było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam sie na obgotowywanie kiszonej kapusty na różne sposoby to odrobinę użyłam do nadziania jabłek. Muszę przyznać , że w tej formie kapusty duszonej jeszcze nigdy nie robiłam. I to był błąd - jest fantastyczna i doskonale uzupełnia pieczyste. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniziarenka goździków pokrojony w kostkę bekon usmażyć na patelni i całą zawartość wlać do kapusty, zamieszać do smaku dodać cukier, jarzynkę kucharka, pieprz mielony, ocet winny na mniejszym ogniu dusić kapustę z 20 minut co jakiś czas mieszając na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę doskonały dodatek do kaczki, mięs innych, kopytek.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsię wytopił z boczku. Gdy boczek jest chudy to zrobić to na łyżce masła). Przesmażony boczek dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać wodą (ja najpierw dałam 0,5 szklanki, a później jeszcze trochę). Dusić około 20 minut do miękkości. Pod koniec dodać sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora oraz posiekany koperek. Dusić
Fabryka pomysłówząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.4. Kotlety lekko rozbijamy(...)nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron.5. Obsmażone kotlety przekładamy do kapusty. Całość doprawiamy pieprzem i majerankiem. Dusimy do miękkości.Smacznego
Kuchnia domowa AniDanie w sam raz do zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia, jest bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.składniki (2 duże(...)małe porcje)1 duża lub 2 mniejsze peklowane golonki ( ok 1200g ) np z tego przepisuok 500 g kapusty kiszonejkminekprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin
Stare Garyłyżka mąka pszenna kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wodą i zagotować - kapustę wylać na sito odsączoną kapustę włożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody i zagotować dodać smalec, laski cynamonu, pokrojone jabłka, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, kucharka i dusić na mniejszym ogniu z 40 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając do smaku doprawić maggi, pieprzem na koniec
W Mojej Kuchni LubięMięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju majeranek pieprz szczypta soli Grzyby zalać ciepłą(...)oraz cały tłuszcz i przyprawy z patelni. Dodać namoknięte grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkaDawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak
Smaczna PyzaDuszona kapusta kiszona w nie do końca jest potrawą samą w sobie, stanowi natomiast tradycyjny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych z wieprzowiny charakterystycznych dla naszej części Europy. Dlatego stanowczo nie kojarzy się z „lajtowym” jedzeniem śródziemnomorskim, ale z golonką czy kotletami schabowymi – jak najbardziej tak. Prawdę mówiąc „pretekstem” do zamieszczenia na naszym blogu przepisu na duszoną kapustę(...)gallery-79 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-79 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Płukanie / obgotowanie kapusty Marchewkę ścieramy na średnich oczkach Gotowanie kapusty z marchewką i przyprawami Smażenie boczku i cebuli Wszystkie składniki połączone ze sobą Duszona kapusta kiszona Post Duszona kapusta kiszona pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusadodajemy resztę wywaru rybnego. Dusimy aż kapusta będzie prawie miękka (uwaga, żeby nie rozgotować!); dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, mieszamy i odstawiamy. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę przygotowanej kapusty, na niej kawałki karpia, skórą do góry i jeśli został Wam sos po gotowaniu kapusty wylewamy go na karpia. Na karpia układamy resztę kapusty. Jeśli macie małe naczynie i karp(...)mieści się w jednym poziomie, to układamy: kapusta, karp skórą do góry, kapusta, karp, etc. Gdyby ostatnią warstwą był karp wystarczy delikatnie skropić go olejem. Tak przygotowaną rybę z kapustą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Karpia duszonego w kapuście kiszonej podajemy z natką pietruszki na ciepło lub na zimno. Najlepszy jest następnego dnia
Pociąg Do Kuchnirozgrzewamy „na sucho” patelnię i smażymy boczek z kiełbasą – przez ok. 5 minut do wytopienia się tłuszczu. Podsmażone boczek i kiełbasę dodajemy do kapusty na ok. 10 minut przed końcem jej duszenia i dokładnie mieszamy. Duszoną kapustę podajemy na ciepło albo samodzielnie (najlepiej z pszennym pieczywem), albo jako dodatek do innych dań (zwłaszcza z wieprzowiny). Uwagi Jeśli nie mamy(...)względu na porę roku dostępna kapusta nie jest już „pierwszej młodości”, użyjmy tylko jej wewnętrznej części zdejmując z główki nieco więcej zewnętrznych liści. Często stosowaną przyprawą do tak przygotowanej kapusty jest koperek. Istnieje możliwość przyrządzenia w ten sposób również kapusty włoskiej i pekińskiej, ale należy pamiętać, że różnią się one od białej kapusty smakiem, strukturą i zachowaniem się w garnku. Przez
Kulinarna Pokusawoda wyparuje dolewamy niewielką ilość wrzątku. W tym czasie siekamy cebule i dusimy je na maśle do miękkości. Po około 20-30 minutach do kapusty dodajemy cebulę i groch. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wg własnego uznania, choć według mnie kapusta musi być pieprzna :) Przed podaniem kapustę najlepiej podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości masła. Dopiero wtedy nabiera prawdziwego(...)kminek i pieprz. Dusić jeszcze około 10 minut, po czym dodać mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. (przepis na łemkowską kapustę duszoną z kminkiem pochodzi z publikacji Terezy Kyszczak „Tradycijni łemkiwśki strawy
Trzeci talerzdodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pasuje przede wszystkim do lekkich pieczonych dań mięsnych zawierających słodkie(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-87 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-87 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Najpierw dusimy samą kapustę Pokrojony ananas Pokrojone jabłko Wszystkie składniki razem Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami Post Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaKapusta pekińska duszona. Pyszna ! Kapusta pekińska duszona. Kapusta pekińska kto jej nie lubi, przeważnie jadamy ją w sałatkach. Ja tym razem, przerobiłam ją na ciepły obiad. Kapusta pekińska duszona 1 /2 kapusty pekińskiej ( dużej ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki 10 dkg boczku wędzonego(...)zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam i gotowe. Smacznego ! Kapusta pekińska duszona. Pyszna
Kuchnia na wzgórzuWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na duszoną kapustę do obiadu. Kapusta jest bardzo smaczna, lekko pikantna i idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych lub wędzonych. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebować: około 700 g kapusty (przed krojeniem) około 600 g pomidorów 1 marchew (około 150 g) 1 cebula (około 150 g) około(...)objętość, wtedy łatwiej jest ją wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pod koniec duszenia do kapusty dodaję natkę pietruszki, mieszam i jeszcze przez chwilę duszę. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – kapusta jest gotowa. Kapusta duszona z pomidorami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje