamy starszą kapustę musimy dusić dłużej - do miękkości).  Na osobnej patelce rozpuszczamy ok. łyżkę masła i dodajemy łyżkę mąki pszennej. Energicznie mieszamy do lekkiego zezłocenia zasmażki uważając aby jej nie przypalić - dodajemy

Słodka Strona
Łazanki z Młodą Kapustą 244

cebulkę wrzucamy pokrojoną kapustę, zalewamy ok. szklanką wrzątku i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut (15 minut, jeżeli kapusta jest bardzo młoda, gdy posiadamy starszą kapustę musimy dusić dłużej - do miękkości).  Na osobnej patelce rozpuszczamy ok. łyżkę masła i dodajemy łyżkę mąki pszennej. Energicznie mieszamy do lekkiego zezłocenia zasmażki uważając aby jej nie przypalić - dodajemy

Słodka Strona
Pierogi z kapustą i grzybami 1114

wody i drobno pokroić (wody nie wylewać). Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobno pokroić. Zalać kapustę zimną wodą do całkowitego jej pokrycia, dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno(...)pokroić i podsmażyć na oleju, dodać podduszoną kapustę i pozostałe przyprawy (bez pieprzu naturalnego). Wszystko podlać wodą po moczeniu grzybów, dodać pokrojone grzyby, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, dodać pieprz naturalny i sól do smaku, farsz powinien być dość pikantny i wyrazisty w smaku. Kapusta w farszu po odparowaniu powinna być miękka

Kuchcik gotuje
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą 151

straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków. składniki: 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku ok 0,5 l wody sos pomidorowy(...)składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusićkapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka. Zagotować

Monia miesza i gotuje