jutrzejszy obiad polecam pyszne żeberka duszone w kapuście. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Zachwyci niejedne kubki smakowe. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żeberek pasków, ½ kg kapusty kiszonej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ½ pęczka koperku, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję(...)porcje. Mięso przekładam do garnka razem z kapustą kiszoną. Dodaję suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Całość zalewam wodą, tak by kapusta i mięso były zanurzone. Gotuję około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Cebulę dodaję do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Kapustę i żeberka duszę na małym ogniu do momentu, aż mięso
Tradycyjna kuchnia Kasipatelni lub garnku z możliwością smażenia, przesmażamy boczek na łyżce smalcu. Dodajemy kapustę, solimy. Na kapustę nakładamy jabłka. Dusimy chwil ę pod przykryciem. Podlewamy wodą ( około szklanki ). Dalej dusimy, aż kapusta będzie dosyć miękka. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie dolewamy wody. Kapustę doprawiamy octem winnym, pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Gdy kapusta będzie miękka rozsypujemy na powierzchni mąkę
Smaki Ewysiekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy
Kolorowy Przepisownikopłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Moje domowe kucharzeniewodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Moje domowe kucharzenieModro kapusta pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne :) Modro kapusta to przepis tradycyjny zapożyczony z Górnego Śląska, to czerwona kapusta na ciepło. W przepisie dowiedz się jak wykonać modro kapusta jako dodatek do mięs, rolad, dań obiadowych. Modra kapusta w Wielkopolsce charakteryzuje się dodawaniem goździków i rodzynek, zdecydowanie bardziej na słodko niż w kuchni śląskiej. W przepisie na modro kapusta znajdziesz(...)kapusty wykrój głąb i podziel na mniejsze części, by łatwiej było ją poszatkować. Kapustę drobno poszatkuj – rozdrobnij ją na mniejsze części. Do szatkowania kapusty możesz użyć: nóż, tarkę jarzynową, maszynkę bębnową do mielenia warzyw, robot kuchenny lub blender. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta jest poszatkowana. Przełóż ją do garnka i zalej gorącą wodą, aż cała będzie zakryta. Duś
ugotuj-przepis.plcytryny sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Razem z posiekaną cebulą ,pokrojonymi w ćwiartki pomidorami dusimy na maśle. Kapustę siekamy ,dodajemy do całości ,zalewamy bulionem i dusimy do miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie ,a płynu będzie za dużo ,wtedy odparowujemy. Następnie oprószamy mąką ,całość chwilę podsmażamy (cały czas mieszając
R'n'G Kitchenpółplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta będzie prawie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody. Wlać żurek (nie dodawać mąki, gdyż zrobi się budyń kapuściany) i gotować aż otrzymamy odpowiednią konsystencję/ gęstość. zastawa
królestwo garówniej posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, patelnię przykrywam pokrywką i całość jeszcze chwilkę duszę na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Tak przygotowana kapustka, może stanowić samodzielne danie, jednak najlepiej smakuje podana z dodatkiem młodych ziemniaczków i duszonego, czy pieczonego mięska. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpodsmażeniu wymieszać z kapustą kiszoną. Gdyby kapusta była mocno kwaśna, wcześniej wypłukać ją wodą. Na spód głębokiej patelni wyłożyć połowę kapusty, wyłożyć mięso i przykryć drugą połową kapusty. Zalać wodą i dusić pod przykryciem. Po kilkunastu minutach sprawdzić smak kapusty i w razie potrzeby doprawić. Dusić do momentu aż kapusta i mięso będą miękkie. Smacznego
W kuchni u Monikiprzykryciem do miekkosci.Zeby nadac roladom wyjatkowo swiatecznego smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebulkę wrzucamy pokrojoną kapustę, zalewamy ok. szklanką wrzątku i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut (15 minut, jeżeli kapusta jest bardzo młoda, gdy posiadamy starszą kapustę musimy dusić dłużej - do miękkości). Na osobnej patelce rozpuszczamy ok. łyżkę masła i dodajemy łyżkę mąki pszennej. Energicznie mieszamy do lekkiego zezłocenia zasmażki uważając aby jej nie przypalić - dodajemy
Słodka Stronacebulkę wrzucamy pokrojoną kapustę, zalewamy ok. szklanką wrzątku i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut (15 minut, jeżeli kapusta jest bardzo młoda, gdy posiadamy starszą kapustę musimy dusić dłużej - do miękkości). Na osobnej patelce rozpuszczamy ok. łyżkę masła i dodajemy łyżkę mąki pszennej. Energicznie mieszamy do lekkiego zezłocenia zasmażki uważając aby jej nie przypalić - dodajemy
Słodka Stronawody i drobno pokroić (wody nie wylewać). Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobno pokroić. Zalać kapustę zimną wodą do całkowitego jej pokrycia, dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno(...)pokroić i podsmażyć na oleju, dodać podduszoną kapustę i pozostałe przyprawy (bez pieprzu naturalnego). Wszystko podlać wodą po moczeniu grzybów, dodać pokrojone grzyby, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, dodać pieprz naturalny i sól do smaku, farsz powinien być dość pikantny i wyrazisty w smaku. Kapusta w farszu po odparowaniu powinna być miękka
Kuchcik gotujestraganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków. składniki: 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku ok 0,5 l wody sos pomidorowy(...)składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka. Zagotować
Monia miesza i gotuje