dworze zimno, w domu nie wiele cieplej, a w miseczce pyszna, rozgrzewająca, jesienna kolacja. Takie to ja lubię :) ~ Biała kapusta duszona z koperkiem i kminkiem ~ Składniki: liście kapusty koperek ketchup przyprawy: sól pieprz, kminek mielony Liście kroimy w drobne paski, wrzucamy do garnka i wlewamy trochę wrzątku. Przyprawiamy do smaku, dodajemy poszatkowany koperek i dusimy pod przykryciem minimum(...)godzinę (aż kapusta zmięknie). Dodajemy ketchup i dusimy jeszcze przez chwilę. Przekładamy do miseczek i zajadamy. Jeśli ktoś jest mięsożercą to może dodać jakąś kiełbaskę lub szyneczkę
Kuchenny Skrawek NiebaPołączenie ukochanych smaków mojej Mamy i moich. Mama uwielbia duszoną kapustę. Obie lubimy ryby ( a szczupak zajmuje w tym lubieniu poczesne miejsce). A ja przepadam za kminkiem. Okazało się, że szczupak doprawiony mielonym kminkiem jest bardzo smaczny. Mamy więc potrawę , która zadowala nas obie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam) oprószanej mąka tak zasmażanej. Co prawda przypuszczam , ze większość osób ten przepis zna , ale zapominalskim przypominam :) Gotuję zawsze na zapas i zamrażam , a potem wykorzystuję na szybki obiad podając np. z podsmażaną kiełbasą
Buniabaje w kuchniktóre zawsze bardzo lubiłam. Do kompletu muszę jeszcze wspomnieć o gołąbkach, które uwielbiam ! Nie pogardzę też oczywiście młodą kapustą z koperkiem czy surówką z kapusty, ale najbardziej lubię kapustę duszoną z pomidorami. Nikt mi jej nie podjada bo chłopaki raczej nie lubią a ja, gdy ugotuję sobie garnek takiego przysmaku, mam pyszne jedzenie na kilka dni. Takie jesienne, rozgrzewające
Smaczna Pyzarondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.Smacznego!!!Źródło: Eksplozja smaku
Kuchnia domowa AniBardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka plasterków - koperek
Kuchnia z widokiem na ogródCzerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis:tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego(...)aromatu,żurawina słodyczy,a imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki.Składniki:1/2 kapusty czerwonej1,5 szklank soku pomarańczowego3 goździki50-60 g suszonej,słodkiej żurawiny1 jabłko 3-4 cm imbiru1 łyżka octu2 łyżki oleju sól,pieprzWykonanie:kapustę obrać z wierzchnich ,zwiędłych liści .Przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkowaćjalbłko obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tradycją jest podawaniu u mnie na Wigilię kapusty z grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W
Buniabaje w kuchniSPITZKOHL (Brassica oleracea) to rodzaj bialej kapusty.Najprawdopodobniej pochodzi z Chin.Jest najwczesniejsza odmiana ze wszystkich kapustnych (nazywana jest rowniez Sommerkohl).Mozemy sie delektowac jej smakiem juz w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kopru ( gdy dajemy), przyrumienić. Następnie dodać cebulę i smażyć kilka minut pod przykryciem. Kiedy cebula będzie rumiana dodajemy pokrojone jabłka, poszatkowaną kapustę , sól i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny i wszystko dokładnie mieszamy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok.1h , od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby przyprawiając do smaku, dodać także ksylitol lub cukier
Smaczne Zdrowebitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi z jabłek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. Składniki: mała główka(...)jabłka, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, jabłka się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Dodajemy też trochę cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta duszona została podana do zapiekanej karkówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstronę.Mięso jest ponoć wówczas niezwykle mięciutkie.Dziesieć minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i w temperaturze 200°C i dopiec uda , tak by skóra stała się chrupiącaPrzygotowanie czerwonej kapusty duszonej w cydrze:Muszę przyznać,że to najlepsza czerwona kapusta jaką jadłam.Niezwykle delikatna w smaku i winna.Dzięki duszeniu w cydrze nie wymagała dodatku octu.Goździki nadały(...)plasterki.Rozdrobnić obraną cebulę.Roztopić w garnku gęsi smalec,wlożyć cebulę i podsmazyć.Dodać poszatkowane jabłko i podsmażyć.Dodać kapustę,wrzucić goździki,zalać cydrem i dusić pod przykryciem 45-60 minut. Doprawić solą i szczyptą cukru.Do pieczonej gęsi i duszonej w cydrze czerwonej kapusty podałam kluski śląskie,przepis:tutajZycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio było bardzo słodko na blogu, dlatego dla przełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości, 500g kiszonej kapusty, 2 cebule, 1/2 czerwonej papryki, 1 i 1/2 szklanki bulionu(...)angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut
Z miłości do słodkościcytryny lub octu winnegosól, pieprz3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.3. Całość dusimy do miękkości przez 30-40 minut pod przykryciem.4. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet, doprawiamy do smaku.Smacznego!!!Źródło: Przy kuchennym stole
Kuchnia domowa AniPasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz
w kuchni i w ogrodzie