konieczne. Danie swojskie, domowe i do tego bardzo tanie. Gości u mnie w każdy sezon. Bardzo często także bez zasmażki, w formie zupy z młodej kapusty . Duszona kapusta z zasmażką: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)zdejmujemy ją z ognia i zawartość dodajemy do kapusty, którą szybko zaczynamy mieszać. Kapusta się zagęści. Próbujemy czy nie trzeba jej ponownie doprawić. Podajemy na gorąco. Jeśli chcemy wzbogacić danie o kiełbasę czy kabanosy – kroimy je na kawałki i gotujemy je w kapuście przez około 5-10 minut. Post Duszona kapusta z zasmażką pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuprzyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza. Schab duszony w kapuście kiszonej. Składniki porcja dla 3-4 osób: 500g schabu wieprzowego 500g kapusty kiszonej Mąka pszenna Sól Pieprz 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku Schab duszony w kapuście kiszonej. Przygotowanie: Schab kroimy w plastry takie jak na kotlety, lekko(...)się zeszkli. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soków, następnie kroimy i przekładamy do miski. Do kapusty dodajemy zeszkloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i dokładnie mieszamy. Połowę kapusty kiszonej z dodatkami przekładamy do rondla, na niej układamy obsmażone plastry schabu, następnie przykrywamy mięso drugą połową kapusty kiszonej, zalewamy dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem przez około
Księga-Smakukolorowo i… niekoniecznie zdrowo. Przygotowanie tej potrawy nie jest szczególnie trudne, chociaż może okazać się pracochłonne. Zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę, że zachęcamy do podawania go z duszoną kapustą oraz pieczonymi ziemniakami – szczególnie na przygotowanie pierwszego z tych dodatków potrzeba zdecydowanie dłuższej chwili. Uważamy jednak, że właśnie w takim towarzystwie golonka w piwie i warzywach korzennych będzie smakowała(...)Golonka w piwie to jeden z tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Nie jest to danie trudne, choć wymaga nieco czasu. Najlepiej smakuje podane z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną kapustą kiszoną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po 450g) 2 średnie marchewki (300g) 300g korzenia selera kilka gałązek natki pietruszki 1 średnia cebula 500ml piwa
Kulinarna Pokusajego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż nie wiem kto jest jest pierwotnym autorem tego przepisu, ani nawet czy taka konkretna osoba istnieje(...)dodatkiem domowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka
Kulinarna PokusaMimo że święta już dawno za nami, to DUSZONA KAPUSTA... Artykuł Duszona kapusta z grzybami shitake pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmiodu ( bardzo dobry jest z mniszka ) świeży koperek do dekoracji Kapustę szatkujemy , czosnek wyciskamy praską . Na rozgrzanej patelni , roztapiamy masło i na nim smażymy , blanszujemy doprawioną solą , kapustę z czosnkiem , do czasu aż całkiem zmięknie . Co jakiś czas mieszając . Około 6 minut . Następnie dolewamy śmietankę , ocet winny , miód i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż sos lekko odparuje(...)doprawiamy pieprzem , dekorujemy koperkiem i można serwować . Samodzielnie lub z letnim schabem z grilla … cokolwiek i wszystko, będzie doskonałym , dodatkiem do tej idealnej kapusty …. Smacznego ! Artykuł Maślana młoda kapusta ,duszona w śmietanie pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj , duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu . Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się(...)Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady z pigwy 3-4 goździki sól, pieprz 2 łyżki smalcu z gęsi 3 łyżki ciemnego octu balsamiczny 1 szklanka bulionu Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tyle miękkie, żeby się rozpadało. Do drugiego garnka (z grubym dnem) przekładamy kapustę kiszoną. Dorzucamy do niej liście laurowe, papryczkę chili i czosnek. Nie solimy na początku, ponieważ kapustę bardzo łatwo można przesolić, najlepiej sól dodać na samym końcu. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około godzinę, co jakiś czas mieszając. Mniej więcej w połowie kapustę(...)granulowanym. Pilnujcie uzupełniania wody w kapuście, żeby jej nie przypalić. Po godzinie wyciągamy ząbki czosnku, chili, liście laurowe i je wyrzucamy. Odparowujemy resztę wody. Dodajemy dwie łyżki smalcu, solimy i dokładnie mieszamy. Na koniec kapustę dodajemy do mięsa i delikatnie wszystko mieszamy. Idealnym dodatkiem są pączki ziemniaczane lub po prostu chleb. Smacznego Artykuł Duszona kapusta kiszona z mięsem pochodzi
PatiGotujeKarkówka duszona w młodej kapuście Karkówka duszona w młodej kapuście to bardzo smaczne danie obiadowe dla miłośników dań mięsa wieprzowego i oczywiście kapusty Soczysta, dobrze wysmażona karkówka, miękka, ale nie rozgotowana kapusta, a całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Karkówka duszona w młodej kapuście smakuje wybornie i godna jest polecenia jako danie obiadowe na każdą okazję Zachęcam do przygotowania(...)ciemny kolor. Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać bulionem mięsnym i włączyć na małej mocy palnika do gotowania. Dusić pod przykryciem około godziny. Marchew obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do garnka z duszącym się mięsem. Kapustę oczyścić, opłukać, osuszyć, wykroić zgrubienia z liści, posiekać na większe kawałki i dodać do mięsa z marchewką. Całość gotować do miękkości
WSZYSTKO SMACZNEMłoda kapusta duszona z koperkiem i natką pietruszki . Idealna jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielne danie z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Bardzo prosta do przygotowania. W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać(...)odrobinę białego wina, przecier pomidorowy i świeże pęczki natki pietruszki i koperku. Wszystko udusić do miękkości. Po około 15 minutach mamy gotową młodą duszoną kapustę, czekającą na zjedzenie :) The post Młoda kapusta duszona z koperkiem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjanimi przychodzi też ochota na pożywniejsze dania. Doskonałą propozycją na jesień jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Taka zupa jest bardzo sycąca i do tego pyszna. Do tego kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność jesienią. 0,5 kg kiszonej kapusty 60 dag kości wieprzowych 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 5 kulek ziela angielskiego(...)pokrojoną w kostkę cebulkę wraz z jałowcem. Gdy cebulka się zarumieni dodajemy do niej poszatkowaną kapustę (nie trzeba jej płukać wodą) i podsmażamy chwilę razem. Następnie dolewamy do niej kilka chochel wywaru mięsnego (można go odlać w trakcie gotowania), tak by przykryć kapustę. Dusimy kapustę na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż zmięknie. Jeśli to konieczne można
Dieta bez mlekaCzerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas. Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej krewniaczki, Obecne w czerwonej kapuście antocyjany oprócz właściwości antynowotworowych wykazują działanie antyalergiczne i uszczelniające naczynia krwionośne. Kapusta czerwona usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się wody z organizmu, ma doskonałe działanie odtruwające organizm. Bogata jest(...)czerwonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 250 ml soku z jabłek sól, pieprz kilka goździków Wykonanie: kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, połówkę na ćwiartki i cienko poszatkować. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i poszatkować w plasterki kapustę zalać sokiem z jabłek, dodać przyprawy i razem z plasterkami jabłek dusić około 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kapusta pekińska duszona z cebulą czerwoną w winie, z majerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem i zblenduję z ziemniakami na puree(...)rzepakowego tymianek świeży Puree z kapustą pekińską, ziemniakami i musztardą francuską: garść posiekanej kapusty pekińskiej 1 szalotka szczypta soli, pieprzu i majeranku masło 2 ziemniaki 1 łyżeczka musztardy francuskiej Palona i pieczona kapusta pekińska: masło tymianek kapusta pekińska krojona na pół wzdłuż sól, pieprz Duszona kapusta pekińska: szalotka masło majeranek
Mango Papajapierwszy raz w tym sezonie młodą kapustę. Mówiłam już Wam, że bardzo ją lubię. Jest już kilka przepisów z nią na blogu, które możecie znaleźć tutaj Do duszonej kapusty z pomidorami podałam ziemniaki. I obiad gotowy. Możecie podać samodzielnie, z pieczywem itp. Takie wiosenne smaczne danie. Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 por 2 łyżki masła(...)półplasterki. Dodać wodę , cukier, sól i pieprz i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier, koperek i chwilę dusić. młoda kapusta duszona
O kuchni z uczuciemprzerośniętej tłuszczem np. kark wołowy, rozbratel, łata wołowa, która po uduszeniu jest miękka i ma więcej smaku. Czas duszenia potrawy dostosować do rodzaju wykorzystanego mięsa. Liczba porcji: 6 - 7 Czas przygotowania: 40 minut + duszenie Składniki na wołowinę duszoną w kapuście: 1 mała główka kapusty białej 1 kg karku wołowego 2 marchewki 1 mały korzeń selera 1 pietruszka 1 papryka(...)podsmażyć i dodać do gotującego się mięsa. Dusić około 15 minut, po czym dodać passatę pomidorową. Kapustę drobno poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Razem z kapustą wrzucić ziarna kminku, majeranek i suszony koperek oraz dodać ocet jabłkowy i dusić pod przykryciem około 20 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać drobno pokrojoną paprykę oraz słodką
Kuchcik gotuje