duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:45/171)

Zapiekanka ziemniaczana. 220

dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej. Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu  podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka minut poszatkowaną kapustę.  Jak wszystko mamy już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce. Kolejne  przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy

chleba naszego
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 646

jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować

Malinowo w kuchni
Udka kurczaka pieczone na kapuście z grzybami 113

Sprawdzony przepis na pyszne udka z kurczaka pieczone na aromatycznej kapuście kiszonej z grzybami. Soczyste mięso oraz pachnąca grzybami kapusta uwiedzie każdego. Jak zrobić kurczaka w

Kuchnia Na Wypasie
Czerwona kapusta na ciepło 125

sól pieprz ocet balsamiczny masło klarowane do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Ja lubię jak kapusta jest lekko jędrna. Cebulę obieramy(...)kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, dodajemy do kapusty. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, również dodajemy do kapusty. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i przez chwilę dusimy razem

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 236

łyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina wytrawnego 2 łyżeczki miodu sól i pieprz Składniki na kapustę modrą zasmażaną: ½ małej główki kapusty modrej 3 listki laurowe 5 łyżek gęsiego tłuszczu 4 łyżki cukru 1 średnia cebula fioletowa 1 jabłko woda pieprz sól ocet Przygotowanie: PIERŚ PIECZONA Skórę na piersiach(...)wody. Zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. KAPUSTA MODRA ZASMAŻANA Kapustę poszatkować. Na rozgrzany tłuszcz gęsi wrzucić cebulę i jabłko pokrojone w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy kapustę i od razu cukier oraz ocet. Podsmażamy wszystko przez chwilę. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i dusimy na małym ogniu. Dusimy, dolewając wody do momentu, aż kapusta będzie

Kierunekuchnia
Krokiety z białą kapustą i pieczarkami 167

osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami i chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu.  Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, sól, pieprz. Krokiety panierujemy

magiczna kuchnia Kasi
DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z INDYKIEM 213

Duszona młoda kapustka z koperkiem to danie typowo letnie. Można ją podawać jako dodatek do innych dań lub solo. U mnie kapustka miała być oddzielnym daniem dlatego postanowiłam dodać do niej jakieś mięsko, aby była bardziej treściwa... padało na indyka 😉 Oprócz tego dodałam dużo zieleniny i pomidory według przepisu mojej mamy. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni i nadal(...)Wrzucamy do zeszklonej cebuli i chwilę smażymy, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości, w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do duszonej kapustki dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz kawałki pomidorów. Przyprawiamy solą oraz

Kuchnia MagdaLeny
Kapuśniak z indyjską nutą 199

Sposób przygotowania kapuśniaku ze świeżej kapusty z indyjską nutą: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, szatkuję kapustę. Papryczkę chili pozbawiam nasionek i kroję drobniutko. Ziarna kuminu rozgniatam lekko w moździerzu. Rozgrzewam olej w garnku i smażę przed chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i kurkumę. Dodaję kapustę i ziemniaki i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez

Gotuj Się Kto Może
Łazanki z kapustą i grzybami 201

klarowanego masła 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

R'n'G Kitchen
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 247

dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kiszonej kapusty 352

dobrą pracę naszych jelit.Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do wyboru niewiele sezonowych warzyw i owoców, a sezon sprzyja przeziębieniom.podałam z kurczakiem duszonym z ziołamiSkładniki:kapusta kiszonamarchewcebulapieprzolej lub oliwaKapustę kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest za kwaśna,można przepłukać, Cebulę siekamy drobno w kosteczkę, marchew ścieramy na tarce. Dodajemy niewielką ilość oleju lub oliwy

chwile dla mnie
Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami 125

kapusta to idealny zamiennik tradycyjnego bigosu 😊 Zdecydowanie lżej strawna! Tajemnica uzyskania idealnego smaku to długie duszenie na wolnym ogniu, tak aby wszystkie smaki się połączyły, a kapusta była tak miękka, że po prostu ma się rozpływać w ustach. Warto spróbować, polecam 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1kg kapusty kiszonej -1 kg kapusty słodkiej -300 g suszonych grzybów  -garść suszonych ( nie wędzonych! ) śliwek ( najlepiej węgierek ) -1cebula -2 łyżki oleju rzepakowego -100 g masła  -4 liście laurowe -4 ziela

Kulinarne przemyslenia
Modra kapusta 147

jabłko 2 łyżki octu sól morska cukier pieprz czarny olej do smażenia Wykonanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut, aż kapusta zmięknie. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy ją do kapusty. Jabłko obieramy i kroimy w  drobna kostkę i również dodajemy do kapusty. Kapustę przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki ziemniaczane 196

mąką i przyprawami. Porcję farszu, czubatą łyżkę, zawijam w liść kapusty, pozbawiony twardej części. Zwinięte gołąbki wkładam do garnka wyłożonego liśćmi kapusty, do wrzącego wywaru z przyprawami. Tarte ziemniaki szybciutko się zwiążą i gołąbki nie rozpadną się. Duszę na niedużym ogniu, około 30 minut pod przykryciem. Podałam z zasmażką(...)boczku i czerwonej cebulki. W wersji bezmięsnej okrasą może być sama cebulka podsmażona na maśle lub dobrym oleju rzepakowym. Wywar, w którym dusiły się gołąbki można zaprawić śmietaną lub pomidorami, dodać grzyby, stworzyć ulubiony sos. Kapusta i ziemniaki są wdzięcznymi produktami, świetnie komponują się z wieloma smakami

Pichceniomania
Fasolka a'la po bretońsku 158

Fasolka duszona, z dodatkiem pieczeni, kapusty, marchwi itd! Idealna! Składniki: ¾ szklanki białej fasolki, 3 szklanki wody, 30 dag pieczeni, 1 główka białej kapusty (mała), 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, koncentrat pomidorowy, sól do smaku, pieprz do smaku, liść laurowy natka pietruszki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Warzywa opłukać, obrać, drobno posiekać

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk – kuchnia podkarpacka 177

Hucisk - kuchnia podkarpacka Choć współcześnie gołąbki kojarzą się przede wszystkim z ryżem, w kuchni podkarpackiej to kasze były tym składnikiem, który w gołąbkach pojawiał się najczęściej. W liście kapusty zawijano najczęściej farsz z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Często było to również połączenie kilku kasz, lub kaszy z ryżem, albo z tartymi surowymi ziemniakami. Mięso w gołąbkach bywało, ale niekoniecznie. Natomiast(...)kaszy dodajemy mięso i grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w dużym garnku, stopniowo odrywając liście. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy je ściśle. Gotowe gołąbki układamy ciasno w natłuszczonym i wyłożonym liśćmi kapusty rondlu. Podlewamy wodą i dusimy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni C, około 60-90 minut

Trzeci talerz
Szybki bigos z kapusty pekińskiej + film 209

cebuli dodajemy pieczarki i wszystko razem chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, wszystko mieszamy, wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Kiełbaski kroimy na mniejsze kawałki a następnie podsmażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Podsmażone kiełbaski łączymy z kapustą, pieczarkami i cebulą. Na końcu

Smakowite Dania
Kapusta pekińska duszona z warzywami - bigos wegeteriański 230

kapuste pekińską poszatkować w grube paski pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego smalcu. Dodać pozostałe warzywa i podsmażyć razem przez kilka minut dodać poszatkowaną kapustę, pomidory z puszki, przyprawy i dusić pod przykryciem około 15 minut. W przypadku bardzo dużej kapusty można dodakowo podlać bulionem. Na końcu dosmaczyc sola i pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!